Hyppää sisältöön

Dataeetikko Marko Latvanen haluaa lisätä tietoa tekoälyn vastuullisesta hyödyntämisestä

Julkaisuajankohta 5.11.2024 13.42
Tiedote

Miten kulttuuri- ja uskontotieteilijä on päätynyt pohtimaan tekoälyn koukeroita ja vaikutuksia yhteiskuntaan? Marko Latvanen aloitti vuonna 2003 Suomi.fi-verkkotoimituksessa, joka on sittemmin siirtynyt osaksi Digi- ja väestötietovirastoa. Moninaisten käänteiden kautta hän on työelämässä nyt juuri siellä, missä haluaakin.

Marko työskentelee johtavana asiantuntijana Digi- ja väestötietovirastossa ja vastaa uusien teknologioiden vastuullisesta käytöstä. Marko seuraa teknologian kehitystä ihmisten näkökulmasta eli hän pohtii, millaisia eettisiä, hallinnollisia ja vastuullisuuskysymyksiä uusimpaan teknologiaan liittyy.

Digitalisaatio on ollut Markon työpöydällä uran alusta asti, mutta viime vuodet hän on kokenut työurallaan kaikkein innostavimmiksi:

– Työni on loputon suo, mutta mielenkiintoinen sellainen. Olen nyt 57-vuotiaana löytänyt oman pelikenttäni. Viihdyn tosi hyvin työssäni – töissä on oikeasti hauskaa! Olen päässyt verkostoitumaan myös kansainvälisesti, Marko kertoo.

Marko kuuluu kolmen hengen tulevaisuusennakointi ja tutkittu tieto -tiimiin. Tiimi tarkastelee tulevaisuutta teknologian ja politiikan näkökulmista ja miettii skenaarioita Digi- ja väestötietoviraston kannalta. Marko ja tiimi työskentelevät Helsingin toimipaikassa, mutta myös paljon etänä.

– Olen kyllä koronapandemialle kiitollinen siitä, että hybridityöstä on tullut arkipäivää. Käyn edelleen joka viikko toimistolla, mutta elämänlaatuni on parantunut. Nyt minulla on aikaa enemmän olla kotona Järvenpäässä, kun minun ei tarvitse käyttää enää 2,5 tuntia päivittäin aikaa työmatkustamiseen julkisilla.

Työ tekoälyn parissa

Iso työprojekti tuli maaliin viime keväänä, kun Markon konseptoima ja kirjoittama opas tekoälyn vastuullisesta hyödyntämisestä julkaistiin. Opas sai hyvän vastaanoton ja on poikinut paljon yhteydenottoja.

– Opas antaa apua tekoälyyn liittyviin vastuullisuuskysymyksiin. Se on suunnattu julkiselle sektorille, mutta asia on yhtä relevanttia myös kolmannelle sektorille ja yrityksille.

Marko kertoo, että vaikka tekoäly on nyt yksi puhutuimmista puheenaiheista, ihmisten on haastavaa hahmottaa, mihin kaikkeen tekoäly vaikuttaa. Todellisuudessa tekoäly pyörii jo monen algoritmin taustalla vaivihkaa, emmekä ole siitä tietoisia. Markosta perusperiaatteiden ymmärtäminen on tärkeää, jotta ihmisillä on tarvittavat edellytykset arvioida esimerkiksi mediasisältöjä ja suhtautua niihin kriittisesti.

– Tarvitsemme kansalaisinformointia, ymmärrettävää tietoa aiheesta. Parasta työssäni on se, että tieto mahdollisuuksista ja varjopuolista on hyödyksi kansalaisille ja yhteiskunnalle, Marko avaa.

Tekoäly on ollut kuluvana vuonna myös yksi Digi- ja väestötietoviraston järjestämien Sujuva Suomi -webinaaritilaisuuksien aiheista.

– Tekoälykeskustelulla valtionhallinnon sisällä oli selkeästi tarvetta ja onnistuimme vastaamaan huutoon. Saimme viime syksynä pidetystä Sujuva Suomi tekoälyllä – eettisesti ja vastuullisesti? -webinaarista paljon positiivista palautetta ja teimme myös katsojamääräennätyksen, kun yli 1 500 ihmistä oli linjoilla! Lokakuussa pidimme toisen tekoälyteemaisin Sujuva Suomi -tilaisuuden. Miten tekoälysammon kampea käännetään tulevaisuudessa? -webinaarissa keskusteltiin erityisesti siitä, miten tekoälyteknologioita voitaisiin ottaa julkisessa hallinnossa käyttöön ja miten tätä muutosta johdetaan, Marko kertoo.

Miten uskontotieteilijä päätyi työskentelemään tekoälyteknologian ytimeen?

Koulutukseltaan Marko on filosofian maisteri. Omien sanojensa mukaan kova humanisti päätyi kuitenkin tekemään aivan muuta. Markon urapolku on hyvä esimerkki omien kiinnostuksenkohteiden seuraamisesta.

Marko työskenteli henkilöstöpuolen rekrytointipalveluissa, jonka jälkeen hän opiskeli viestintää ja teki työharjoittelunsa Kirkko ja Kaupunki -lehdessä. Internet mullisti maailmaa ja Markokin kiinnostui sen mahdollisuuksista. Hän siirtyi kehittämään ja ylläpitämään verkkopalvelua. Tämän jälkeen Marko toimi hetken verkkotoimittajana, mistä hän siirtyi useammaksi vuodeksi Suomi.fi-verkkotoimitukseen. Vuonna 2017 Marko siirtyi kohti nykyisiä digipuolen kehittämistehtäviään.

– Suomi.fi-vaihe kesti niin kauan, että vaikka lähdin sieltä, Suomi.fi ei lähde miehestä! Olen henkisesti edelleen osa tätä hauskaa, humanistitaustaista jengiä ja tulen aina olemaan.

Marko hehkuttaa uransa varrelta hyviä työkavereita ja loistavia esihenkilöitä. Hän korostaa kuitenkin myös sattuman roolia.

– Insinöörillä tai kaupallisen alan ihmisellä saattaa olla selkeämpi urapolku, ainakin teoriassa. Kun humanisti seisoo maisterin paperit ja valmistujaisskumppalasi kädessä yliopiston edessä, reitti ei ole yhtä selvä. Olen tavannut hyviä ihmisiä ja avannut suuni oikeaan aikaan. Omaa uratarinaa ei pysty kirjottamaan etukäteen. Pitää säilyttää herkkyys ja valmius ottaa kierrepallo vastaan, kun sellainen tulee.

Uran lisäksi samat periaatteet pätevät myös ihmissuhteissa.

– En voinut aavistaa tarinaa vaimoni kanssa, vaan otin elämän heittämästä pallosta kopin. Olemme olleet yhdessä vuodesta 1996 asti, eikä loppua näy, Marko hymyilee.

Marko Latvanen työskentelee johtavana asiantuntijana digitalisaatio ja yhteentoimivuus -yksikössä.
Koulutus: filosofian maisteri, uskontotieteet ja sosiaalipsykologia
Työura Digi- ja väestötietovirastossa: Työskennellyt valtiolla vuodesta 2003 asti, ensin Suomi.fi-verkkotoimituksessa ja myöhemmin yhä tiiviimmin teknologiaan keskittyvien kehittämistehtävien parissa.
Työtehtävä: Markon vastuulla on uusien teknologioiden vastuullinen käyttö. Marko seuraa teknologian kehitystä ihmisten näkökulmasta: millaisia eettisiä, hallinnollisia ja vastuullisuuskysymyksiä uusimpaan teknologiaan liittyy.
Tiimi: Tulevaisuusennakointi ja tutkittu tieto -tiimissä työskentelee myös kaksi muuta asiantuntijaa. 
Virkapaikka: Marko ja tiimiläiset työskentelevät Helsingissä.