Hyppää sisältöön

Olivia ja Leo yhä lasten suosikkinimet – uusi digipalvelu on suosituin tapa ilmoittaa lapsen nimi väestötietojärjestelmään

Julkaisuajankohta 13.4.2023 8.04
Tiedote

Vuonna 2022 Suomessa syntyneiden lasten suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat suomenkielisillä lapsilla Olivia ja Leo, ruotsinkielisillä lapsilla Saga ja Oliver, ja muunkielisillä lapsilla Sofia ja Adam. Lapsen nimen on voinut ilmoittaa väestötietojärjestelmään digitaalisesti joulukuusta lähtien, ja tällä hetkellä jo 88 prosenttia lasten nimistä ilmoitetaan verkossa. Tämä nopeuttaa ja sujuvoittaa asian käsittelyä Digi- ja väestötietovirastossa. Täysin uniikin nimen arviointiin tarvitaan kuitenkin yhä asiantuntijatyötä, ja silloin kannattaa varautua pidempään käsittelyaikaan.

Suomenkielisissä etunimisuosikeissa vain vähän vaihtelua

Viime vuonna Suomessa syntyneille lapsille Olivia annettiin ensimmäiseksi etunimeksi 276 tytölle ja Leo 376 pojalle. Suosituimpien nimien kärkisijat olivat samat vuonna 2021, ja Leo on ollut suosituin poikien ensimmäinen etunimi jo vuodesta 2019.

Tyttöjen suosituimmat ensimmäiset etunimet viime vuonna olivat Olivia, Aino, Aada, Lilja ja Eevi. Vuoden 2021 kärkiviisikkoon kuuluneet Venla ja Sofia ovat pudonneet sijoille kahdeksan ja yhdeksän, ja tilalle ovat nousseet Aino ja Aada. Ainon suosio on siis palaamassa: nimi oli tyttöjen suosituin ensimmäinen etunimi mm. vuosina 2017, 2019 ja 2020.

Poikien suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat Leo, Väinö, Eino, Oliver ja Elias. Samat nimet ovat olleet kärkiviisikossa vuodesta 2019 asti. Väinö on noussut viidenneltä sijalta toiseksi edellisvuodesta. Vuoden 2018 nimisuosikki Eeli löytyy nyt sijalta kahdeksan.

Kun lasketaan mukaan myös toiset, kolmannet ja neljännet etunimet, viisi suosituinta tytön nimeä olivat Aurora, Maria, Sofia, Olivia ja Emilia. Viisi suosituinta pojan nimeä olivat Olavi, Juhani, Johannes, Mikael ja Oliver. Vaihtelua aiempaan vuoteen on tapahtunut vain kärkiviisikon keskinäisessä järjestyksessä: Aurora on ohittanut Marian ja Mikael Oliverin.

– Suosituimpien nimien listalla ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina. Perinteiseksi miellettyjen nimien suosio jatkuu. Suosituimmat ensimmäiset etunimet ovat usein lyhyitä, kaksitavuisia, ja ääntämykseltään niitä voisi luonnehtia pehmeiksi. Joukossa on paljon perinteisiä nimiä, joita suurella todennäköisyydellä esiintyy vanhempien suvussa, esimerkiksi isovanhempien nimissä, toteaa erityisasiantuntija Noora Riskilä Digi- ja väestötietovirastosta.

Ruotsinkielisten lasten nimistä Saga ja Oliver suosituimpia

Nimitilastoissa 2022 ruotsinkielisten tyttöjen suosituin ensimmäinen etunimi oli Saga, joka oli myös vuoden 2021 suosikki. Poikien nimistä suosikiksi on noussut Oliver. Sagan sai nimekseen 29 tyttöä ja Oliverin 33 poikaa.

Sagan jälkeen suosituimmat tyttöjen ensimmäiset etunimet olivat Ellen, Alva, Emma ja Stella. Poikien suosituimmat ensimmäiset etunimet Oliverin jälkeen olivat William, Liam, Anton ja Emil.

Kaikista annetuista etunimistä ruotsinkielisillä lapsilla suosituimpia olivat Maria ja Alexander.

Sofia ja Adam ovat muunkielisten lasten suosikkinimet

Muunkielisten tyttöjen ensimmäisistä etunimistä suosituin oli Sofia, ja poikien suosikkinimi oli Adam. Seuraavina tyttöjen nimistä tulevat Maria, Olivia, Eva ja Emilia sekä poikien nimistä Elias, Muhammad, Mark ja Leo.

Lasten suosituimmat ensimmäiset etunimet suurimmissa kaupungeissa

(tasatilanteessa on listattu kaikki nimet, joita on rekisteröity eniten)

Kaupunki Tytöt Pojat
Espoo Emma Leo
Helsinki Olivia Elias
Vantaa Sofia Oliver
Hämeenlinna Lilja, Sofia ja Viola Onni
Joensuu Eevi, Sofia ja Hertta Eino
Jyväskylä Isla, Hilla ja Viola Leo
Kouvola Aino ja Aava Joel
Kuopio Hilla Eino
Lahti Pihla Elias
Lappeenranta Ellen, Eevi, Olivia ja Alisa Eino
Oulu Isla Väinö ja Onni
Pori Helmi Oliver
Tampere Olivia Leo
Turku Olivia Emil ja Leo
Vaasa Aada, Hilla, Lilja ja Frida Eino

Lapsen nimen ilmoittaminen Digi- ja väestötietovirastolle helpottui

Lapsen tiedot on voinut ilmoittaa väestötietojärjestelmään myös digitaalisesti verkkolomakkeella joulukuusta 2022 lähtien. Digitaalinen asiointitapa on otettu laajasti käyttöön, ja tällä hetkellä jo noin 88 prosenttia lasten tiedoista ilmoitetaan Digi- ja väestötietovirastoon verkossa.

Digipalvelun korkea käyttöaste kertoo vanhempien hyvistä digivalmiuksista sekä halusta käyttää ensisijaisesti digipalveluja. Palvelun digitalisointia on usein toivottu asiakaspalautteissa.

Vastasyntyneen lapsen äidille tulee automaattisesti kotiin tietopaketti, joka auttaa nimen valinnassa ja tietojen ilmoittamisessa. Uusi verkkolomake lyhentää ilmoitusten käsittelyaikaa Digi- ja väestötietovirastossa, kun aikaa ei mene postin kulkuun ja saapuneiden lomakkeiden skannaukseen.

Jos vanhempi on seurakunnan jäsen, lapsen tietojen ilmoittamislomake annetaan yleensä kastavalle papille, ja tiedot kulkevat väestötietojärjestelmään seurakunnan kautta.

Näin ilmoitat lapsen nimen

  • Lapselle voi antaa 1–4 etunimeä. Nimen pitää vastata vakiintunutta nimikäytäntöä. Se ei saa aiheuttaa haittaa tai pahennusta tai olla etunimeksi soveltumaton. Ota suunnittelun avuksi Nimipalvelu.
  • Vastasyntyneen äiti saa automaattisesti kotiin tietopaketin, joka auttaa lapsen tietojen ilmoittamisessa.
  • Ilmoita lapsen nimet ja äidinkieli kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Tiedot voi ilmoittaa digitaalisesti Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla tai paperilomakkeella.
  • Lue lisää lapsen nimen ja tietojen ilmoittamisesta verkkosivuiltamme.

Ennakoi erikoisen nimen kanssa

Lapsen nimen miettiminen on luovaa työtä. Jos toivot lapselle uniikkia nimeä, kannattaa varautua normaalia pitempään käsittelyaikaan. Normaalisti lasten nimitietojen käsittelyaika on noin neljä viikkoa, mutta erikoisempaa nimeä hakiessa käsittely kestää pitempään.

Lapselle esitettyjen nimien lainmukaisuus tutkitaan, kun ilmoitus on saapunut Digi- ja väestötietovirastoon tai kun seurakunta on siirtänyt nimiasian lainmukaisuuden selvittämisen Digi- ja väestötietovirastoon.

– Jos lapselle ollaan antamassa useita etunimiä, joista osa on tuttuja nimiä, voidaan ne tarvittaessa rekisteröidä erikseen, ennen kuin uniikin nimen arviointi valmistuu. Tämä on tarpeen, jos lapselle täytyy esimerkiksi hankkia passi ulkomaanmatkaa varten, muistuttaa Riskilä.

– Tällöin pitää toki mahdolliset henkilödokumentit uusia uniikin nimen varmistumisen jälkeen, Riskilä lisää.

Linkit

Tutustu lasten suosituimpiin etunimiin 2022 

Lisätiedot

Noora Riskilä, erityisasiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, puh. 0295 535 375, [email protected]


Tiedot Suomessa syntyneiden lasten suosituimmista etunimistä on julkaissut Digi- ja väestötietovirasto 13.4.2023. Tiedot pohjautuvat yhteensä 46 486 viime vuonna syntyneen lapsen tietoihin, ja tilastossa on huomioitu 31.3.2023 mennessä annetut nimet. Tilasto sisältää 50 suosituinta etunimeä ja ensimmäistä etunimeä suomenkielisillä, ruotsinkielisillä ja muunkielisillä lapsilla. Muunkielinen tarkoittaa tässä henkilöä, jonka äidinkieleksi on merkitty muu kuin suomi tai ruotsi. Tiedot on ilmoitettu koko maan kattavasti sekä erikseen Suomen 15 suurimmassa kaupungissa.