Blogit

Blogit

Hups, taisin tehdä mokan – laita oppi kiertämään!

Kimmo Rousku Julkaisupäivä 24.9.2019 17.23 Blogit
Kysyn esityksissäni usein yleisöltä, kuka heistä ei ole koskaan tehnyt inhimillistä erehdystä. Tähän päivään mennessä noin 5000 kädestä yksikään ei ole noussut. Miksi kysyn? No, näin tiedän missä vaiheessa tekoäly ja robotit tunkevat aidosti elämäämme. Nehän eivät tee inhimillisiä erehdyksiä, mutta virheitä varmastikin.
 
Kun teemme jonkin mokan tai kommelluksen digimaailmassa, mieleen saattaa nousta kirosana ja seuraavaksi tunne ”eihän kukaan huomannut tai huomaa jälkikäteenkään”. Riippuu tietysti paljon virheestä, miten itse kukin meistä siihen reagoi.
 
Käännetään tässä ajatusta kokonaan uuteen suuntaan. Eikö olisikin hienoa, jos joku muu voisi välttää saman virheen, jonka sinä juuri teit? Niin varmasti, mutta eihän voi sitä tehdä, jos hän ei tiedä meidän muiden tekemistä virheistä. Tai ainakaan en halua tunnustaa julkisesti, että juuri minulle sattui tuollainen kommellus.
 
Digitaalisen turvallisuuden yksi suurimpia ongelmien aiheuttajia on meidän käyttäjien tekemät virheet, joista valtaosa on onneksi inhimillisiä, tiedostamattoman toiminnan seurauksena tapahtuneita. Valitettavasti näiden lisäksi meidän joukossa on käyttäjiä, jotka tietoisesti rikkovat olemassa olevia ohjeita ja syyllistyvät siten organisaation antamien ohjeiden vastaiseen toimintaan vaarantaen ei vain oman, vaan myös organisaation, mahdollisesti asiakkaiden, kansalaisten tietojen turvallisuuden.
 
Entäpä jos seuraavan kerran jonkin digikommelluksen tehdessäsi toteatkin, että tästä kyllä kannattaisi muiden oppia. Olemme sitä varten julkaisseet uudenlaisen pienen palvelun nimellä Digikommellus. Täyttämällä sivulla olevan lomakkeen voit ”tunnustaa” kommelluksesi joko anonyymisti tai nimelläsi.  Tarkistettuamme tunnustuksen julkaisemme sen sivustolla, jotta muut voivat siitä oppia!
 
Luonnollisesti haluamme toimia esimerkkinä, aloitin itse tunnustukset muutamalla klassisella digikommelluksella, joihin olen sähköpostissa syyllistynyt. Tosin uskoen, että niin on aika moni muukin, mutta ottakaa niistä opiksi! Kiire on digiturvan ja monen muun asian pahin vihollinen.

Suomen väkiluku 5 629 334