Hyppää sisältöön

X-Road Community -tapahtumassa esiteltiin X-Road-teknologian tulevaisuuden näkymiä sekä yhteistyöllä kehitettyjä ominaisuuksia

Julkaisuajankohta 15.10.2021 10.31
Tiedote

Kaikille avoin X-Road Community -tapahtuma järjestettiin virtuaalisena syyskuun lopussa. Tapahtumassa esiteltiin muun muassa tämän vuoden lopulla julkaistavaa uutta ohjelmistoversiota X-Road 7:ää sekä ohjelmistoon liittyviä tutkimuksia. Tapahtuman järjesti Suomen, Viron ja Islannin yhteisorganisaatio Nordic Institute for Interoperability Solutions (NIIS).

Suomi.fi-palveluväylän tuoteomistaja, Anssi Ahlberg, oli mukana tapahtumassa kertomassa Digi- ja väestötietoviraston, NIIS:in ja Goforen yhteistyönä kehitettämistä, X-Roadin käyttöä helpottavista ominaisuuksista. Tapahtuma tavoitti runsaasti X-Road-teknologiasta kiinnostuneita osallistujia ympäri maailman.

Löydät tallenteet kaikista tapahtuman puheenvuoroista NIIS:in YouTube-kanavalta.

X-Roadista tulossa entistä käyttäjäystävällisempi

NIIS:in teknologiajohtaja Petteri Kivimäki aloitti tapahtuman puheenvuorollaan marraskuussa julkaistavasta X-Road 7 ohjelmistoversiosta ja sen ominaisuuksista. Uusi versio tulee olemaan täysin yhteensopiva aiemman version kanssa, jotta varmistetaan kaikille käyttäjille sujuva päivitys uuteen versioon. Versio tuo mukanaan uudistetun liityntäpalvelimen hallinnointikäyttöliittymän sekä parannuksia muun muassa lokitukseen ja tietoturvaan. Uudet ominaisuudet julkaistaan vaiheittain eri versioissa. 

Palveluväylässä uusi versio otetaan käyttöön ensi vuoden aikana ja päivityksestä tiedotetaan lisää loppuvuoden aikana. Lisätietoa X-Road 7:stä löydät NIIS:in blogista

Anssi Ahlberg Digi- ja väestötietovirastosta kertoi X-Road-ohjelmiston kehityksestä. Ahlberg kertoi alun perin Suomi.fi-palveluväylän käyttöön kehitetyistä automaattisista skripteistä (X-Road Toolkit) sekä kontitetusta liityntäpalvelimesta (Security Server Sidecar). 

Sekä X-Road Toolkit että kontitettu liityntäpalvelin kehitettiin käyttäjien toiveesta nopeuttamaan Palveluväylän käyttöönottoa sekä vähentämään asiakkaiden käyttöönotossa kohtaamia haasteita. Goforen tekninen projektipäällikkö Ilkka Seppälä demosi, kuinka nopeasti liityntäpalvelimen määrittely sujuu X-Road-Toolkitin automaattisilla skripteillä. Kontitettu liityntäpalvelin on saatavilla NIIS:in Docker Hubista ja automaattiset skriptit löytyvät Githubista. Nämä ovat kaikkien käyttäjien vapaasti hyödynnettävissä. 

X-Roadia kehitetään laajalla yhteistyöllä

Hiljattain NIIS:in täysjäseneksi liittyneestä Islannista oli tapahtumassa mukana Digital Islandin projektipäällikkö Vigfus Gislason. Hän kertoi Islannin X-Road toteutuksesta ja käyttöönoton haasteista. Tulevaisuudessa Islanti suunnittelee laajentavansa X-Roadin käyttöä maiden rajat ylittävään tiedonsiirtoon muiden NIIS:in jäsenten kanssa. 

Tapahtumassa esitettiin myös alkuvuodesta teetetty tutkimus X-Roadin hiilijalanjäljestä. Tutkimuksen tuloksena oli laskuri, jolla voi arvioida X-Roadin hiilijalanjälkeä. Laskurissa on käytetty aineistona Viron ja Suomen X-Road toteutuksia. Lisäksi tapahtumassa kerrottiin muun muassa tutkimuksesta GraphQL-tuen toteuttamisesta X-Roadiin sekä liityntäpalvelimen sijoittamisesta Amazonin pilviympäristöön. Liityntäpalvelimen sijoittamisesta AWS-ympäristöön on toteutettu parhaat käytännöt, jotka ovat julkaistu Githubissa.  

Lisätietoa tapahtumasta ja sen ohjelman löydät X-Roadin sivuilta. 

Tule mukaan käyttämään ja kehittämään Suomi.fi-palveluväylää

Suomi.fi-palveluväylä hyödyntää X-Road-teknologiaa. Palveluväylää käyttämällä olet mukana kansallisessa ekosysteemissä ja organisaatiollesi tulee mahdollisuuksia rakentaa uudenlaisia palveluja, kun palveluntarjoajina on jo kansallisia tietovarantoja. Uusia palveluita on tulossa myös lisää. Rajat ylittäviä palvelujakin voi tehdä, koska palveluväylään liittymällä voit myös hyödyntää Virossa olevia rekistereitä, sillä Suomi.fi-palveluväylä ja Viron X-tee on yhdistetty.

Kehitämme Suomi.fi-palveluväylää asiakkaiden tarpeisiin ja kun huomaat, että tarvitset palveluväylään uusia tietovarantoja tai ominaisuuksia, niin ole yhteydessä meihin [email protected] 

Tiedote - Organisaatioasiakkaat