VRK:n ja Valtorin yhteinen pilvihanke starttasi – pelottaako tehdä jotain näin isoa?

8.3.2018 14.45
Tiedote

Väestörekisterikeskuksen (VRK) ja Valtorin yhteinen pilvipalveluhanke starttasi kick-offilla, jossa projektitiimille ja sidosryhmille esiteltiin hankkeen taustoja, tavoitteita ja toteutustapaa.

Kevään aikana Valtori rakentaa VRK:lle uuden tuotteistetun pilvipalveluratkaisun (Platform-as-a-Service eli PaaS), jota VRK pilotoi siirtämällä siihen kolme Suomi.fi-palveluaan: tietovaraston (DW), palvelutietovarannon (PTV) ja tunnistautumispalvelun (eIDAS). Samalla VRK uudistaa kulttuuriaan ja siirtyy DevOpsin menetelmin kokonaisketterään kehitykseen.

Kyseessä on valtava mutta välttämätön uudistus, sillä VRK digitalisoi suomalaista yhteiskuntaa tuottamalla digitaalisia palveluita loppukäyttäjilleen eli kaikille suomalaisille. 

"VRK haluaa olla edelläkävijänä rakentamassa modernia ja kokonaisvaltaista tuoteriippumatonta pilviratkaisua sekä rikkoa siilot sovelluskehityksen ja tuotannon väliltä DevOpsilla", kertoo hankepäällikkö Tewodros Guday Väestörekisterikeskuksesta.

Valtori tuottaa strategisena kumppanina VRK:lle kokonaisvastuulliset käyttöpalvelut    

Valtorin ratkaisun myötä VRK saa käyttöönsä automaattisesti skaalautuvan ja tietoturvallisen käyttöpalvelun sekä siihen joustavasti ja kustannustehokkaasti kapasiteettia. Automaation lisääminen tekee niin kehittäjien kuin ylläpitäjienkin elämästä helpompaa, sillä se vauhdittaa läpimenoaikoja, mahdollistaa itsepalvelun ja vähentää häiriöitä ja inhimillisiä virheitä. Kustomoitava dashboard puolestaan lisää DevOpsin periaatteiden mukaisesti läpinäkyvyyttä kehityksen ja tuotannon välillä sekä pitää kaikki tärkeät sidosryhmät loopissa.

Tavoitteena on, että VRK:n kanssa yhteistyössä tehty tuotteistettu pilvipalveluratkaisu voidaan skaalata muillekin valtionhallinnon organisaatioille. Näin hanke hyödyttää VRK:n lisäksi koko valtionhallintoa.

Mitä on tehty tähän mennessä?

Valtori ja VRK kartoittivat viime syksynä työpajoissa 18 VRK:n tuottaman palvelun valmiuksia siirtyä pilveen. Työpajojen pohjalta VRK:lle suunniteltiin kokonaisvaltainen pilvipalveluratkaisu PaaS-palveluna.

Tammi-helmikuun aikana hankkeelle luotiin puitteet kokoamalla valtorilaisista, väestörekisterikeskuslaisista ja kovan luokan konsulteista hankkeen organisaatio ja toimintamalli. Hanke on jaettu kolmeen osaan:

1. avoimeen lähdekoodiin pohjautuvan teknologiasta riippumattoman pilvialustan pystyttäminen Red Hatin OpenShiftiin sekä pilvipalvelumallin suunnittelu ja toteutus Valtorin ja sen asiakkaiden välille,

2. pilvipohjaisen DevOpsiin perustuvan toimintamallin ja VRK:n teknologiaympäristön rakentaminen sekä

3. pilvipohjaisen käyttöpalvelun pilotointi ja VRK:n palveluiden (DW, PTV, eIDAS) migraatiot.  

Miten tästä edetään?

OpenShiftin pystytyksen jälkeen pilottipalvelut migroidaan alustalle vaiheittain maalis-huhtikuun aikana. Samalla Valtorin ja VRK:n DevOpsiin perustuvaa toimintamallia kehitetään kouluttamalla ihmiset. Yhdessä tekemisessä korostuvat ketterät menetelmät, tiivistäkin tiiviimpi viestintä sekä tiimin oma war room.

Hankkeen onnistumista mitataan saatavuudella, kehityksestä tuotantoon menevien läpimenoaikojen lyhenemisellä sekä asiakkaiden että hanketta tekevien asiantuntijoiden tyytyväisyydellä (NPS).

Tärkeä etappi on kesän alku, jolloin pilotista saatujen kokemusten perusteella päätetään hankkeen jatkosta. Ison uudistuksen tekeminen innostaa, innoittaa ja jännittääkin – mutta ei pelota. 

Lisätietoja:

järjestelmäpäällikkö Tewodros Guday, [email protected], 0295 535 086

Muokattu 9.3.2018