Hyppää sisältöön

DVV:n palvelumuotoilijat tekevät palveluista ihmislähtöisiä: Metsähallituksen eräluvat ovat sujuvammin tarjolla

Julkaisuajankohta 27.3.2020 11.16
Tiedote

Metsähallituksen eräluvat ovat pääsylippu luonnon elämyksiin ja samalla sijoitus luontoon. Erälupia ovat muun muassa valtion alueiden metsästys- ja kalastusluvat sekä koko maan kattava kalastonhoitomaksu, eli asiakaskunta on laaja. Kalastus-, metsästys- tai maastoliikennelupaa hankkiva tai tupaa vuokraava asiakas on joutunut siirtymään palvelusta toiseen, kun lupia koskevat tiedot ja verkkokauppa ovat olleet erillään.

Eräluvat-palvelun konseptoinnin tavoitteena oli ymmärtää eri asiakasryhmien tarpeita ja niiden perusteella tuottaa prototyyppi uudesta Eräluvat-verkkopalvelusta. Digi- ja väestötietoviraston palvelumuotoilijat auttoivat Metsähallitusta tunnistamaan eri asiakasryhmien tarpeita ja käyttötilanteita. Käyttäjien tarpeita kartoitettiin haastattelemalla ja havainnoimalla heidän toimintaansa. Asiakasymmärryksen perusteella luotiin prototyyppi uudesta Eräluvat-palvelusta, jota testattiin käyttäjillä. 

– DVV:n palvelumuotoilijoiden kanssa toteutettu projekti opetti meille uudenlaista, entistä asiakaslähtöisempää otetta kehittämistyöhön ja tarjosi paljon hyödyllistä tietoa asiakkaidemme tarpeista. Näiden havaintojen ja prototyypin avulla voimme varmoin mielin lähteä uudistamaan Eräluvat-palvelua, projektipäällikkö Tanja Vallo Metsähallituksesta kertoo.

– Asiakkaiden kuuntelua ja ymmärtämistä ei voi korostaa liikaa. Onnistuimme yhteistyössä Metsähallituksen projektiryhmän kanssa muotoilemaan asiakasymmärrykseen perustuvan palvelukonseptin. Lisäksi loimme eri asiakasryhmiä palvelevan vision kehitystyön tueksi. Tästä on hyvä jatkaa uuden palvelun toteutusta, palvelumuotoilija Laura Järveläinen Digi- ja väestötietovirastosta kertoo.

DVV:n palvelumuotoilun asiantuntijapalvelu on tarkoitettu julkishallinnon organisaatioille, jotka tarvitsevat tukea organisaation tai sen palveluiden asiakaslähtöisyyden parantamisessa ja strategisessa uudistamisessa. 

Lue lisää palvelumuotoilun asiantuntijapalvelusta

Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle