Hyppää sisältöön

Tänään käynnistyvä Taisto-harjoitus kokoaa yli 330 organisaatiota harjoittelemaan ajankohtaisten digiuhkien varalle

Julkaisuajankohta 2.11.2023 9.00
Tiedote

Suomen suurin digitaalisen turvallisuuden harjoitus Taisto järjestetään nyt kuudetta kertaa. Taisto kokoaa sadat organisaatiot yhteiskunnan eri osa-alueilta harjoittelemaan ajankohtaisten uhkien varalle viitenä päivänä marraskuussa. Mukaan on ilmoittautunut jo yli 330 harjoitustiimiä. Tänä vuonna harjoituksen pääteemoja ovat tekoäly, tietojenkalastelu ja hybridivaikuttaminen.

Digi- ja väestötietovirasto järjestämä Taisto on valtakunnallinen harjoitus, jonka avulla organisaatiot voivat testata ja kehittää digitaalista turvallisuutta harjoitusympäristössä. Harjoittelemalla voidaan kerryttää osaamista ja varmuutta, joihin tukeutua mahdollisen tosipaikan tullen.

Harjoituksen tarkoitus on auttaa organisaatioita vahvistamaan varautumista erilaisiin uhkiin ja kehittämään digiturvan eri osa-alueita, erityisesti tilanteen johtamista ja hallintaa sekä häiriö- ja kriisiviestintää. Laaja harjoitus parantaa samalla koko yhteiskunnan kriisinkestävyyttä.

Digiturva paranee harjoittelemalla

Taisto tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden testata omia toimintamallejaan ja harjoitella häiriötilanteissa toimimista turvallisesti harjoitusympäristössä. Näin voidaan havaita organisaation toiminnassa kehityskohteita, joita ei välttämättä huomattaisi ilman käytännönläheistä harjoittelua.

–  Viime syksyn Taistosta saadun palautteen mukaan 97 prosenttia organisaatioista tunnisti harjoituksen avulla kehittämiskohteita omassa toiminnassaan, kertoo Taisto-harjoituksen johtaja Hanna Heikkinen.

–  Parantamisen varaa havaittiin erityisesti digiturvaan liittyvässä ohjeistuksessa ja sen ajantasaisuudessa, vastuunjaon selkeydessä sekä sisäisessä viestinnässä, Heikkinen tarkentaa.

Teemoina tekoäly, tietojenkalastelu ja hybridivaikuttaminen

Tämän vuoden Taisto-harjoitus käsittelee teemoja, jotka liittyvät tietoturvakäytäntöihin, tietojenkalasteluun ja hybridivaikuttamiseen. Harjoituksessa näyttäytyy myös tekoäly ja sen mukanaan tuomat haasteet.

– Rakennamme Taiston aina ajankohtaiseen uhkatilanteeseen peilaten. Taiston avulla haluamme tarjota turvallisen mahdollisuuden oppia ja kehittää kriittistä ajattelua, riskienhallintaa, tietoturvareaktiivisuutta ja viestintää yllättävissä tilanteissa, Heikkinen summaa.

Taisto-harjoitus

  • Suomen suurin digiturvaharjoitus
  • järjestetään kuudetta kertaa marraskuussa 2023
  • mukaan on ilmoittautunut yli 330 organisaatiota marraskuun alkuun mennessä
  • harjoitustiimin koko on keskimäärin 9 henkilöä
  • yhteensä yli 3 000 henkilöä harjoittelee Taistossa
  • Taistossa harjoitellaan varautumista tilanteisiin, joissa organisaation tietoturvaa tai tietosuojaa on loukattu.
  • Taisto on kaikille organisaatioille avoin ja maksuton harjoitus, jonka toteuttamisesta vastaa Digi- ja väestötietovirasto. Harjoitus on suunniteltu yhteistyössä keskusrikospoliisin, Turvallisuuskomitean, tietosuojavaltuutetun toimiston, Kuntaliiton sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa.

Linkit

Lue lisää Taisto-harjoituksesta verkkosivultamme

Lisätiedot

Hanna Heikkinen, Taisto-harjoituksen johtaja, erityisasiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected]

TAISTO-harjoitus digiturva