Apostille-todistus

Julkinen notaari voi varmentaa suomalaisen viranomaisen tai siihen rinnastettavan tahon (esimerkiksi lääkäri, auktorisoitu kääntäjä) antaman asiakirjan oikeaperäisyyden ulkomaan viranomaista varten.

Apostille-todistus korvaa ns. laillistamisen eli legalisoinnin, jos asiakirja on tarkoitettu käytettäväksi ns. Haagin sopimuksen eli apostille-sopimuksen piiriin kuuluvassa valtiossa.

Milloin tarvitset apostille-todistusta?

Tarvitset apostille-todistusta silloin, kun sinun täytyy todistaa asiakirjan allekirjoittajan toimivalta.

Voit saada apostille-todistuksen vain viranomaisen tai siihen verrattavissa olevan tahon (esim. auktorisoitu kääntäjä, laillistettu lääkäri) antamaan asiakirjaan.

Yksityiseen asiakirjaan voit saada apostille-todistuksen vasta sitten, kun julkinen notaari on ensin todistanut asiakirjan allekirjoittajan toimivallan tai allekirjoituksen oikeellisuuden.

Tarvitset apostille-todistusta vain ulkomailla. Todistusta ei yleensä tarvita Pohjoismaissa eikä EU:n sisällä viranomaisten antamiin tiettyihin yleisiin asiakirjoihin, joilla vahvistetaan mm. henkilön syntymä, kuolema, nimi, avioliitto, asuinpaikka tai kansalaisuus.

Toimi näin

 • Toimita alkuperäinen asiakirja Digi- ja väestötietoviraston toimipisteeseen joko postitse tai käymällä palvelupaikassa. 
 • Kerro, mihin maahan asiakirja on menossa ja että tarvitset siihen Apostille-todistuksen.
 • Jos vastaanottajavaltio vaatii Apostille-todistuksen muuhun kuin viranomaisen antamaan asiakirjaan, julkisen notaarin on ensin todistettava siihen joko allekirjoituksesi oikeellisuus tai oikeutesi toimia asiakirjan allekirjoittajan nimissä. Vasta sen jälkeen asiakirjaan voidaan liittää Apostille-todistus.
 • Jos asioit henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietovirastossa, varmista ennakkoon julkisen notaarin läsnäolo  seuraavilla paikkakunnilla: Hyvinkää, Iisalmi, Kittilä, Kotka, Kouvola, Pietarsaari, Porvoo, Raahe, Raasepori, Rauma, Salo, Savonlinna, Vaasa, Ylivieska. Voit varmistaa läsnäolon sähköpostilla [email protected]

Muistilista

 • Varmista, että valtio, johon asiakirjasi on menossa, kuuluu Apostille-sopimuksen piiriin.
 • Varmista, että asiakirja on alkuperäinen, ja että siinä on asiakirjan antajan alkuperäinen, omakätinen allekirjoitus.

Hinta

Apostille-todistus maksaa 13 euroa.

Laskutuslisä on 7 euroa.

Usein kysyttyä

Julkisen notaarin yhteystiedot

Ajanvaraus julkiselle notaarille

Varaa aika sähköisesti

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Palvelunumero 0295 536 404

Kaupanvahvistajan löydät helpoiten Maanmittauslaitoksen kaupanvahvistajahausta.

Palvelupaikat 

Julkinen notaari on tavattavissa useimmissa Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikoissa palveluaikoina. Seuraavilla paikkakunnilla on syytä varmistaa ennakkoon notaarin läsnäolo tai tehdä ajanvaraus:  

 • Hyvinkää, Iisalmi, Kittilä,
 • Kotka, Kouvola, Pietarsaari,
 • Porvoo, Raahe, Raasepori,
 • Rauma, Salo, Savonlinna, Vaasa, Ylivieska.
 • Voit varmistaa läsnäolon tai tehdä ajanvarauksen sähköpostilla [email protected]

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet