Muutto

Miksi muuttoilmoitus täytyy tehdä?

Muuttoilmoitus on viranomaiselle tehtävä lakisääteinen ilmoitus. Muuttoilmoituksella ilmoitettavien osoitetietojen on vastattava tosiasiallista asumista. Jokaisella on velvollisuus tehdä muuttoilmoitus aina muuttaessaan. Ajantasaiset osoitetiedot varmistavat sen, että viranomaiset ja posti tavoittavat sinut oikeasta osoitteesta. 

Mihin muuttoilmoitus vaikuttaa?

Muuttoilmoitus voi vaikuttaa kotikuntaasi Suomessa. Lisäksi se voi vaikuttaa muun muassa verotukseesi, äänestysalueeseesi, varhaiskasvatukseen, oppilaitoksiin sekä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluihin. Ilmoita osoitetietosi yhdellä ilmoituksella sekä meille että Postille. Tee muuttoilmoitus aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää ja viimeistään viikon kuluttua muutosta.

Minkä osoitteen voit ilmoittaa?

Ilmoittamasi osoitteen täytyy vastata todellista asuinpaikkaasi. Et voi ilmoittaa väärää osoitetietoa saadaksesi käyttöösi palveluja tai saavuttaaksesi muita hyötyjä.

Muutto Suomessa

Jos olet muuttamassa Suomessa, tee sähköinen muuttoilmoitus.

Tarkasta osoitetietosi väestötietojärjestelmästä ennen kuin teet muuttoilmoituksen

Tarkista samalla, onko sinulla muuttoilmoituksen esto voimassa. Voimassa oleva muuttoilmoituksen esto estää muuttoilmoituksen käsittelyn, joten ota esto pois päältä. Kun muuttoilmoituksesi on käsitelty, voit laittaa esto uudestaan päälle.

Jos olet jo tehnyt muuttoilmoituksen, älä tee uutta ilmoitusta.

Lisätietoa muutoista Suomessa

Kansainväliset muutot

Oletko saapunut Ukrainasta ja hakemassa kotikuntaa? 

Huomioithan, kotikuntaa ei haeta muuttoilmoituksella, vaan erillisellä verkkolomakkeella. Lue lisää täältä. 

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ТИХ, ХТО ПРИЇХАВ З УКРАЇНИ

Зверніть увагу, що з 1 березня 2023 року заявка на постійну прописку в муніципалітеті проживання подається не через форму сповіщення про переїзд, а окремою онлайн-формою. Інструкції для українців

Muuttoilmoituksen esto

Voit tehdä muuttoilmoituksen eston. Tällöin kukaan ei voi tehdä muuttoilmoitusta puolestasi. Tarkista samalla, onko sinulla muuttoilmoituksen esto voimassa. Voimassa oleva muuttoilmoituksen esto estää muuttoilmoituksen käsittelyn, joten ota esto pois päältä. Kun muuttoilmoituksesi on käsitelty, voit laittaa esto uudestaan päälle.

Asunnon ylimääräinen asukas

Käsittelyajat

Muuttoilmoitus

  • 2 viikkoa
  • Käsittelyaika alkaa muuttopäivästä.
  • Voit seurata muuttoilmoituksesi etenemistä kirjautumalla Suomi.fi-verkkopalveluun
  • Lue lisää muuttoilmoituksen käsittelystä Usein kysyttyä -osiosta.

Ylimääräisen asukkaan poistaminen asunnon rekisteristä

  • 1 kuukausi. 

Tarvitsetko apua?

Yhteystietomme:

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 539 225.

Palveluajat: ma–pe 9–15.

Sähköposti

Voit ottaa yhteyttä muuttoihin ja kotikuntaan liittyvissä asioissa myös sähköpostitse. Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]. Muista kertoa viestissäsi koko nimesi ja syntymäaikasi.