X
Tämä kirjoitus liittyy DVV:llä käynnissä olevaan projektiin, jossa tuotetaan yhteistyössä laajan asiantuntijajoukon kanssa Työkyvyn digiopasta työnantajille Suomi.fi-verkkopalveluun. Projekti on osa Euroopan unionin rahoittamaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
Polkaisimme projektin käyntiin toukokuun 2023 puolivälissä eri sidosryhmille järjestetyllä infolla, jossa kävimme läpi projektin taustoja ja toteutusmallia. Projektin taustana toimii esiselvitys, jossa kartoitettiin ja muotoiltiin tarve työkyvyn digioppaalle, alustava näkemys mahdollisista kohderyhmistä sekä saatavilla olevista palveluista. Esiselvityksen tutkimustulokset toimivat myös pohjana projektin alkuun toteutetulle asiakasymmärryksen syventämiselle.
Esiselvityksessä tunnistettiin muun muassa seuraavia haasteita:
Haastatteluissa selvisi, että tiedon ja tuen tarpeet kohdistuvat erityisesti arjen työn tukemiseen ja työkykyyn liittyen tietoa haetaan erityisesti tilanteissa, joissa uusia työkykyyn liittyviä haasteita ilmenee. Aiheeseen liittyvät työpaikan toimintamallit ja niiden suunnittelu nostettiin esiin myös keskeisenä asiana.
Oppaan olisi hyvä vastata muun muassa seuraaviin kysymyksiin:
Asiakasymmärryksen keruun pohjalta havaitsimme, että organisaation koko on keskeinen tekijä, joka vaikuttaa työpaikan haasteisiin ja tarpeisiin. Pienet organisaatiot ovat haavoittuvimmassa asemassa, sillä organisaation työkyvyn tietotaso voi olla alhainen, sisäiset resurssit rajatut ja heille on kohdistettu vähemmän tukea ja palveluja.
Oppaasta hyötyisivät siis eniten työpaikat, joilla ei ole organisaation sisäisiä, nimettyjä työkykyosaajia, jolloin työkyvyn tukeminen, johtaminen ja edistäminen ovat organisaation työnantajan, johdon ja esihenkilöiden vastuulla. Kuvatun kaltaisessa tilanteessa henkilövastuussa olevat yrittäjät ja pienempien organisaatioiden johtajat kehittävät työkykyyn liittyviä toimintamalleja oman työnsä ohessa. Yrittäjät ja pienempien organisaatioiden johtajat edustavat myös työnantajaa, joten he vastaavat lakisääteisten työnantajavelvoitteiden toteutumisesta.
Projektissa on tällä hetkellä työn alla oppaan rakenteen muodostaminen sekä soveltuvien palveluiden linkittäminen eri teemoihin. Oppaan ensimmäisen version konkreettinen työstäminen on myös aloitettu. Työkyvyn digiopasta toteutetaan DVV:n sisältöyhteistyömallilla.
Lue lisää sisältöyhteistyömallistaLinkki toiselle sivustolle, Avautuu uudessa välilehdessä