Hyppää sisältöön

Suomi.fi-valtuudet: Nyt Omakannassa voi asioida toisen aikuisen puolesta

Julkaisuajankohta 25.3.2021 11.06

Valtuudet-palvelussa on nyt mahdollista valtuuttaa oma luottohenkilö asioimaan Kelan Omakannassa. Samalla valtuusasialla voi asioida myös monissa muissa terveydenhuollon asiointikanavissa.

Valtuutettu saa lähes samat oikeudet asiointiin Omakannassa kuin valtuuden antajalla on. Valtuuden voi antaa täysi-ikäiselle ja täysivaltaiselle henkilölle Suomi.fi-valtuuksissa. Valtuutettu voi esimerkiksi uusia reseptejä ja käydä katsomassa laboratoriotutkimuksen tulokset. Valtuutettu ei voi kuitenkaan käsitellä elinluovutustahtoa, hoitotahtoa eikä hyvinvointitietoja.  

Toistaiseksi edunvalvojat eivät voi asioida täysi-ikäisen päämiehen puolesta Omakannassa. Valtuutusta ei voi myöskään tehdä henkilö, jolla ei ole sähköisiä tunnistautumisvälineitä. Digi- ja väestötietovirasto selvittää parhaillaan, miten valtuus voidaan jatkossa tehdä näissä tapauksissa. Tavoitteena on, että toteutuksen aikataulu tarkentuu vuoden 2021 aikana.  

Samalla valtuusasialla voi hoitaa myös muita terveysasioita

Omakannassa voi asioida toisen täysi-ikäisen puolesta Suomi.fi-valtuuksien Terveydenhuollon asioiden hoito -valtuudella. Se oikeuttaa katselemaan, ilmoittamaan ja vastaanottamaan valtuuttajan terveydentilaan liittyviä tietoja terveydenhuollon palveluissa sekä tekemään ajanvarauksia terveydenhuoltoon toisen puolesta eri asiointipalveluissa. 

Ne, joilla tämä valtuus jo on, pääsevät asioimaan automaattisesti toisen henkilön puolesta Omakannassa. Halutessaan valtuuden voi lopettaa Suomi.fi-palvelussa. 

Suomi.fi-palvelussa voi myös pyytää toiselta henkilöltä asiointivaltuuden tämän puolesta asiointiin Omakannassa. Pyynnön vastaanottajan täytyy hyväksyä pyyntö, ennen kuin se muuttuu voimassa olevaksi asiointivaltuudeksi.


Näin valtuutan toisen henkilön asioimaan puolestani Omakannassa

1.    Tunnistaudu Suomi.fi-valtuuksissa. Vahvaa tunnistautumista varten tarvitset esimerkiksi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. 
2.    Anna palveluun valtuutetun henkilön tiedot. 
3.    Valitse valtuus Terveydenhuollon asioiden hoito. Määrittele sille myös voimassaoloaika. Tarkistettuasi tiedot muista vahvistaa valtuus. 

Lisätietoa

Asiakastarinat