Hyppää sisältöön

Etunimen voi muuttaa oman sukupuoli-identiteetin mukaiseksi

Julkaisuajankohta 2.7.2021 12.35
Tiedote

Etunimensä voi muuttaa tekemällä nimenmuutoshakemuksen. Osa etunimistä on sukupuolineutraaleja, osa on vakiintunut miehen tai naisen nimiksi.

Yli 15-vuotiaat henkilöt voivat muuttaa etunimensä eri sukupuolelle vakiintuneeseen nimeen ilmoittamalla hakemuksessaan perustelut nimen muuttamiselle. Haettavan nimen vastaaminen omaa sukupuoli-identiteettiä on riittävä perustelu.


Alle 15-vuotiaat tarvitsevat eri sukupuolen nimeä hakiessaan terveydenhuollon ammattihenkilön lausunnon sukupuoli-identiteetistä.

Haettavan etunimen täytyy täyttää muut laissa säädetyt etunimen edellytykset, jotta hakemus voidaan hyväksyä.

Toimi näin

Jos olet täysi-ikäinen, voit tehdä nimenmuutoshakemuksen sähköisesti etunimenmuutospalvelun kautta. Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Jos teet hakemuksen sähköisessä etunimenmuutospalvelussa, käsittelymaksu maksetaan hakemuksen jättämisen yhteydessä. 

Tee etunimenmuutoshakemus verkkolomakkeella, jos olet alaikäinen tai haet nimenmuutosta alaikäiselle lapsellesi. Saat laskun postitse kotiosoitteeseesi. 

Hakemuksen voi jättää myös postitse tai salatun sähköpostin kautta.

Kun nimenmuutosta haetaan alle 15-vuotiaalle, on hänen huoltajiensa annettava suostumus nimenmuutokselle. Yli 15-vuotiaan nimenmuutosta hakevan alaikäisen huoltajia kuullaan asiassa.

Etunimenmuutoksen käsittelymaksu on 55 euroa. Huomaa kuitenkin, että hakemus on maksuton, jos hakija sukupuolen vahvistamisen yhteydessä tai sen jälkeen muuttaa etunimensä vastaamaan sitä sukupuolta, joka hänelle on merkitty väestötietojärjestelmään.

Lisätietoja
 

Etunimen muuttaminen >

Lakimies, ryhmäpäällikkö Laura Mattila
puh. +358 295 539 127
[email protected]

Tiedote - VAIN Henkilöasiakkaat-etusivulle Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle