Vanliga frågor om intressebevakningsfullmakter
Frågor som gäller intressebevakning har delats in i olika teman.
Upprättande av intressebevakningsfullmakt
En intressebevakningsfullmakt kan upprättas av en person som fyllt 18 år och som förstår fullmaktens betydelse.
Om fullmaktsgivarens hälsotillstånd har försämrats kan hen ändå upprätta en fullmakt, om hens förståelse för detta är tillräcklig. Vid behov kan man be läkaren om ett utlåtande i ärendet.
Fullmakten ska upprättas skriftligt och innehålla följande:
- Fullmaktsgivaren, förvaltaren, syftet med fullmakten och ärenden som förvaltaren får sköta.
- Ett förordnande enligt vilket en fullmakt träder i kraft, om fullmaktsgivaren blir oförmögen att sköta sina egna angelägenheter på grund av sjukdom, försämrad psykisk funktion, nedsatt hälsa eller av någon annan motsvarande anledning.
- Underskrift av fullmaktsgivaren i närvaro av två ojäviga vittnen. Även vittnen ska underteckna fullmakten.
Vi rekommenderar att man ber en sakkunnig om hjälp med att upprätta fullmakten, eftersom fullmakten måste följa lagens krav och formaliteter. Bland annat banker, advokatbyråer och juridiska byråer samt rättshjälpsbyråer ger råd om upprättandet av intressebevakningsfullmakter.
Läs mer om upprättande av en intressebevakningsfullmakt.
Du måste utse en ordinarie fullmäktig och dessutom kan du utse en ersättare och en andrahandsfullmäktig. Antalet fullmäktige begränsas inte. Om fler än en fullmäktig har utsetts för samma uppdrag lönar det sig att anteckna i fullmakten om de kan företräda fullmaktsgivaren ensamma eller om de måste agera tillsammans.
Till intressebevakningsfullmäktig kan du utse en person som du har förtroende för och som du vill anförtro den framtida skötseln av dina ärenden. Fullmäktigen är ofta i fullmaktsgivarens närmaste krets. Som fullmäktig kan du emellertid utse vilken privatperson som helst som du känner ett särskilt förtroende för. Du kan inte utse ett företag, en förening eller en allmän intressebevakare till mottagare av en intressebevakningsfullmakt.
I fullmakten är det också bra att utse en andrahandsfullmäktig till exempel för den händelse att den egentliga fullmäktigen varaktigt är oförmögen att agera som fullmäktig eller inte vill ta emot uppdraget. Man kan utse flera andrahandsfullmäktige. I detta fall lönar det sig att i fullmakten ange i vilken ordningsföljd man önskar att de tilldelas uppdraget.
Det är också bra att utse en ersättare i fullmakten. En ersättare för fullmäktigen behövs till exempel i situationer där den egentliga fullmäktigen är tillfälligt oförmögen att sköta uppdraget exempelvis på grund av sjukdom. Den egentliga fullmäktigen kan tillfälligt bli förhindrad också på grund av jäv. I detta fall är det bra att man i fullmakten har utsett en ersättare åt fullmäktigen, till exempel en ojävig person utanför familjen. Jävighet kan uppstå till exempel vid avvittring och arvskifte eller när fullmaktsgivarens egendom ska säljas.
I intressebevakningsfullmakten kan en ersättare utses för den händelse att den ordinarie fullmäktigen till exempel på grund av sjukdom eller jäv inte kan sköta dina ärenden. Ersättaren kan endast tillfälligt agera som vikarie för den ordinarie fullmäktige.
En andrahandsfullmäktig kan utses för den händelse att den som du i första hand befullmäktigat inte tar emot, avstår från uppdraget eller annars permanent blir förhindrad att sköta uppdraget som fullmäktig.
Lagen begränsar inte i sig antalet fullmäktige. Om det finns fler än en fullmäktig och de har samma uppgift, är det bra om det av fullmakten framgår om vilken fullmäktig som helst ensam kan företräda fullmaktsgivaren eller om fullmäktige ska agera tillsammans. Det är bra att fundera på detta ur ett praktiskt perspektiv, till exempel om de fullmäktige alltid ska uträtta ärenden hos banken/myndigheter tillsammans eller om en fullmäktig kan agera ensam.
Ett vittne ska vara myndigt och förstå innebörden av att bevittna. Ett vittne får inte vara jävigt.
Ett vittne är jävigt, om hen är
- fullmaktsgivarens make/maka
- fullmaktsgivarens eller dennes makes barn- eller barnbarn eller de ovan nämndas make
- fullmaktsgivarens eller dennes makes syskon, förälder eller far- eller morförälder eller de ovan nämndas make
- fullmäktigen eller hens partner
- fullmäktigens eller dennes makes barn- eller barnbarn eller de ovan nämndas make
- fullmäktigens eller dennes makes syskon, förälder eller far- eller morförälder eller de ovan nämndas make.
Med makar som nämns i förteckningen avses äkta makar eller makar som lever i gemensamt hushåll och under äktenskapsliknande förhållanden. Jäv för släktingar gäller också halvsläktingar (såsom halvsyskon).
Det är viktigt att vittnenas ojävighet säkerställs redan när fullmakten undertecknas. Om ett vittne är jävigt kan MDB inte bekräfta fullmakten.
Det finns ingen mall som vore den enda rätta för en intressebevakningsfullmakt. Du hittar olika mallar på internet. Det är dock bra att be en expert om hjälp med att upprätta fullmakten, så att man i den beaktar just din individuella situation.
Om personen har en konstaterad minnessjukdom lönar det sig att skaffa ett läkarutlåtande om huruvida personen kan förstå intressebevakningsfullmaktens betydelse trots sjukdomen.
Det som är avgörande vid upprättandet av en intressebevakningsfullmakt är inte diagnosen eller när den har ställts, utan förmågan att förstå avgör.
Behörigheten att upprätta en fullmakt kan ännu vara kvar även om personen redan annars har förlorat sin förmåga att sköta sina ärenden. Fastställande av fullmakten kan då undantagsvis sökas genast efter att den har gjorts.
För tydlighetens skull är det bättre att båda gör varsin egen fullmakt.
Fastställande av fullmakt
Intressebevakningsfullmakten kan inte skickas till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata för förvaring eller förhandsgranskning. Fullmäktigen ansöker om fastställande av en intressebevakningsfullmakten och bifogar fullmakten i original till ansökan när fullmaktsgivaren inte längre kan sköta sina ärenden.
Du kan ansöka om fastställelse av fullmakten hos oss om fullmaktsgivaren inte längre kan sköta sina egna ärenden.
Du kan göra ansökan med en blankett. Till ansökan ska fullmakten i original samt ett läkarutlåtande där man tar ställning till fullmaktsgivarens förmåga att sköta sina ärenden bifogas.
Du kan ansöka om fastställelse av fullmakt när
- den primära fullmäktigen tar inte emot uppdraget
- den primära fullmäktigen har avsagt sig uppdraget
- den primära fullmäktigen har blivit varaktigt förhindrad att sköta uppdraget som fullmäktig
- den primära fullmäktigen har avlidit.
Du kan göra ansökan med en blankett. Till den ska bifogas fullmakten i original. Ett läkarutlåtande där man tar ställning till fullmaktsgivarens förmåga att sköta sina ärenden ska också bifogas, om fullmakten inte har fastställts för den primära fullmäktigen.
Du kan ansöka om fastställelse av fullmakt i följande situationer:
- En fullmakt har fastställts för en primär eller andrahandsfullmäktig. Fullmäktigen är dock jävig att sköta ett visst ärende. Då kan du ansöka om fastställelse av en intressebevakningsfullmakt för att sköta detta ärende om du inte själv är jävig. Läs mer om jävighet på vår webbplats.
- En fullmakt har fastställts för en primär eller andrahandsfullmäktig. Fullmäktigen är dock tillfälligt förhindrad att sköta sitt uppdrag till exempel på grund av sjukdom.
Observera att fullmäktigens jäv eller annat förhinder måste vara känt redan när du ansöker om fastställelse av fullmakten. Du kan alltså inte på förhand ansöka om fastställelse av fullmakten.
Du kan göra ansökan med en blankett. Fullmakten i original ska bifogas ansökan.
En fullmäktig är jävig när hen själv eller en närstående är motpart i ett ärende. Fullmäktigen kan alltså inte själv till exempel sälja fullmaktsgivarens bostad till någon närstående.
En fullmäktig är jävig att företräda fullmaktsgivaren, om motparten i ärendet är
- fullmäktigen själv eller dennes make
- fullmaktsgivarens eller dennes makes barn- eller barnbarn eller de ovan nämndas make
- fullmaktsgivarens eller dennes makes syskon, förälder eller far- eller morförälder eller de ovan nämndas make
- fullmäktigens syskonbarn eller förälders syskon
- någon som fullmäktigen företräder.
Om du i fullmakten har utsetts till ersättare och du själv är ojävig (t.ex. en utomstående person), kan du ansöka om fastställande av intressebevakningsfullmakt för det ärende där fullmäktigen är jävig.
Annat tillfälligt förhinder för fullmäktigen
Du kan ansöka om fastställande av fullmakten även när fullmäktigen tillfälligt är förhindrad att sköta sitt uppdrag till exempel på grund av sjukdom.
Fullmäktigen har rätt att få ett läkarutlåtande om fullmaktsgivaren. Läkaren är således skyldig att ge ett läkarutlåtande till den fullmäktige som utsetts i intressebevakningsfullmakten för att bestyrka fullmakten. Var beredd på att visa intressebevakningsfullmakten för läkaren så att hen kan försäkra sig om att du som fullmäktig har rätt att få ett läkarutlåtande om fullmaktsgivaren.
Om läkarutlåtandet inte bifogas ansökan ber vi fullmäktigen om det separat. Detta förlänger handläggningstiden för ärendet.
Vi ber alltså inte om ett läkarutlåtande, utan det är fullmäktigens uppgift att begära det. Det är specifikt från fall till fall hur nytt läkarutlåtande som behövs.
Fullmäktigen ska inom tre månader från det att fullmakten fastställts ge oss en egendomsförteckning över de fullmaktsgivarens tillgångar och skulder som fullmakten gäller. Om fullmaktsgivaren senare får egendom, ska en förteckning över den erhållna egendomen ges inom en månad från det att den erhölls.
Om fullmaktsgivaren blir dödsbodelägare ska fullmaktsgivaren skicka bouppteckningsinstrumentet till oss inom en månad från bouppteckningen.