Skip to Content

Viktiga dokument tillgängliga överallt – använder du redan elektronisk myndighetspost?

11.7.2019 12.00
Pressmeddelande

Var är mitt nya körkort, fick min minsting dagvårdsplatsen, hur klarade jag mig i högskolans urvalsprov, svarade kommunen på min fråga om plogningen? Vi medborgare har överraskande ofta ärende till en myndighet. Nuförtiden går en del av myndighetsposten behändigt och pappersfritt via nätet. Detta leder till en massa besparingar.

Suomi.fi-meddelanden är en elektronisk kommunikationskanal där kontakt med flera olika myndigheter och offentlig förvaltning sker enkelt till exempel sittande på den egna soffan och även under kvällar och veckoslut. Om du inte tycker särskilt mycket om att köa, om tjänstetider eller att vänta på papperspost sparar den flexibla ärendehanteringen på dina nerver. Tjänsten är en del av Befolkningsregistercentralens Suomi-fi-webbjänst som ständigt växer. Genom att logga in i tjänsten kan du aktivera Meddelandena och få post från flera myndigheter i fortsättningen i elektronisk form istället för pappersform.

Webbjänsten sparar på pengar och sköter om arkiveringen för din del

När du har aktiverat Suomi.fi-meddelandena får du meddelanden om flera beslut och andra viktiga myndighetsmeddelanden direkt till din e-post. Tid sparas när du direkt kan läsa dina meddelanden och svara på dem. En traditionell korrespondens kan ta upp till en vecka, med Suomi.fi-meddelanden kan man sköta ärenden på till och med en dag.

Därtill får du en elektronisk mapp dit viktiga meddelanden, intyg och tillkännagivanden samlas och är alltid tillgängliga för dig. När du laddar ner Suomi.fi-mobilapplikationen får du dessutom meddelandena med dig i din egen telefon. Du undviker att söka och från högen med viktiga papper som man annars har som mål att lägga i mappar men vanligtvis samlas på köksbordet.

Man behöver inte oroa sig över datasäkerhet eftersom Suomi.fi-meddelandena använder sig av stark identifiering. Ingen utomstående kommer åt dina meddelanden eller kan se vem du får post av. Vardagens privatliv är värdefullt.

Vad som är finast är att man sparar på naturen och även reda pengar med den elektroniska ärendehanteringen. Om till exempel kunderna i en stad i samma storlek som Lahtis skulle få sina skattedeklarationer elektroniskt skulle cirka fyra tusen kilo papper sparas. En annan beräkning: om en stad i samma storlek som Åbo skulle skicka alla meddelanden om rösträtt elektroniskt skulle redan en pappersfri postningsgång spara över 100 000 euro.

Aktivera Suomi.fi-meddelandena redan idag

Suomi.fi-meddelanden är lätt att aktivera. I Suomi.fi-webbjänsten hittar du lätta anvisningar. Råd får man också av Medborgarrådgivningen. För närvarande skickar redan 180 myndigheter elektroniska meddelanden, av dessa är 146 kommuner. Listan på organisationer som deltar växer hela tiden.

Här kan du granska om till exempel din hemkommun redan använder Suomi.fi-meddelanden. Om inte kan du vara en föregångare och en upplyst invånare: registrera dig i den avgiftsfria tjänsten och tipsa beslutsfattarna om att en smidig kontakt leder till nöjda kommuninvånare och att man med pengarna som sparas från postandet kunde göra något klokare. Till exempel ploga gatorna oftare.