Hyppää sisältöön

Tärkeät asiakirjat saatavillasi kaikkialla – joko sinä käytät sähköistä viranomaispostia?

11.7.2019 12.00
Tiedote

Missä on uusi ajokorttini, saiko kuopus päivähoitopaikan, kuinka kävi korkeakoulun pääsykokeessa, vastasiko kunta koskaan aurauskysymykseeni? Meillä kansalaisilla on yllättävän usein asiaa viranomaisille. Nykyään osa viranomaispostista kulkee kätevästi ja paperittomasti verkossa. Siitä syntyy paljon säästöjä.

Suomi.fi-viestit on sähköinen viestintäkanava, jolla yhteydenpito useiden eri viranomaisten ja julkisen hallinnon kanssa sujuu helposti, vaikka omalta sohvalta ja myös iltaisin ja viikonloppuisin. Jos et erityisesti rakasta jonottamista ja virka-aikoja tai tykkää odotella paperipostin saapumista, joustava asiointi säästää hermoja. Palvelu on osa Väestörekisterikeskuksen tasaisesti kasvavaa Suomi.fi-verkkopalvelua. Kirjautumalla palveluun pääset ottamaan Viestit käyttöösi ja saat jatkossa useiden viranomaisten postin paperipostin sijaan sähköisessä muodossa.

Verkkopalvelu säästää rahaa 

Kun olet ottanut Suomi.fi-viestit käyttöösi, saat ilmoituksen monista päätöksistä ja muista tärkeistä viranomaisviesteistä suoraan sähköpostiisi. Aikaa säästyy, kun pääset heti tutkimaan viestejä ja vastaamaan niihin. Perinteinen kirjeenvaihto saattaa viedä viikon, Suomi.fi-viestittelijän asiat hoituvat parhaimmillaan päivässä.

Kaupanpäällisinä tärkeät viestit, todistukset ja tiedoksiannot tallentuvat yhteen paikkaan. Ja kun lataat käyttöösi Suomi.fi-mobiilisovelluksen, viestit kulkevat mukanasi jopa omassa puhelimessasi. Säästyt etsimiseltä ja ehkä-hyvinkin-heti-huomenna mapitettavien tärkeiden paperien kasalta, joka valtaa määrätietoisesti tilaa keittiön pöydältä.

Tietoturvasta ei tarvitse olla huolissaan, koska Suomi.fi-viesteissä käytetään vahvaa tunnistautumista. Kukaan ulkopuolinen ei pääse käsiksi viesteihisi eikä edes näkemään, keneltä saat postia. Arjen yksityisyys on arvokasta.

Mikä hienointa, sähköisellä asioinnilla voi säästää luontoa ja myös selvää rahaa. Jos vaikkapa Lahden kokoisen kaupungin asiakkaat saisivat veroilmoituksensa sähköisesti, paperia säästyisi nelisen tuhatta kiloa. Ja toinen laskelma: jos Turun kokoinen kaupunki lähettäisi kaikki äänioikeusilmoitukset sähköisesti, jo yksi paperiton postituskerta säästäisi yli 100 000 euroa.

Ota Suomi.fi-viestit käyttöön jo tänään

Suomi.fi-viestit on helppo ottaa käyttöön. Suomi.fi-verkkopalvelusta löydät siihen selkeät ohjeet. Neuvoja saa myös Kansalaisneuvonnasta. Tällä hetkellä sähköisiä viestejä lähettää jo yli 180 viranomaista, joista kuntia on 146. Mukana olevien organisaatioiden lista kasvaa koko ajan.

Täältä voit tarkistaa, hyödyntääkö esimerkiksi oma asuinkuntasi jo Suomi.fi-viestejä. Jos ei, ole edelläkävijä ja valistunut asukas: liity maksuttomaan palveluun ja vinkkaa päättäjille, että sujuva yhteydenpito tarkoittaa tyytyväisiä kuntalaisia ja että postituksista säästyneillä rahoilla voisi tehdä jotain fiksumpaakin. Vaikka sitten aurata kotikatuja tiuhemmin.