Hyppää sisältöön

Digi- ja väestötietovirasto sujuvoittaa EU-kansalaisten asiointia eIDAS-tunnistautumisella

Julkaisuajankohta 27.2.2024 10.43
Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto ottaa käyttöön eurooppalaisen eIDAS-tunnistautumisen 27. helmikuuta alkaen. Jatkossa asuinpaikka- ja syntymätodistuksen Suomen väestötietojärjestelmästä voi tilata viraston itsepalvelussa niiden maiden tunnistautumisvälineellä, jotka ovat ottaneet käyttöön eIDAS-tunnistautumisen.

Uuden tunnistustavan käyttöönotto koskee viraston väestötietojärjestelmästä tilattavien todistusten itsepalvelua. Käytännössä uudistus tarkoittaa, että EU-alueen kansalaiset voivat käyttää omia kansallisia sähköisen tunnistautumisen palveluja toisessa unionin jäsenmaassa. Ulkomailla asuva henkilö voi siis tilata oman asuinpaikka- ja syntymätodistuksen jatkossa ilman sähköposti- tai puhelinasiointia. Tämä tunnistautuminen onnistuu tällä hetkellä 20 EU-maassa.
 

Asuinpaikka- ja syntymätodistuksia tilataan vuosittain satoja

eIDAS-tunnistautumisen käyttöönotto on osa Digi- ja väestötietoviraston jatkuvaa digipalvelujen kehittämistä, jotta asiointi julkisen hallinnon kanssa on mahdollisimman sujuvaa ja ensisijaisesti digitaalista. Myös tilauksen käsittely nopeutuu, kun todistuksen voi maksaa etukäteismaksulla jälkikäteen tapahtuvan laskutuksen sijaan.

- Uudistuksen tuoma helpotus asiointiin on merkittävä, sillä asuinpaikka- ja syntymätodistuksia lähetetään meiltä vuosittain satoja kappaleita. Sähköisen tunnistautumisen kautta saamme kaikki asiointiin tarvittavat tiedot ohjatusti yhdellä kertaa, ja asiakas voi hoitaa asioinnin sähköisesti puhelinasioinnin sijaan. Etua syntyy siis niin meidän kuin asiakkaan näkökulmasta, toteaa johtava asiantuntija Tiina Härkönen Digi- ja väestötietovirastosta.

Samalla uusi tunnistautumistapa tukee rajat ylittävän sähköisen asioinnin sujuvuutta EU-alueella.
 

Muitakin EU-kansalaisia hyödyttäviä uudistuksia on suunnitteilla

eIDAS-tunnistautumisen ohella Digi- ja väestötietovirasto edistää sähköistä tunnistautumista myös valmistelemalla EU-lainsäädännön mukaista eurooppalaista identiteettilompakkoa. Paperisten todistusten sijaan identiteettilompakolla olisi mahdollista tunnistautua ja osoittaa luotettavasti erilaisia henkilötietoja sähköisesti koko EU-alueella älypuhelinsovelluksen kautta.

Kokonaisuuden valmistelusta vastaa Suomessa valtiovarainministeriö, jonka ohella Digi- ja väestötietovirasto varmistaa Suomen näkemysten huomioimisen ja pitää suomalaiset toimijat tietoisina käynnissä olevasta työstä.