Hyppää sisältöön

Ulkomaan kansalaisen tunnistuspalvelu käyttöön kesäkuussa – korvaa Katso-tunnistuksen ulkomaalaisen yrityksen edustajalle

Julkaisuajankohta 11.6.2020 11.47
Tiedote

Ulkomaan kansalaisen tunnistuspalvelu otettiin käyttöön 11. kesäkuuta.

Kenelle tunnistuspalvelu on tarkoitettu?

Finnish Authenticator -tunnistuspalvelulla tunnistautuminen on tarkoitettu vain Katso-tunnistusta tällä hetkellä käyttäville ulkomaalaista organisaatiota edustaville ulkomaalaisille henkilöille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja joiden tulee siirtyä Katso-palvelusta tämän vuoden loppuun mennessä. Palvelu korvaa Katso-tunnistuspalvelun tälle käyttäjäryhmälle.

Katso-palvelun käyttö lakkaa 31.12.2020. Katso-tunnisteita ei siirretä automaattisesti Finnish Authenticator -tunnistuspalveluun.

Sovellusta voi käyttää asiointipalveluun kirjautumiseen niissä Suomen julkishallinnon asiointipalveluissa, jotka ovat ottaneet käyttöön Finnish Authenticator -tunnistuspalvelun käyttöön. Ulkomaista yritystä edustavan on haettava myös tarvittavat Suomi.fi-valtuudet voidakseen asioida eri asiointipalveluissa

Miten tunnistuspalvelua käytetään?

Finnish Authenticator -tunnistuspalvelussa ulkomaalainen rekisteröi itselleen ulkomaalaisen tunnisteen (UID) ja todentaa henkilöllisyytensä Finnish Authenticator -sovelluksen avulla. Ensitunnistuksen yhteydessä käyttäjä kuvaa passin tai kansallisen henkilöllisyystodistuksen sekä ottaa itsestään valokuvan. Tunnistuspalvelu vahvistaa henkilöllisyyden, jos henkilöasiakirjan tiedot ja kuva vastaavat toisiaan.

Rekisteröitymisen ja sovelluksen käyttöönoton jälkeen ulkomaalainen voi kirjautua asiointipalveluun käyttäjätunnuksella, salasanalla ja sovelluksen PIN-koodilla.

Tunnistautuminen on toteutettu Suomi.fi-tunnistuksen yhteyteen. Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu ei ole vahvan sähköisen tunnistamisen palvelu.

Lisätietoa ulkomaalaisen tunnistuspalvelusta Suomi.fi-verkkopalvelun Ohjeet ja tuki -osiossa.

Vaikutukset asiointipalveluihin

Asiointipalveluiden tulee rakentaa tuki Finnish Authenticator- tunnistuspalvelun tunnisteille, jos heillä on Katso-tunnistuksesta pois siirtyviä ulkomaalaisia asiakkaita.

suomi.fi suomi.fi-valtuudet