Työntekijöiden työkyvyn tukemisesta löytyy jo paljon hyvää tietoa. Varsinkin pienten yritysten työnantajilla on kuitenkin kiire, eivätkä he välttämättä ehdi etsiä ohjeita ja perehtyä niihin. Nämä kaksi asiaa kävivät ilmi Työkyvyn digiopas työpaikoille -projektimme selvityksistä.
Ymmärsimme, että meillä oli pulma: meidän piti tehdä työnantajille uusi opas työkyvyn tukemisesta työpaikoilla, mutta yhdellä kohderyhmällämme ei ollut aikaa lukea nykyisiäkään ohjeita.
Tekemämme opas eroaa kuitenkin ratkaisevalla tavalla aiemmista ohjeista. Se kokoaa ytimekkäästi yhteen eri tietolähteitä, ohjeita ja palveluita. Opas ei korvaa aiempia ohjeita, vaan auttaa lukijaa saamaan kokonaiskuvan asiasta ja tarjoaa rutkasti lähteitä syvemmän tiedon pariin.
Oppaasta saa konkreettisia ohjeita työkykyongelmien ennaltaehkäisyyn
Keräämämme asiakasymmärryksen perusteella työnantajat toivovat konkreettisia toimintaohjeita työntekijöiden työssä jaksamisen tukemiseen ja työkykyongelmien ennaltaehkäisyyn.
Ennaltaehkäisyn tärkeys korostui myös työkyvyn asiantuntijoiden haastatteluissa. Kun työntekijöiden työkyvyn tukemiseen sijoittaa euron, sen saa yleensä moninkertaisesti takaisin. Jos työpaikalla on asiat kunnossa, työ voi kannatella työntekijää silloinkin, kun hän kohtaa elämässään vastoinkäymisiä.
Työpaikan arkeen käytännönläheisiä toimintaohjeita
Olemme huomioineet nämä toiveet oppaassa. Sen lisäksi, että sisällöissä annetaan selkeällä kielellä tietoa työntekijöiden työkyvyn tukemisesta, oppaasta löytyy helposti työpaikan arkeen sovellettavia ohjeita ja vinkkejä saatavilla olevista palveluista.
Haluamme, että lukijalle välittyy viesti siitä, että työkyvyn tukemisessa ei ole useinkaan kyse monimutkaisista asioista, vaan pienilläkin muutoksilla voi olla iso vaikutus.
Lisäksi tuomme palvelutietoa oppaaseen Palvelutietovarannosta (PTV). PTV on kuin tietoa täynnä oleva purkki, josta voi ammentaa sisältöä esimerkiksi verkkopalveluun. PTV:n käytöstä oppaassa on selvää hyötyä: sen avulla lukija saa ajantasaista tietoa esimerkiksi eri toimijoiden työkykypalveluista. PTV myös mahdollistaa sen, että voimme täydentää opasta jatkossakin helposti uusilla palveluilla.
Opas antaa tiiviin kokonaiskuvan työkyvyn tukemisesta
Teemme opasta palkitulla Suomi.fin sisältöyhteistyömallilla. Tämä tarkoittaa sitä, että hyödynnämme työssämme muotoilun keinoja. Opas perustuu tutkittuun asiakasymmärrykseen. Opasta on tekemässä verkosto, johon kuuluu viranomaisia, järjestöjä ja asiantuntijaorganisaatioita.
Verkoston avulla pystymme antamaan lukijalle laajan kokonaiskuvan työkyvyn tukemisesta. Tässä tapauksessa laajuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yrittäisimme hukuttaa lukijan tietoon. Päinvastoin väännämme kiireiselle lukijalle valmiiksi rautalangasta pääasiat ja ohjaamme hänet lisätiedon pariin. Näin esimerkiksi yrittäjän ei tarvitse käyttää arvokkaita tuntejaan tiedon etsimiseen.
Opas julkaistaan toukokuussa 2024 Suomi.fi-verkkopalvelussa. Lue lisää Työkyvyn digiopas työnantajille-projektista.