Hyppää sisältöön

Maankoodauskurssi etsii dataa koronatilannekuvan kehittämiseen

Julkaisuajankohta 19.5.2020 11.20
Tiedote

Joukko teknologiayritysten ja Digi- ja väestötietoviraston työntekijöitä kehittää yhdessä kahden viikon ajan ratkaisua reaaliaikaisten datalähteiden kokoamiseksi päätöksenteon tueksi.

Reaaliaikaista tilannekuvaa tarvitaan kaikessa päätöksenteossa. Koronakriisin hoidossa ja rajoitusten asteittaisessa purkamisessa reaaliaikainen tilannekuva on erityisen keskeisessä roolissa.

Teknologiateollisuuden ja Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tänään startanneella maankoodauskurssilla kuusi huippuammattilaista Goforelta, IBM:ltä, TietoEVRYltä ja DVV:ltä suunnittelee kampanjan, jossa joukkoistetaan erilaisten reaaliaikaisten datalähteiden löytäminen ja kokoaminen.

Kurssin avasi DVV:n pääjohtaja Janne Viskari. ”Maankoodauskurssilla on tärkeä tehtävä. DVV on innolla mukana edistämässä API-taloutta ja auttamassa Suomea selviytymään koronakriisistä globaalina edelläkävijänä,” Viskari sanoo.

”Tilannekuvaa kehitetään tällä hetkellä monella eri taholla. Kurssimme ’Lahjoita API’ -hankkeen tarkoituksena on sellaisten merkityksellisten datalähteiden löytäminen, jotka saattaisivat muuten jäädä pimentoon. Hankkeessa on kyse eräänlaisesta ’datafilantrofiasta’, jossa lahjoitetaan dataa, jolla on arvoa”, avaa kurssitehtävää Teknologiateollisuuden digitalisaatiojohtaja Ville Peltola.

Käytännössä kurssilla suunnitellaan ’Lahjoita API’ -kampanjan tarkempi konsepti ja toteutustapa. Rajapintapalveluiden kehittäminen on kirjattu hallitusohjelmaan, ja maankoodauskurssi vastaa tähän ajankohtaisella tulokulmalla.

Nyt startannut maankoodauskurssi on järjestyksessä neljäs. Poikkeusolojen takia kurssi on tiivistetty kahteen viikkoon ja tiimi työskentelee etänä.

Maankoodauskursseilla tuotetaan todellisia ratkaisuja todellisiin ongelmiin

  • Maankoodauskurssi on teknologiayritysten lahja Suomelle. Yritysten huippuosaajat – koodarit, palvelumuotoilijat, suunnittelijat – etsivät yhdessä ratkaisuja heille asetettuun yhteiskunnalliseen ongelmaan.
  • Kurssilaiset ratkaisevat kahden-kolmen viikon sprintissä tarkkaan valitun haasteen, joka hyödyttää julkista sektoria - meitä kaikkia. Samalla vauhditetaan suomalaisen yhteiskunnan digitalisaatiota.
  • Kurssin tulos ei ole valmis tuote, muttei myöskään raportti tai ideapaperi. Tulos voi olla esimerkiksi prototyyppi tai pilotti, jonka pohjalta konkreettista kehitystyötä jatketaan.
  • Nyt käynnistynyt kurssi on järjestyksessä neljäs. Ensimmäisellä kurssilla vauhditettiin omadataoperaattorien syntymistä yhdessä LVM:n kanssa. Toisessa keskityttiin nuorten syrjäytymisen estämiseen opetusanalyytikan keinoin yhdessä OKM:n ja OPH:n kanssa. Kolmannessa teemana olivat tulevaisuuden työelämätaidot ja kumppanina TEM.

Lisätietoja:

Janne Viskari, pääjohtaja, Digi- ja väestötietovirasto 
[email protected], puh. 0295 535 022

Ville Peltola, digitalisaatiojohtaja, Teknologiateollisuus ry
[email protected], puh. 040 553 9941