Blogit

Blogit

Mitä Internet- ja digimaailmassa on tapahtunut viimeisen vuoden aikana?

Kimmo Rousku Julkaisupäivä 23.10.2018 10.53 Blogit

Kaikki meistä tunnistavat tämän haasteen: Kuinka pysyä kiihtyvässä kehittyvän teknologian ja muiden ilmiöiden maailmassa ajan tasalla? Koulutukset, seminaarit ja verkostoituminen ovat aina hyvä mahdollisuus päivittää omaa osaamistaan, etenkin jos pääsee puhumaan itselle jostakin uudesta aiheesta. Toinen tapa on tietysti lukea ja seurata netistä löytyviä hyviä materiaaleja.

Ajattelin jakaa yhden oman suosikkini. Olen seurannut pitkään Yhdysvaltalaisen Kleiner Perkins -yrityksen julkaisemia, Mary Meekerin (pääomasijoittaja, analyytikko) koostamia Internetin vuosikatsauksia. Koostin tästä kaikkiaan 294 sivuisesta PDF-dokumentista omasta näkökulmastani 25 mielenkiintoisinta kalvoa, jotka osin kuvaavat teknologian, Internetin, palveluiden ja useiden eri markkina-alueiden ja käyttäjien käyttötapojen muutosta.

Oma suosikkini on oheisen dokkarini sivu yhdeksän, jossa kuvataan näiden kodin digitaalisten avustimien (kodin tekoäly – täky :) ) kehittymistä. Sivulla 13 on mielenkiintoinen vertailu kiinalaisen Alibaban kehittymisestä Amazon haastajakasi, ainakin kotimarkkinoilla. Muutenkin kannattaa huomata vahva kiinalaisten yritysten läpimurto, joka näkyy parhaiten sivulla 25 – kuinka monta eurooppalaista yritystä löydät TOP 20-listalta? Sivut 16-17 osoittava mielenkiintoisella tavalla sen, miten nopeasti uudet teknologiat ovat lyöneet itsensä läpi vs perinteiset teknologiat, kuten sähköverkko tai mikroaaltouuni. Sivulla 27 on mielenkiintoinen vertailu eri valtioiden julkisesta velasta verrattuna bruttokansantuotteeseen. Suomi ei ole juurikaan tässä dokumentissa listoilla, onneksi edes tällä viimeisellä.

Jos nämä aiheet ja tällainen oma pilkahdus raporttiin kiinnostaa enemmänkin, linkki koko raportin PDF-tiedostoon löytyy dokumentista.

Meeker on julkaissut näitä vuodesta 2004 saakka ja vuonna 2014 Forbes nimesi hänet maailman 77. vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi.

» Kooste internetin megatrendeistä

Suomen väkiluku 5 629 334