Sukunimen muuttaminen

Jokaisella täytyy olla sukunimi. Voit muuttaa sukiunimen Digi- ja väestötietovirastossa, jos asut Suomessa ja tietosi on merkitty suomalaiseen väestötietojärjestelmään. Voit muuttaa nimesi myös, jos olet Suomen kansalainen ja asut ulkomailla. Poikkeuksena ovat Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa asuvat Suomen kansalaiset, jotka voivat vaihtaa nimensä ottamalla yhteyttä asuinmaansa viranomaisiin.  

Voit tehdä meille hakemuksen sukunimesi muutoksesta, kun haluat vaihtaa sukunimesi, ottaa itsellesi sukunimiyhdistelmän, luopua nykyiseen sukunimiyhdistelmääsi kuuluvasta sukunimestä tai lisätä yhdysmerkin nykyiseen sukunimiyhdistelmääsi tai poistaa sen. 

Minkälaista nimeä voin hakea? Keneltä tarvitsen suostumuksen? 

Toimi näin

Oman sukunimen muuttaminen Nimenmuutospalvelussa

Voit tehdä Nimenmuutospalvelussamme itseäsi koskevan hakemuksen, kun asut Manner-Suomessa vakinaisesti ja olet täysi-ikäinen. Kun teet nimenmuutoksen Nimenmuutospalvelun kautta, tarvitset tilaukseen verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Huomaa myös, että käsittelymaksu maksetaan hakemuksen tekemisen yhteydessä. Palveluun ei tällä hetkellä voi liittää liitteitä (eli esimerkiksi erillistä suostumuslomaketta), joten toimita mahdolliset liitteet meille sähköpostitse tai postitse

Nimenmuutospalvelu

Hakemukset Verkkolomakkeella

Tee hakemus verkkolomakkeella, jos  

  • olet alaikäinen ja sinulla on verkkopankkitunnukset 

  • haet nimenmuutosta samanaikaisesti useammalle perheenjäsenelle tai molemmille puolisoille. Jos haluat muuttaa sukunimesi avioituessasi, älä tee sukunimenmuutoshakemusta vaan toimi sukunimi avioituessa -sivujen ohjeiden mukaan

  • et voi tehdä hakemusta sähköisessä nimenmuutospalvelussa. 

Kun teet nimenmuutoksen Verkkolomakkeen kautta, tarvitset tilaukseen verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lähetämme laskun sinulle postitse kotiosoitteeseesi tai Suomi.fi-viestipalveluun, jos olet ottanut sen käyttöösi. Otamme hakemuksesi käsittelyyn maksun maksamisen jälkeen. 

Jos hakemuksesta puuttuu tarvittavia allekirjoituksia, pyydämme niitä erikseen. Hakemuksen käsittely etenee nopeammin, jos jo hakemuksessa on kaikki tarvittavat allekirjoitukset. Suostumuksen nimenmuutokselle voi toimittaa erikseen myös erillisellä suostumuslomakkeella

Verkkolomake


Sukunimen muuttaminen avioituessa 

Jos haluat muuttaa sukunimesi avioituessasi, älä tee sukunimenmuutoshakemusta vaan toimi sukunimi avioituessa -sivujen ohjeiden mukaan


Lapsen nimen ilmoittaminen ja muuttaminen 

Kerromme tarkemmin alaikäisen nimen vaihtamisesta täällä (linkki).

Jos lapsesi nimeä ei ole vielä tallennettu väestötietojärjestelmään, kyse on lapsen tietojen ilmoittamisesta. Älä silloin tee nimenmuutoshakemusta, vaan ilmoita lapsesi tiedot meille eri sivumme ohjeilla .  


Ulkomailla muuttunut nimi 

Jos olet muuttanut sukunimesi ulkomaisen viranomaisen päätöksellä, sinun ei tarvitse tehdä nimenmuutoshakemusta meille. Sen sijaan voit pyytää meitä tallentamaan uuden nimesi ilman maksua.  

Näin ilmoitat ulkomailla muuttuneen nimen


Etkö pysty hoitamaan asiaasi verkossa?

Soita valtakunnalliseen palvelunumeroomme 0295 539 080. Palvelemme arkisin klo 9-12. 

Jos asut vakituisesti ulkomailla etkä pysty asioimaan verkossa tai kanssamme puhelinaikoina, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen xx???.

Näin käsittelemme hakemuksesi 

Tarvitsetko apua?

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin

Neuvonnan puhelin palvelee arkisin kello 9-12 numerosta 0295 539 080.

Hinta

Sukunimenmuutoshakemus maksaa 60 euroa, jos haet sinulla aikaisemmin käytössä ollutta sukunimeä, luovut sukunimiyhdistelmän yhdestä nimestä tai haet sukunimiyhdistelmän yhdysmerkkiä tai siitä luopumista. Muissa tapauksissa hakemuksen hinta on 120 euroa.

Jos et maksa käsittelymaksua hakemuksen tekemisen yhteydessä, lähetämme laskun sinulle erikseen Suomi.fi-viestinä tai postitse. Otamme asiasi käsittelyyn vasta, kun olet maksanut käsittelymaksun.

Käsittelyajat

Sukunimen muuttaminen

Kun haet sukunimeä, joka sinulla on ollut aiemmin käytössä

  • Sähköisessä nimenmuutospalvelussa 6–10 viikkoa. 
  • Muutoin käsittelyaika 2–5 kuukautta riippuen siitä kuinka nopeasti maksat käsittelymaksun. 
  • Jos hakemukseesi tarvitaan lisäselvityksiä sinulta, käsittelyaika voi olla pidempi.

Kun haet sukunimeä, joka sinulla ei ole ollut aiemmin käytössä

  •  2–5 kuukautta.
  • Hakemuksen käsittelyaika riippuu siitä, kuinka nopeasti maksat käsittelymaksun ja toimitat mahdolliset liitteet. 
  • Jos hakemukseesi tarvitaan nimilautakunnan lausunto, käsittelyaika voi olla pidempi.

Sukunimen muuttaminen avioituessa

Lapsen nimen ilmoittaminen 

Usein kysytyt kysymykset