Ulkomailla myönnetty avioero 

Jos olet saanut lainvoimaisen avioeropäätöksen ulkomaisessa tuomioistuimessa, voimme tallentaa tiedon erosta myös Suomen väestötietojärjestelmään. Näin henkilötiedot pysyvät ajan tasalla ja asiointi Suomen viranomaisten kanssa on helpompaa. Jos olet Suomen kansalainen, sinulla on velvollisuus ilmoittaa tieto myönnetystä erostasi Suomen väestötietojärjestelmään. 

Ilmoituksen liitteeksi tarvitset ulkomaisen asiakirjan, kuten lainvoimaisen tuomioistuimen päätöksen tai väestötietojärjestelmästä saadun otteen. Asiakirja täytyy useimmiten käännättää ja laillistaa. Katso ohjeemme asiakirjojen laillistamisesta.   

Ruotsissa asuvat Suomen kansalaiset 

Ruotsin viranomaiset lähettävät automaattisesti tiedon avioerosta Suomeen, kun ero koskee Suomen kansalaista. Jos kuitenkin olet sekä Suomen että Ruotsin kansalainen, Ruotsi pitää sinua ainoastaan omana kansalaisenaan eikä ilmoita tietoja eteenpäin. Kaksoiskansalaisten täytyy siis itse huolehtia ilmoituksen tekemisestä. 

Toimi näin

1. Täytä alla oleva lomake.      

Ulkomailla annettu avioeropäätös

2. Selvitä, pitääkö avioeroon liittyvät alkuperäiset asiakirjat laillistaa tai käännättää.   

Lue lisää asiakirjojen laillistamisesta

3. Toimita meille asiakirjat joko Suomen edustuston kautta tai postittamalla ne osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 HELSINKI, FINLAND. Jos kotikuntasi on ollut ennen ulkomaille muuttoa Ahvenanmaalla, toimita asiakirjat Ahvenanmaan valtionvirastoon. 

Tai varaa aika Ulkomaalaisen henkilötietojen rekisteröinti -palveluun www.dvv.fi/ajanvaraus. 

Emme voi käsitellä skannattuja asiakirjoja. Toimita kaikki tarvittavat asiakirjat kerralla, siten nopeutat asiasi käsittelyä. Tutustu huolellisesti tarvittaviin asiakirjoihin verkkosivuillamme.

Katso tarkemmat ohjeet asiakirjojen toimittamisesta.

Tarvittavat asiakirjat: 

  • täyttämäsi lomake ulkomailla myönnetystä avioerosta    
  • lainvoimainen tuomioistuimen päätös tai muu avioeron todistava asiakirja tarpeen mukaan laillistettuna, alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä 
  • tarvittaessa asiakirjan tarpeen mukaan laillistettu käännös tai EU-alueella Bryssel II a -asetuksen 39 artiklan mukainen liite (alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä). 

4. Tiedustelut ja sähköpostiviestit eivät nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä. Saat meiltä vahvistuksen, kun avioerosi on tallennettu. Tarkista, että tietosi on merkitty oikein. Jos emme jostain syystä merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaasi tietoa, saat siitä päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen. 

HUOM! Asiat käsitellään saapumisjärjestyksessä. Emme valitettavasti voi kiirehtiä yksittäisen asian käsittelyä kuin erittäin poikkeuksellisesti ja hyvin painavasta syystä. Esimerkiksi pankkitilin avaaminen ei ole riittävä peruste kiirehtimiselle.

Hinta

Maksuton

Katso myös 

Suomen kansalaiset voivat lähettää asiakirjat meille osoitteeseen: Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 HELSINKI, FINLAND tai asioida Suomen edustustoissa. Jos toimitat asiakirjat edustustolle edelleen lähetettäväksi meille, edustusto perii tästä palvelustaan hinnastonsa mukaisen maksun. 

Suomen edustustot 

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme:

Huomaathan, että löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonta: 0295 536 320

Palveluajat: ma–pe 9–15