Valikko

Beta.suomi.fi uudistuu – lisää käteviä ominaisuuksia ja uusi ilme

8.2.2017 13.36
Tiedote

Suomi.fi-verkkopalvelun kehitysversio beta.suomi.fitä on uudistettu viimeisten kuukausien aikana paljon. Palvelussa on monia uusia ominaisuuksia, jotka tuovat julkishallinnon palveluita entistä tehokkaammin kansalaisten ja yritysten ulottuville.

Uudesta Suomi.fi-verkkopalvelusta löytyvät jatkossa tiedot kaikista julkisista palveluista. Beta.suomi.fitä on nyt parannettu niin, että palveluiden asiointikanavat löytyvät suoraan palvelusivulta. Asiointikanavat kertovat, voiko palvelua saada esimerkiksi verkkosivujen ja puhelinasioinnin kautta vai fyysisessä palvelupisteessä. Palvelupisteiden sijainnin voi uudistusten myötä nähdä suoraan kartalla. Palvelupisteeseen, kuten päiväkotiin, voi hakea reittiohjeet koko maan kattavasti joko julkisilla kulkuneuvoilla, autolla tai kävellen. Reititys hyödyntää Matka.fi-palvelun rajapintapalveluja.

Verkkopalveluun rakennetaan eri elämäntilanteisiin sopivia opastavia sisältöjä, jolloin kansalaiset ja yritykset löytävät tarvitsemiaan palvelupolkuja. Tällaisia voivat olla esimerkiksi työttömäksi jääminen, uuden yrityksen perustaminen tai lapsen hankinta. Opastavia sisältöjä on parannettu siten, että niiden yhteyteen nostetaan automaattisesti palveluita Suomi.fi-palvelutietovarannosta. Lisäksi käyttäjät voivat palveluita etsiessään saada suositteluja samaan aiheeseen liittyvistä muista palveluista ja opastavista sisällöistä. Opastavia sisältöjä ja niiden esitystapaa kehitetään edelleen kevään kuluessa.

Merkittävin ulkoinen muutos on beta.suomi.fin uusi visuaalinen ilme, joka noudattelee uuden Suomi.fi-brändin mukaista ilmettä. Suomi.fi-verkkopalvelun ja muut Kansallisessa palveluarkkitehtuuriohjelmassa tuotetut palvelut tunnistaa jatkossa Suomi.fi-lipputunnisteesta.

Beta.suomi.fissä on julkaistu myös kokeiluversio Valtuudet-palvelusta. Palvelua voi testata esimerkkisisällöin. Palvelussa voi luoda ja hyväksyä sähköisiä valtakirjoja, eli valtuuttaa toinen henkilö toimimaan puolestaan sähköisissä palveluissa. Valtuudet tallentuvat jatkossa uuteen, kansalliseen valtuusrekisteriin.

Keväällä tulossa omat viestit ja suosikit

Kevään aikana beta.suomi.fihin tulee paljon uusia toimintoja. Yksi merkittävimmistä uutuuksista on Suomi.fi-viestit, jonka avulla viranomaiset voivat lähettää kansalaisille viestejä sähköisesti. Suomi.fi-viestit korvaa nykyisen Kansalaisen asiointitilin vuoden 2017 aikana.

Lisätietoja:

Väestörekisterikeskus
Hankepäällikkö Jani Ruuskanen, [email protected], puh. 0295 535 031.

Valtiovarainministeriö
Kehittämispäällikkö Marjukka Ala-Harja, [email protected], puh. 02955 30489.