Hyppää sisältöön

Yhdistys, näin siirryt Suomi.fi-valtuuksiin

Julkaisuajankohta 5.5.2021 9.00
Tiedote

Katso-palvelun käyttö päättyy. Katso-palvelun korvaavat Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-valtuudet. Yhdistysten tulee hoitaa Suomi.fi-valtuudet kuntoon nyt, jotta asiointi Kelan ja muiden viranomaisten kanssa sujuu myös Katso-palvelun päättymisen jälkeen.

Erillisiä tunnuksia et jatkossa tarvitse, vaan Katso-tunnukset jäävät kokonaan pois käytöstä. 

Katso-tunnusten sijasta asiointipalveluihin kirjaudutaan jatkossa vahvoilla henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä kuten verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä toimikortilla.

Yhdistyksen puheenjohtaja voi asioida Verohallinnon palveluissa ilman erillistä valtuutta

Jos olet yhdistysrekisteriin merkitty yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja tai sinulla on nimenkirjoitusoikeus yksin, voit asioida yhdistyksen puolesta ilman erillistä valtuutta OmaVerossa, tulorekisterissä, Lomake.fissä ja Ilmoitin.fissä.

Lue Verohallinnon ohjeet yhdistyksille


Katso-rooleja korvaavat valtuusasiat löydät kunkin viranomaisen tiedotteesta

Jokainen Katso-rooli on vaihdettava Suomi.fi-valtuuksiin, jotta eri asiointipalveluiden käyttöä voi jatkaa Katson alasajon jälkeen. On myös tärkeää huomioida, että valtuusasioita voi tulla lisää ja niiden käytön ja tarpeen asioinnissa määrittelee aina kustakin asiointipalvelusta vastaava viranomainen.

Parhaat ohjeet Katson korvaamiseen asiointipalveluissa löydät kunkin viranomaisen omista ohjeista.

Lue Verohallinnon ohjeet

Lue tulorekisterin ohjeet

Lue Kelan ohjeet

Lue muiden asiointipalveluiden ohjeet

Katso-rooleja vastaavat valtuusasiat, excel


Miten yhdistys korvaa Katso-palvelun

Riippuen yhdistyksen säännöissä olevasta edustamisoikeudesta, yhdistyksen tulee joko 

 1. valtuuttaa omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksista (edustamissäännöissä nimenkirjoitusoikeus yksin)
 2. rekisteröidä ensin valtuutusoikeudet virkailijavaltuuttamispalvelussa ja tämän jälkeen hallinnoida valtuuksia Suomi.fi-valtuuksissa (edustamissäännöissä muut nimenkirjoitusoikeussäännöt)

Voit varmistaa yhdistyksesi rekisteröidyt edustamisoikeudet ostamalla rekisteriotteen yhdistysrekisterin tietopalvelusta. Rekisteriote maksaa 3,22 euroa (sis. ALV 24 %). Siirry yhdistysrekisterin tietopalveluun.

Alta löydät ohjeet kummallekin yhdistystyypille. 


1. Ohje yhdistykselle, jossa yksi henkilö voi edustaa yhdistystä yksin

Yhdistys voi valtuuttaa omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa, jos jollakin henkilöllä on oikeus edustaa yhdistystä yksin (nimenkirjoitusoikeus yksin) ja nimenkirjoittajien tiedot ovat ajan tasalla yhdistysrekisterissä. 

Esimerkiksi yhdistyksen puheenjohtajalla voi olla oikeus edustaa yhdistystä yksin. Suomi.fi-palvelu tarkistaa edustamisoikeuden PRH:n yhdistysrekisteristä.

Klikkaa kuva suuremmaksi

 

Joissakin tapauksissa kirjautuminen Suomi.fi-valtuuksiin ei onnistu, vaikka henkilölle on merkitty yhdistysrekisteriin oikeus edustaa yhdistystä yksin. Tee silloin tarkistuspyyntö yhdistysrekisteriin prh.fi-sivujen palautelomakkeella. Valitse lomakkeella kohta ”Yhdistykset”. Kirjoita tekstikenttään, että Suomi.fi-valtuuttaminen ei onnistu, ja lisäksi seuraavat tiedot:

 • yhdistyksen Y-tunnus
 • henkilön nimi, jolla valtuuttaminen ei onnistu
 • sähköpostiosoite vastausta varten.

Tarkistuspyynnön voit tehdä prh.fi-sivujen palautelomakkeella.

Näin valtuutat Suomi.fi-valtuuksissa itsepalveluna 

Kun haluat valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa yrityksen tai yhdistyksen puolesta, 

 • tunnistaudu Suomi.fihin omana itsenäsi eli henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, varmennekortilla tai Finnish Authenticator -sovelluksella. Ohjeet eri tunnistusvälineillä tunnistautumiseen
 • valitse Suomi.fi-valtuuksissa yrityksen puolesta asiointi
 • valitse yhdistys, jonka puolesta haluat valtuuttaa
 • Lisätietoa löydät Suomi.fi-verkkopalvelun ohjeista tai katso ohjevideo valtuuttamisesta. Ohje on tehty yrityksen puolesta asiointiin, mutta se toimii aivan samalla tavalla myös yhdistyksen, järjestön tai yhteisön puolesta asiointiin.

Siirry Suomi.fi-valtuuksiin


2. Yhdistys, jossa kukaan ei voi edustaa yhdistystä yksin

Suomi.fi-valtuuksilla voi valtuuttaa vain yhdistys, jonka nimenkirjoitussäännössä jäsenellä on yksinedustusoikeus. Jos yhdistyksen nimenkirjoitussäännössä edellytetään esimerkiksi kahta tai useampaa edustajaa yhdessä ja silloin itsepalvelua ei voi käyttää.

Yhdistyksen tulee tällöin ensin rekisteröidä valtuutusoikeus yhdistyksen vastuuhenkilölle virkailijavaltuuttamispalvelussa. Tämän jälkeen hän voi myöntää asiointivaltuuksia itselleen ja muille  Suomi.fi-valtuuksissa.

Toimi näin virkailijavaltuuttamispalvelussa

 • Selvitä ensin virkailijavaltuuttamispalvelun ohjeista, mitä tietoja ja asiakirjoja tarvitset hakemuksen tekemiseen ja miten voit toimittaa hakemuksen käsiteltäväksi.
  Ohjeet omaan hakemukseen
 • Täytä valtuushakemus virkailijavaltuuttamispalvelussa vasta kun olet perehtynyt ohjeisiin. Hakemuksen teko ei onnistu ilman ohjeisiin tutustumista. 
  Siirry virkailijavaltuuttamispalveluun
 • Voit allekirjoittaa valtuushakemuksen suomalaisella vahvan tunnistautumisen välineellä eli verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin varmenteella. Muussa tapauksessa lähetä allekirjoitettu valtuushakemuksen tuloste ja tarvittavat liitteet käsiteltäväksi.  Valtuushakemus kannattaa lähettää sähköisesti virkailijavaltuuttamispalvelun kautta. 
 • Henkilöt, joille on haettu virkailijavaltuuttamispalvelussa valtuutusoikeus, voivat hakemuksen rekisteröinnin jälkeen luoda asiointivaltuuksia valitsemilleen henkilöille omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa. He voivat voi antaa asiointivaltuuden myös itselleen. 
 • Asiointivaltuudet saaneet henkilöt asioivat saamillaan valtuuksilla asiointipalveluissa kuten Verohallinnon, Kelan tai Tullin palveluissa.
 • Hakemus voidaan  käsitellä vasta, kun olet antanut kaikki tarvittavat tiedot ja toimittanut hakemuksen liitteeksi tarvittavat asiakirjat.  
 • Valtuutusoikeuden saanut henkilö voi jatkossa hallinnoida valtuuksia itsenäisesti Suomi.fi-valtuuksissa. 
 • Yritys tai yhteisö voi hakea virkailijavaltuuttamispalvelun kautta työntekijöilleen ensisijaisesti valtuutusoikeuksia. Kun valtuutusoikeudet on rekisteröity, voivat nämä valtuutusoikeudelliset antaa asiointivaltuuksia omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa kyseisen yrityksen tai yhteisön puolesta.
  Siirry Suomi.fi-valtuuksiin

Kun valtuutusoikeudet on rekisteröity, yritys tai yhteisö voi hallinnoida valtuuksiaan jatkossa siis  ilman tukeutumista virkailijavaltuuttamispalveluun. 


Tiedotetta päivitetty 27.1.2022

Tiedotetta päivitetty 5.5.2021

Tiedotetta päivitetty 30.12.2020

Tiedotetta päivitetty 9.12.2020

Tiedotetta päivitetty 2.12.2020

valtuudet