Julkisen hallinnon tietosuojaan ja tietoturvaan on panostettu onnistuneesti – Juhtan ja VAHTIn yhteishankkeet tukivat kehitystä monipuolisesti

4.12.2018 14.12
Tiedote

Viimeisten puolentoista vuoden ajan valtiovarainministeriön asettamat Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (Juhta) ja digitaalisen turvallisuuden johtoryhmä (VAHTI) ovat tukeneet julkisen hallinnon organisaatioita tietoturva- ja tietosuojaprosessien kehittämisessä valmistaen niitä EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen toimeenpanoon.

Juhtan ja VAHTIn yhteishankkeissa on tuotettu tietosuojaan ja tietoturvaan liittyviä koulutusvideoita, järjestetty työpajatilaisuuksia ja toteutettu juuri päättynyt TAISTO18-harjoitus. Tänään 4.12. pidetyssä yhteishankkeiden loppuseminaarissa työ keräsi paljon kiitoksia ja nähtiin pohjaksi tulevalle.

– Yksi Suomen keskeisimpiä voimavaroja on yhteistyö, jota nyt Juhtan ja VAHTIn yhteistyössä on pystytty loistavasti toteuttamaan, totesi päätösseminaarin avauspuheenvuoron pitänyt Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.

– Digiturvallisuuden kehittämisessä on tärkeää panostaa osaamiseen, osallisuuteen ja luottamukseen. Kaikkia näitä tulee rakentaa jatkossakin yhdessä, tiivisti valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg puheenvuorossaan.

–  TAISTO18-harjoitus on ollut menestys. Sen ja muiden yhteishankkeiden opit hyödynnetään ensi vuonna käynnistyvissä uusissa, Väestörekisterikeskuksen vastuulla olevissa julkisen hallinnon digiturvallisuuden kehittämisohjelman (JUDO) hankkeissa, totesi ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen valtiovarainministeriöstä.

Koulutukset, työpajat ja TAISTO-harjoitus keräsivät reilusti osallistujia

Kaikille avoin Arjen tietosuoja -videokoulutus on kerännyt jo yli 600 000 katselijaa. Tietosuojan ja tietoturvan edistämisen työpajoja järjestettiin 18, ja niihin osallistui 1200 osallistujaa paikan päällä ja yli 10 000 osallistujaa verkkolähetysten kautta. Myös julkisen hallinnon laaja tietoturva- ja tietosuojaloukkausten harjoitus TAISTO18 järjestettiin marraskuussa 2018 osana yhteishankkeita Väestörekisterikeskuksen johdolla. Työpajoihin ja TAISTO-harjoitukseen osallistui erityisesti aiheen asiantuntijoita ja johtajia.

– Koulutuksista, työpajoista ja TAISTO-harjoituksesta keräämämme palaute on ollut erinomaista, mikä kannustaa tarjoamaan tukea osin uudella tavalla tietosuojan ja tietoturvan kehittämiseen myös jatkossa, kertoo johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku Väestörekisterikeskuksesta.

Linkit materiaaleihin:

Seminaarissa palkittiin aktiivisia osallistujia ja organisaatioita

Aktiiviset, Juhta/VAHTI-hankkeeseen vaikuttaneet asiantuntijat ja organisaatiot saivat seminaarissa tunnustusta palkintojen muodossa.

Juhta/VAHTI tunnustuspalkinto – asiantuntija:

  • tietosuojavastaava Raila Brummer, Kela
  • tietosuojavastaava Ari Andreasson, Tampereen kaupunki
  • ICT-tietoturvapäällikkö Pyry Heikkinen, Tulli

Juhta/VAHTI tunnustuspalkinto – organisaatio

  • Helsingin kaupunki
  • Itä-Suomen yliopisto
  • Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi
  • Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Lisäksi myönnettiin 18. VAHTI-tunnustus Helsingin kaupungin tietoturva-asiantuntija Aaro Hallikaiselle.

Lisätietoja:

Johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku, [email protected], puh. 029553 5120, Väestörekisterikeskus

Lue lisää Kimmo Rouskun blogeista.

Kuvassa vasemmalta ensin takarivi

Jenni Siermala PPSHP, Pyry Heikkinen Tulli, Leila Hanhela-Lappeteläinen Trafi, Raila Brummer Kela, palkinnon luovuttaneet Hanna Tainio ja Anna-Maija Karjalainen sekä yhteishankkeiden vastuuhenkilöt Tuula Seppo ja Kimmo Rousku.

Eturivissä Helena Eronen Itä-Suomen Yliopisto, Ari Andreasson Tampereen Kaupunki ja Aaro Hallikainen Helsingin kaupunki.