Hyppää sisältöön

Neljä tärkeää vinkkiä itsenäistä elämää aloittelevalle nuorelle

Julkaisuajankohta 28.6.2019 15.04
Tiedote

Opiskelupaikka, uusi työ ja uusi koti ovat iloisia elämänmuutoksia, joihin liittyy jonkin verran hoidettavia asioita. Kun virastoasiat ja hakemukset on hoidettu, elämisen puitteet on turvattu.

Luotettavaa tietoa etsiessä energiaa ei kannata käyttää keskustelupalstojen penkomiseen: Väestörekisterikeskuksen kehittämä ja ylläpitämä Suomi.fi-verkkopalvelu on omaa elämää aloittelevan luottopakki. 

Eväitä opiskeluun

Monen nuoren elämässä peruskoulun päättyminen on ensimmäinen isompi mietinnän paikka. On päätettävä, jatkaako opiskelua lukiossa vai ammatillisessa koulutuksessa. Jos toivottu opiskelupaikka ei avaudu tai jos huomaat, ettei valitsemasi koulutus tunnu lainkaan omalta, tilanteesta on monia teitä eteenpäin.

Tietoa toisen asteen opiskelupaikan hakemisesta sekä asumis- ja opintotuista saat Suomi.fi-verkkopalvelusta. Ja kun korkeakouluopinnot kotimaassa tai ulkomailla kutsuvat, kannattaa kurkistaa Suomi.fin oppaaseen opiskelusta.  Muistathan, että jos aloitat opiskelut yliopistossa tai korkeakoulussa, olet oikeutettu myös opiskelijaterveydenhuoltoon.

Työelämään ja omalle uralle

Kun on aika astua työelämään, Suomi.fi-verkkopalvelusta löydät yhdestä paikasta linkit ammatinvalinta-, urasuunnittelu- ja työnhakuneuvoihin. Jo kesätöissäkin on hyvä tuntea työelämän säännöt. Jos kaikki ei suju suunnitelmien mukaan ja joudut työttömäksi, sivusto opastaa oikeiden palveluiden äärelle. Moni pohtii myös yrittäjyyttä. Suomi.fi-verkkopalvelusta löydät mielenkiintoisia polun päitä yrittäjän uralle ja esimerkiksi yritysneuvonnan yhteystiedot.

Lapsuudenkodista oman katon alle

Oman asunnon hankkimiseen on tarjolla monia vaihtoehtoja: opiskelija- tai nuorisoasunnot, yksityiset tai kunnallisen vuokra-asunnot, omistus-, osaomistus- ja asumisoikeusasunnot. Etenkin vuokralla asujan on hyvä tuntea vuokralaisen oikeudet, vastuut ja velvollisuudet.

Kun uusi koti on löytynyt, muista tehdä pysyvä tai tilapäinen muuttoilmoitus postiin ja maistraattiin. Näin tiedot päivittyvät valtakunnallisen väestötietojärjestelmään, jota hyödyntävät useat viranomaiset ja yritykset esimerkiksi omien asiakasrekisteriensä ylläpidossa. Uuden osoitteen ilmoittaminen on erikoisen tärkeää silloin, kun muutat toiseen kuntaan. Monesti esimerkiksi bussikortin saavat vain kunnassa kirjoilla olevat.

Jotta muuttoa ei tarvitse tehdä taskulampun valossa, tee ajoissa sähkösopimus ja pohdi internet-yhteyden hankkimista. Kotivakuutus antaa turvaa vahinkojen varalta, ja monet vuokranantajat edellyttävätkin sitä. Muutosta on erikseen ilmoitettava myös taloyhtiölle, jotta tiedot uudesta asukkaasta tulevat talonkirjoihin

Muutossa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Mieti, tarvitaanko talkooväkeä tai pakettiauto. Pitääkö vuokrata muuttolaatikoita? Muutatko koko omaisuutesi vai voiko jotain panna kierrätykseen? Entä mitä teet lapsuudenaikaisille tavaroillesi? Usko pois, kotiväkesi ei halua säilyttää aivan kaikkea.

Mobiiliasiointi palvelee maailmalla

Jos muutat ulkomaille asti, esimerkiksi opiskelemaan tai välivuotta viettämään, ota käyttöön Suomi.fi-mobiilisovellus. Sen kautta saat esimerkiksi verottajan ja monen muun viranomaisen viestit suoraan puhelimeesi. Suomi.fi-verkkopalvelussa voit myös valtuuttaa vaikkapa vanhempasi hoitamaan esimerkiksi veroasioitasi tai apteekissa reseptilääkeasioitasi sähköisesti. Näin varmistat, että mitään tärkeää ei livahda vahingossa ohi, ja voit keskittyä nauttimaan ajastasi maailmalla.