Skip to Content

Oma talous haltuun

Julkaisuajankohta 31.10.2019 13.26
Tiedote

Tiedätkö, kuinka paljon käytät rahaa kuukaudessa asumiseen, ruokaan, laskuihin ja kulutustarvikkeisiin? Suunnitteletko ylipäätään omaa rahankäyttöäsi? Tässä artikkelissa kerrotaan, miksi suunnitelmallisuus talouden suhteen kannattaa.

Suunnitelmallisuus takaa tasapainoisen taloustilanteen

Oman talouden suunnittelu on tärkeää monestakin syystä. Se antaa mielenrauhaa, helpottaa säästämistä, parantaa omia taloustaitoja ja rakentaa kokonaiskuvaa omasta taloudellisesta tilanteesta. Kun pitää huolen rahojen riittämisestä, ei tarvitse kajota säästöihin tai ottaa lainaa tai pikavippiä.  

Oman talouden suunnittelussa pääsee alkuun selvittämällä omat tulot ja menot. Kun ne ovat selvillä, kannattaa tehdä henkilökohtainen budjetti: mihin aion tulojani käyttää ja kuinka paljon? Olet sitten säästäväisempää tyyppiä tai et, on budjetin tärkein tehtävä pitää huolta siitä, etteivät menot ylitä tuloja. Budjetin voi laatia vaikkapa paperille tai, käyttää apuna valmista Excel-pohjaa tai pankkien tarjoamia mobiilisovelluksia.

Mikäli omien tulojen arvioiminen on hankalaa niiden epäsäännöllisyyden takia, voit arvioida keskiarvotulon: kuinka paljon sinulla on ollut tuloja viimeisen vuoden aikana? Menoista pääset puolestaan kartalle, kun seuraat omaa kulutustasi. Pidä vähintään kuukauden ajan kirjaa omasta rahankäytöstäsi, niin saat suhteellisen kattavan kokonaiskuvan menoistasi.

Mitä jos suunnitelma pettää?

Joskus saattaa käydä niin, että oman talouden tasapaino järkkyy yllättävän menoerän myötä. Esimerkiksi kodinkoneen tai puhelimen rikkoutuminen voi aiheuttaa ison loven lompakkoon, mikä voi vaikeuttaa pakollisten laskujen maksamista. Budjettiin kannattaa siis varata tilaa myös yllätyksille.

Mikäli et varautumisesta huolimatta pysty maksamaan laskua eräpäivään mennessä, kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä laskun lähettäjään ja pyytää maksujärjestelyä. Maksujärjestelyllä voit saada esimerkiksi lisäaikaa laskulle, tai sopia maksavasi sen erissä.

Kun maksat laskut ajoissa, vältyt ulosotolta ja mahdolliselta maksuhäiriömerkinnältä. Jos velat vaikuttavat ylitsepääsemättömiltä, on ensiaskel pyytää apua. Maksutonta neuvontaa tarjoavat esimerkiksi oikeusaputoimistot sekä Takuusäätiön velkalinja. Oikeusaputoimistot tarjoavat velkaneuvontaa myös videoyhteydellä. Mikäli velkojien kanssa ei päästä yhteisymmärrykseen, sinulla on myös mahdollisuus hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä käräjäoikeudelta.

Lue lisää oman talouden hallinnasta täältä: Oman talouden suunnittelu