Apostille-todistus

Julkinen notaari voi varmentaa suomalaisen viranomaisen tai siihen rinnastettavan tahon (esimerkiksi lääkäri, auktorisoitu kääntäjä) antaman asiakirjan oikeaperäisyyden ulkomaan viranomaista varten.

Apostille-todistus korvaa ns. laillistamisen eli legalisoinnin, jos asiakirja on tarkoitettu käytettäväksi ns. Haagin sopimuksen eli apostille-sopimuksen piiriin kuuluvassa valtiossa.

Milloin tarvitset apostille-todistusta?

Tarvitset apostille-todistusta silloin, kun sinun täytyy todistaa asiakirjan allekirjoittajan toimivalta.

Voit saada apostille-todistuksen vain viranomaisen tai siihen verrattavissa olevan tahon (esim. auktorisoitu kääntäjä, laillistettu lääkäri) antamaan asiakirjaan.

Yksityiseen asiakirjaan voit saada apostille-todistuksen vasta sitten, kun julkinen notaari on ensin todistanut asiakirjan allekirjoittajan toimivallan tai allekirjoituksen oikeellisuuden.

Tarvitset apostille-todistusta vain ulkomailla. Todistusta ei yleensä tarvita Pohjoismaissa eikä EU:n sisällä viranomaisten antamiin tiettyihin yleisiin asiakirjoihin, joilla vahvistetaan mm. henkilön syntymä, kuolema, nimi, avioliitto, asuinpaikka tai kansalaisuus.

Toimi näin

 • Toimita alkuperäinen asiakirja Digi- ja väestötietoviraston toimipisteeseen joko postitse tai käymällä palvelupaikassa. 
 • Kerro, mihin maahan asiakirja on menossa ja että tarvitset siihen Apostille-todistuksen.
 • Jos vastaanottajavaltio vaatii Apostille-todistuksen muuhun kuin viranomaisen antamaan asiakirjaan, julkisen notaarin on ensin todistettava siihen joko allekirjoituksesi oikeellisuus tai oikeutesi toimia asiakirjan allekirjoittajan nimissä. Vasta sen jälkeen asiakirjaan voidaan liittää Apostille-todistus.
 • Jos asioit henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietovirastossa, varmista ennakkoon julkisen notaarin läsnäolo  seuraavilla paikkakunnilla: Hyvinkää, Iisalmi, Kittilä, Kotka, Kouvola, Pietarsaari, Porvoo, Raahe, Raasepori, Rauma, Salo, Savonlinna, Vaasa, Ylivieska. Voit varmistaa läsnäolon sähköpostilla [email protected]

Muistilista

 • Varmista, että valtio, johon asiakirjasi on menossa, kuuluu Apostille-sopimuksen piiriin.
 • Varmista, että asiakirja on alkuperäinen, ja että siinä on asiakirjan antajan alkuperäinen, omakätinen allekirjoitus.

Hinta

Todistuksen hinta on 30 euroa.

Usein kysyttyä

Julkisen notaarin yhteystiedot

Ajanvaraus julkiselle notaarille

Varaa aika sähköisesti

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Palvelunumero 0295 536 404

Kaupanvahvistajan löydät helpoiten Maanmittauslaitoksen kaupanvahvistajahausta.

Palvelupaikat 

Julkinen notaari on tavattavissa useimmissa Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikoissa palveluaikoina. Seuraavilla paikkakunnilla on syytä varmistaa ennakkoon notaarin läsnäolo tai tehdä ajanvaraus:  

 • Hyvinkää, Iisalmi, Kittilä,
 • Kotka, Kouvola, Pietarsaari,
 • Porvoo, Raahe, Raasepori,
 • Rauma, Salo, Savonlinna, Vaasa, Ylivieska.
 • Voit varmistaa läsnäolon tai tehdä ajanvarauksen sähköpostilla [email protected]

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet