Hyppää sisältöön

Lahjoita tietoa yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi koronaviruspandemian aikana

Julkaisuajankohta 5.10.2020 9.00
Tiedote

Koronaviruspandemian aikana oikeiden ja oikea-aikaisten päätösten vaikutus korostuu. Lahjoita tietoa -kampanja haastaa organisaatiot lahjoittamaan hyödyllistä tietoa ja vinkkamaan tietolähteitä yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi nyt koronaviruspandemian aikana.

Ketterä ja kokonaisvaltainen päätöksenteko vaatii reaaliaikaista tietoa. Tietoa yhteiskunnassa on paljon, mutta sitä pitäisi voida hyödyntää nykyistä paremmin. Digi- ja väestötietovirasto ja Teknologiateollisuus kannustavat yhteisessä Lahjoita tietoa -kampanjassaan lahjoittamaan tai vinkkaamaan päätöksenteolle hyödyllisiä tietolähteitä. Kampanja on käynnissä 5.-31.10.2020.

– Olemme saaneet huomata, että koronapandemian kaltaisissa nopeaa reagointia vaativissa tilanteissa mahdollisimman kattava ja reaaliaikaiseen tietoon pohjautuva tilannekuva on ensiarvoisen tärkeä päätöksenteon tukena. Tällä kampanjalla kannustamme kaikkia tuomaan olemassa olevaa tietoa laajemmin saataville ja hyödynnettäväksi. Joskus myös voi olla niin, että omaan tarpeeseen vähäpätöiseltäkin tuntuva tietoaineisto saattaisi olla jollekin toiselle kullan arvoinen, sanoo Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari.

Tiedon hyödyllisyys ei aina ole sen haltijalle ilmeinen, mutta yhteistyössä ja eri tietolähteitä yhdistelemällä hyöty voi olla merkittävä. Löytämällä hyödyllisiä tietolähteitä voi yhteiskunta toimia paremmin laajoissa ja äkillisissä muutoksissa myös koronaviruspandemian jälkeen.

Kell tieto on, se tiedon jakakoon!

Päätöksenteolle tärkeää ja hyödyllistä tietoa on sekä julkisten että yksityisten toimijoiden hallussa. Suurin hyöty syntyy, kun eri lähteistä saatua tietoa yhdistellään.

– Lahjoita tietoa -kampanja pohjautuu neljänteen maankoodauskurssiin, jonka järjestimme keväällä yhteistyössä DVV:n, Goforen, IBM:n ja Tiedon kanssa. Kun kysyin yritysten kiinnostusta osallistua koronakamppailun vastaiseen vapaaehtoistyöhön, halu osallistua ja auttaa oli poikkeuksellisen voimakas. Uskon että vastaava auttamishalua löytyy edelleen yrityksistä, järjestöistä ja julkisista organisaatioista ympäri Suomea, sanoo Teknologiateollisuuden digitalisaatiosta vastaava johtaja Ville Peltola.

Näin osallistut Lahjoita tietoa -kampanjaan

Organisaatio voi osallistua Lahjoita tietoa -kampanjaan sille parhaiten sopivalla tavalla. Osallistua voi esimerkiksi kertomalla, että heidän hallussaan olevaa tietoa saa pyytää käyttöön. Tiedon lahjoittajat voivat halutessaan julkaista avoimia tietolähteitä Digi- ja väestötietoviraston Avoindata.fi-palvelussa, jossa on jo aiemmin julkaistu paljon avointa dataa ja niihin liittyviä sovelluksia. Avoindata.fi-palvelussa julkaistu data on kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Kampanjaan osallistuminen ei edellytä tietolähteen julkaisemista. Lahjoitettava tiedon perusteella yksittäiset henkilöt eivät saa olla tunnistettavissa.

Tutustu Lahjoita tietoa -kampanjaan osoitteessa lahjoitatietoa.fi ja Twitterissä #lahjoitatietoa.

Lisätietoa

Pääjohtaja Janne Viskari, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected]

Johtaja Ville Peltola, Teknologiateollisuus, [email protected]