Intressebevakarens uppgifter
Intressebevakaren sörjer för huvudmannens välbefinnande och förvaltar vanligtvis sin huvudmans egendom och sköter dennes ekonomiska ärenden. Intressebevakaren ska i alla situationer agera för sin huvudmans bästa. Dessutom ska huvudmannen tillfrågas om sin åsikt, om ärendet är viktigt för hen och hen förstår dess betydelse. Intressebevakaren får inte berätta om sin huvudmans angelägenheter för andra utan huvudmannens tillstånd.
Nytt: I Intressebevakningens e-tjänst kan du lämna in egendomsförteckningar, årsredovisningar och slutredovisningar samt ansöka om tillstånd elektroniskt.
Inledande av uppgiften
Ta reda på och kom överens med din huvudman om hur hens ärenden ska skötas och vilka tjänster hen behöver.
- Kom överens om de praktiska frågorna:
- Kontakta banken och ändra användarrätten till din huvudmans konton till endast dig själv. Lämna dock ett brukskonto för din huvudman, om hen kan använda ett sådant.
- Styr inkomsterna till ett konto i din huvudmans namn, för vilket endast du har kontodispositionsrätt.
- Se till att din huvudmans fakturor kommer direkt till dig.
- Se till att kontoutdragen för din huvudmans konton och hens placeringar kommer direkt till dig.
- Kontrollera vilka förmåner din huvudman får och ansök om dem vid behov. Be om notifikationer till dig själv om förmånerna (pensionsanmälningar, beskattnings- och förmånsbeslut).
- Utred genast i början din huvudmans ekonomiska situation. Du kan till exempel göra upp en budget för inkomster och utgifter. Det kan hjälpa till att komma överens om mängden disponibla medel.
- Kartlägg vilken egendom din huvudman har och hur den bör skötas.
- Om din huvudman har bostadsaktier eller fastigheter, ta reda på hur de används och vilket deras värde är.
- Om din huvudman äger ett registrerat fordon, ta reda på hur det används.
- Om din huvudman äger skog ska du ta reda på hur skogen ska skötas och om det till exempel är nödvändigt att godkänna en egendomsförvaltningsplan som innehåller en skogsbruksplan.
- Om din huvudman är delägare i ett dödsbo behöver du dess bouppteckning.
- Kontrollera om din huvudmans försäkringar är uppdaterade.
- Ta så snart som möjligt reda på om din huvudman har obetalda räkningar eller om hen har skulder. Kom vid behov överens om hur de ska skötas.
- Ta reda på om din huvudman använder tjänsten Suomi.fi-meddelanden, dit myndighetsmeddelanden styrs. Huvudmannen kan fortsätta använda tjänsten om hen själv klarar av att använda den. Ta dock tjänsten ur bruk genom att kontakta Medborgarrådgivningen om
- din huvudman inte förstår meddelandena som kommer dit
- dit kommer meddelanden som du behöver för att sköta din uppgift
- din huvudman inte har de identifieringsverktyg som behövs eller inte kan använda dem.
Listan är inte uttömmande men innehåller sådant som ofta förekommer.
Kartläggning av egendom och fastställande av gängse värde:
- bostadsaktier, fastigheter
- dödsboandelar
- depositioner
- bankfack
- börsaktier o.d. aktier
- fonder
- placeringsförsäkringar
- värdeföremål
- fordon.
Skuldkartläggning:
- bank
- utsökning
- indrivningsbyråer
- borgen
- skuldebrev
- skuldsanering.
Kontakt med banken:
- ändringar i kontoanvändarrätt
- öppnande av brukskonto
- kontoarrangemang.
Inkomstutredning:
- beskattningsbeslut
- pensioner
- dagpenning
- hyresinkomster
- övriga inkomster.
Löpande utgifter:
- vårdavgifter
- hyror
- vederlag
- elektricitet
- telefon
- tidningar, TV.
Stöd:
- vårdbidrag
- bostadsbidrag
- utkomststöd
- annat FPA-stöd
- andra sociala förmåner
- hushållsavdrag till skattebyrån.
Behov av dispositionsmedel
Nödvändiga anskaffningar
Huvudmannens önskemål
Adressändringar
Upprätta och lämna in egendomsförteckningen över din huvudmans alla egendomar till oss inom tre månader efter att ditt uppdrag har inletts.
Utförande av uppgiften
Se till att din huvudman får lämplig vård, omsorg och rehabilitering. Om din huvudmans situation förändras och hen till exempel behöver tilläggstjänster ska du skaffa de tjänster som behövs.
Du måste sköta din huvudmans ärenden och egendom i enlighet med dennes intresse. Huvudmannens egendom kan i första hand användas för hens personliga behov. Resten av egendomen ska investeras på ett säkert och produktivt sätt.
Håll huvudmannens tillgångar åtskilda från andras. Kom ihåg att du som intressebevakare inte får låna ut din huvudmans medel till dig själv eller andra.
Kom också ihåg att du är skyldig att hemlighålla de uppgifter om din huvudman som du fått i uppgiften.
Om du uppsåtligen eller av oaktsamhet orsakar din huvudman skada i uppgiften är du skyldig att ersätta den. Du är skadeståndsskyldig i tre år efter att slutredovisningen har getts.
- För bok över din huvudmans ekonomiska angelägenheter ända från början av uppgiften.
- Spara kontoutdrag och verifikat i ett format som gör att du kan använda dem vid behov
- Spara alla dokument från intressebevakningen för dig själv.
Gör upp och lämna in en årlig årsredovisning till oss. Läs mer om hur man upprättar en årsredovisning.
Du måste be oss om tillstånd när du handlar för din huvudmans räkning i ärenden som är viktiga för denne, såsom försäljning av huvudmannens bostad. Läs mer om åtgärder som kräver tillstånd och hur man ansöker om tillstånd.
Du måste be oss om en ställföreträdare om du är jävig eller tillfälligt förhindrad att företräda din huvudman, till exempel på grund av sjukdom eller lång frånvaro. Läs mer om att söka en ställföreträdare.
Du kan inte ge gåvor på eget initiativ. Endast huvudmannen kan överväga och ta initiativ till en gåva. Om din huvudman vill ge en gåva som med tanke på omständigheterna är normal och av ringa ekonomiskt värde, kan du uträtta ärendet på hens begäran.
Huvudmannen ska alltid förstå betydelsen av att ge en gåva och kunna ge gåvan av egen vilja. Om din huvudman inte förstår betydelsen av att ge en gåva, kan du inte ens ge sedvanliga gåvor.
Du har rätt att få ett skäligt arvode och ersättning för kostnaderna för ditt uppdrag. Läs mer om arvoden och kostnadsersättningar.
Uppdragets upphörande
Om du är en privatperson och har förordnats som intressebevakare med ditt samtycke, kan du när som helst be om att befrias från ditt uppdrag.
Intressebevakningen kan också upphöra av många andra orsaker.Läs mer om anvisningar för olika situationer då intressebevakningen upphör.
Du måste upprätta och lämna in en slutredovisning till oss inom två månader efter att ditt uppdrag har upphört. Läs mer om hur man upprättar en slutredovisning.
Överlåt egendomen beroende på situationen antingen till huvudmannen själv eller till dödsboet.
Vanliga frågor
Vi ger dig råd och övervakar dig, men du måste själv fatta beslut kopplade till uppdraget som intressebevakare. Eventuell avgiftsbelagd hjälp får du vid behov till exempel av bokföringsbyråer, socialväsendet och juridiska byråer.
Meddela oss om den nya egendomen senast en månad efter att huvudmannen fått egendomen.
När din huvudman blir delägare i ett dödsbo måste du skicka oss en kopia av bouppteckningsinstrumentet inom en månad från bouppteckningen. Meddela samtidigt om din huvudman får ny egendom.
Överväg vilka åtgärder som borde vidtas i dödsboet. Det kan till exempel vara förenligt med din huvudmans intresse att avvittring och/eller arvskifte förrättas i dödsboet.
Observera att du kan vara jävig att sköta uppgifter i dödsboet och därmed inte kan sköta dem själv. I detta fall ska du söka en ojävig ställföreträdare för dig själv.
Dessutom kräver många åtgärder tillstånd av oss.
Om tjänsten kräver både tillstånd och ställföreträdare (dvs. du är jävig) ska du endast söka en ställföreträdare hos oss. Därefter ansöker den ställföreträdare som vi utsett om tillstånd för uppdraget hos oss.
Du har rätt att få sådan information om dina uppgifter som din huvudman skulle ha rätt till. Du kan överföra posten som kommer till din huvudman till din egen adress och öppna endast sådana brev som inkommit till huvudmannen som gäller ekonomiska ärenden. Du får alltså inte öppna din huvudmans personliga brev.
Förordnandet av en intressebevakare är oftast ett tillräckligt sätt att trygga intressena för en person som är i behov av intressebevakning. Om din huvudman på grund av sin sjukdom aktivt och mot sina intressen strävar efter att skada sin ekonomiska ställning – till exempel genom att donera egendom eller ta skulder – kan hens handlingsbehörighet begränsas.
Läs mer om begränsning av handlingsbehörigheten.
Du måste ge din huvudman dispositionsmedel, det vill säga en viss summa pengar för hens fria bruk, om huvudmannens hälsotillstånd är sådant att hen kan använda dem. Om din huvudman kan använda ett konto ska hen ha ett brukskonto som endast huvudmannen har rätt att använda.
Om din huvudman inte kan använda ett brukskonto behöver hen inte ha något sådant. Då måste du som intressebevakare se till att din huvudman får dispositionsmedel till exempel till sin vårdplats.
Kom överens med din huvudman om beloppet på dispositionsmedlen och betalningen av dem. Detta kan kallas disponitionsmedelpraxis. Om din huvudman inte längre själv kan komma överens om dispositionsmedlen ska du till exempel komma överens med vårdplatsen om hur mycket dispositionsmedel du levererar till din huvudman och hur ofta.
Om din huvudman inte längre kan använda disponibla medel, ta reda på varför det inte finns behov av dispositionsmedel.
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Förmyndarskap
- Livsförändringar utomlands
- Flyttning i utlandet
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Registrering av utlänningar
- Guiden för studerande
- Hemkommun
- Anvisningar till dig som kommer till Finland från Ukraina
- Guiden för arbetstagare
- Expressfil för specialsakkunniga och tillväxtföretagare
- Legaliseringsanvisning
- Inlämnande av utländska dokument
- Utlänningars flytt till Finland, inom Finland och från Finland
- Val och rösträtt
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Personbeteckning
- Utlämning av uppgifter ur befolkningsdatasystemet
- Spärrmarkering
- Övervakning och loggföring av användningen av informationen i befolkningsdatasystemet
- Fastställande av annan könstillhörighet
- Utträde ur och inträde i ett religionssamfund
- Förbud mot utlämning av personuppgifter
- Ändring av ett registrerat partnerskap till äktenskap
- Utlämning av uppgifter ur befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Befolkningsdatatjänster för organisationer
- Den offentliga förvaltningens urvals- och uppdateringstjänst
- Informationstjänster inom den privata sektorn
- BDS-ändringsgränssnittet
- Ändringsdatatjänsten
- BDSförfrågan-gränssnittet
- Webbapplikationen för BDSförfrågan
- BDSförfrågans urvalstjänster
- Revidering av personbeteckningen
- Förutsättningar för att använda befolkningsuppgifter
- Magistratregistrens söktjänster
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Anvisningar för välfärdsområdena
- Om myndigheten
- Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Jobba med oss
- Kommunicera elektroniskt med oss
- Kontakt
- Aktuellt
- Automatiskt avgörandeförfarande
- Kvalitetspolicy
- Likabehandlingsplan för kunder
- Dataskydd
- Befolkningsdatasystemet
- Till medier
- Broschyrer och publikationer
- Projekten
- Förutseende och forskningssamarbete