Hyppää sisältöön

Digitaitoviikko 2022: Digiosaamisen kehittämisessä tarvitaan sektorirajat ylittävää yhteistyötä

Julkaisuajankohta 18.5.2022 16.00
Tiedote

Suomen kilpailukyky edellyttää eri toimijoiden välistä yhteistyötä, jotta digitalisaation mahdollisuuksia pystytään hyödyntämään täysimääräisesti. Yhteistyötä tarvitaan erityisesti julkisen sektorin, oppilaitosten, yritysten ja tutkimuslaitosten välillä. Digiosaamisen kasvattaminen ei voi olla kenenkään yksittäisen tahon vastuulla.

Näin totesivat Digitaitoviikon paneelikeskustelijat Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori ja Elements of AI -kurssin vastuuopettaja Teemu Roos, digin ja datatalouden johtava asiantuntija Mika Tuuliainen Elinkeinoelämän keskusliitosta, muotialan ammattilainen Inca Paatela sekä Digivisio 2030 -hankkeen hankepäällikkö Sakari Heikkilä keskiviikkona 18.5.2022.

Digitaitoviikon keskiviikon webinaarissa keskusteltiin, ovatko työntekijöiden ja opiskelijoiden digitaidot Suomen kilpailukyvyn kaasu vai jarru. Kenen vastuulla on digitaitojen kartoittaminen ja kehittäminen työelämässä ja opiskelijoiden keskuudessa?

Keskustelijat nostivat esille, että jo alan koulutuksessa tulee olla mukana riittävien digitaitojen opetusta ja esim. digitaalisen liiketoiminnan, digimarkkinoinnin ja verkkokauppatoiminnan opetusta. Jos näin ei ole, alalle valmistuu ihmisiä, joilla ei ole riittäviä valmiuksia toimia digitaalisessa toimintaympäristössä.

Digiosaamisen lisäämiseen ei kuitenkaan ole yhtä mallia. Suomelle on tärkeää, että osaamme luoda uutta ja nähdä mahdollisuuksia. Uudet toimintatavat ja mahdollisuudet tarvitsevat yhteistyötä ja tässä julkinen ja yksityinen sektori voivat kirittää toisiaan.

Päivän esiintyjät korostivat, että teknologia, digi ja data ovat keskeisiä välineitä asioiden saavuttamiseen. Siksi eri alojen osaajilta vaaditaan perusymmärrystä digitalisaation mahdollisuuksista, jotta innovaatioita voi syntyä. Esimerkiksi tekoäly vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Siksi eri alojen ammattilaisten on tärkeä ymmärtää tekoälyä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia sen verran, että voidaan yhdessä miettiä, mihin tekoälyä voisi hyödyntää eri aloilla.

Päivän keynote-puhuja Philipsin Global Head of Portfolio Marketing Belinda Gerdt kannusti suomalaisia yrityksiä rohkeuteen.

”Yritysten suurimpia puheenaiheita digitalisaatiossa ovat tällä hetkellä oman henkilöstön osaaminen ja osaamisen johtaminen ja kehittäminen. Asiakas haluaa erityisesti helppoutta, nopeutta ja tasalaatuista palvelua. Siksi prosesseja on tärkeä automatisoida. Uudet teknologiat antavat tähän yhä uudenlaisia mahdollisuuksia, mutta samalla haastavat yrityksiä. Meidän pitää olla rohkeita, uskaltaa ajatella isosti ja panostaa koulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen”, sanoo Gerdt.

Katso Digitaitoviikon keskiviikon webinaarin kooste (3 min 50 sek) >>

Päivän tallenne julkaistaan kokonaisuudessaan 19.5.2022.

Digitaitoviikko jatkuu torstaina 19.5.2022 klo 9.00 jolloin webinaarin teemana on ”Kasvaako vai katoaako inhimillisyys digimaailmassa?”.

Päivän aikana keskustelemme, miten voimme tuottaa parempaa vuorovaikutusta ja lisätä digisivistystä digiosaamisen avulla ja miten inhimillisyyttä voidaan digissä edistää. Mukana keskustelemassa ovat mm. nyrkkeilijä Elina Gustafsson, Haagan seurakunnan kirkkoherra Mari Mattson, sosiaalipsykologi Suvi Uski ja Aalto-yliopiston professori Janne Lindqvist.

Tule mukaan kuulolle: https://www.mediaserver.fi/live/digitaitoviikko2022

digituki