Sukunimi avioituessa
Kun pyydätte avioliiton esteiden tutkintaa, teidän täytyy ilmoittaa, mitä sukunimeä käytätte vihkimisen jälkeen.
Haluatteko toistenne sukunimen tai sukunimiyhdistelmän?
Sukunimen vaihtaminen vihkimisen yhteydessä on maksutonta silloin, kun
- otatte toisen puolison nimen yhteiseksi sukunimeksi
- toinen tai kumpikin puoliso ottaa sukunimiyhdistelmän.
Tällöin nimenmuutosta ei tarvitse hakea erikseen. Näistä maksuttomista vaihtoehdoista on kerrottu alempana tarkemmin.
Huomaa seuraavat asiat:
- Tarvitset puolisosi suostumuksen, jos haluat vihkimisen yhteydessä ottaa käyttöösi hänen sukunimensä tai osan hänen sukunimiyhdistelmästään. Puoliso voi antaa suostumuksensa samalla kun hän pyytää avioliiton esteiden tutkintaa.
- Jos puolisosi on saanut nykyisen sukunimensä tai sukunimiyhdistelmänsä toisen osan edelliseltä puolisoltaan, et voi saada sitä nimeksesi.
Haluatteko uudissukunimen tai jommankumman puolison suvussa esiintyneen sukunimen?
Teidän täytyy tehdä erillinen maksullinen nimenmuutoshakemus, jos
- haluatte uudissukunimen eli nimen, joka ei ole tällä hetkellä käytössä elossa olevalla henkilöllä
- haluatte jommankumman esivanhemman sukunimen
- toinen teistä haluaa ottaa takaisin ennen ensimmäistä avioliittoa olleen sukunimensä.
Hakemus kannattaa tehdä vasta vihkimisen jälkeen. Mainitkaa hakemuksessa, että haette puolisoina yhteistä sukunimeä. Ette siis voi ilmoittaa asiasta pyytäessänne avioliiton esteiden tutkintaa. Voitte lukea lisää sukunimen muutoksesta sivuiltamme.
Tässä lyhyesti maksuttomat vaihtoehdot:
Esim. Järvi ja Kangas voivat päättää, että heidän sukunimensä ovat vihkimisen jälkeen samat eli Järvi ja Kangas.
Yhteinen sukunimi tarkoittaa, että sukunimi on molemmilla puolisoilla täsmälleen sama.
Voitte ottaa sukunimeksenne
- jommankumman sukunimen
- yhden sukunimen jommankumman sukunimiyhdistelmästä tai
- sen sukunimen, joka jommallakummalla teistä on ollut ennen ensimmäistä avioliittoa.
Ette kuitenkaan voi ottaa yhteiseksi sukunimeksi sukunimeä, joka on saatu aiemmalta aviopuolisolta.
Esim. Järvi ja Kangas voivat päättää, että heidän molempien sukunimi on vihkimisen jälkeen Kangas.
Yhteinen sukunimiyhdistelmä tarkoittaa, että sukunimiyhdistelmä on molemmilla puolisoilla täsmälleen sama. Sukunimet voidaan yhdistää toisiinsa yhdysviivalla tai kirjoittaa erikseen. Sukunimiyhdistelmässä voi olla korkeintaan kaksi sukunimeä.
Voitte ottaa yhteiseksi sukunimiyhdistelmäksenne:
- jommankumman sukunimiyhdistelmän
- uuden sukunimiyhdistelmän, jonka kaksi sukunimeä tulevat
- nykyisistä sukunimistänne,
- sukunimistä, joka jommallakummalla teistä on ollut ennen ensimmäistä avioliittoa tai
- sukunimiyhdistelmistänne.
Ette kuitenkaan voi ottaa osaksi yhteistä sukunimiyhdistelmää sukunimeä, joka on saatu aiemmalta aviopuolisolta.
Esim. Järvi ja Kangas voivat päättää, että heidän molempien sukunimi on vihkimisen jälkeen Järvi-Kangas.
Se puolisoista, joka muuttaa sukunimensä, voi ottaa yhden nimen puolisonsa sukunimiyhdistelmästä. Hän ei voi kuitenkaan ottaa puolison aiemmalta aviopuolisolta saatua sukunimeä.
Esim. Järvi-Lahtinen ja Kangas voivat päättää, että Järvi-Lahtinen säilyttää nimensä ja Kangas muuttaa nimensä Lahtiseksi.
Uusi sukunimiyhdistelmä voi muodostua nykyisistä sukunimistänne tai sukunimiyhdistelmistänne.
Sukunimiyhdistelmässä voi olla korkeintaan kaksi sukunimeä.
Uudessa sukunimiyhdistelmässä sukunimet voidaan yhdistää toisiinsa yhdysviivalla tai kirjoittaa erikseen.
Et voi kuitenkaan ottaa puolisosi aiemmalta aviopuolisolta saatua sukunimeä sukunimiyhdistelmän osaksi.
Et myöskään voi ottaa puolisoltasi sukunimeä, jota hän ei säilytä tai ota käyttöön.
Et myöskään voi ottaa omaa tai puolisosi viimeksi naimattomana ollutta sukunimeä.
Esim. Järvi-Lahtinen ja Kangas voivat päättää, että Järvi-Lahtinen säilyttää nimensä ja Kangas ottaa nimen Kangas-Lahtinen.
Sinä ja puolisosi voitte ottaa eri sukunimiyhdistelmät. Uuden sukunimiyhdistelmän kaksi sukunimeä voivat tulla
- nykyisistä sukunimistänne tai
- sukunimiyhdistelmistänne.
Sukunimiyhdistelmässä voi olla korkeintaan kaksi sukunimeä.
Et voi kuitenkaan ottaa puolisosi aiemmalta aviopuolisolta saatua sukunimeä sukunimiyhdistelmän osaksi. Et myöskään voi ottaa puolisoltasi sukunimeä, jota hän ei säilytä tai ota käyttöön.
Teillä kummallakin on oikeus muodostaa sukunimiyhdistelmä itsenäisesti. Molempien ei siis tarvitse muodostaa samaa sukunimiyhdistelmää. Lisäksi kumpikin saa itse päättää sukunimien järjestyksen ja sen, yhdistetäänkö sukunimet toisiinsa yhdysviivalla vai kirjoitetaanko ne erikseen. Oman sukunimesi kirjoitusasua et kuitenkaan voi muuttaa, ellei sukunimi tule teidän yhteiseksi sukunimeksenne.
Esim. Järvi-Lahtinen ja Kangas-Rousku voivat päättää, että Järvi-Lahtinen ottaa nimen Järvi-Rousku ja Kangas-Rousku ottaa nimen Rousku-Järvi.
Sukunimeksi voit ottaa:
- jommankumman sukunimen
- yhden sukunimen jommankumman sukunimiyhdistelmästä tai
- sukunimen, joka jommallakummalla teistä on ollut ennen ensimmäistä avioliittoa.
Sukunimiyhdistelmäksi voit ottaa:
- jommankumman sukunimiyhdistelmän
- uuden sukunimiyhdistelmän, jonka kaksi sukunimeä tulevat
- nykyisistä sukunimistänne,
- sukunimestä, joka jommallakummalla teistä on ollut ennen ensimmäistä avioliittoa
- sukunimiyhdistelmistänne.
Et kuitenkaan voi ottaa puolisoltasi sukunimeä, joka on saatu aiemmalta aviopuolisolta. Et myöskään voi ottaa puolisoltasi sukunimeä, jota hän ei säilytä tai ota käyttöön. Sukunimiyhdistelmässä voi olla korkeintaan kaksi sukunimeä.
Uudessa sukunimiyhdistelmässä sukunimet voidaan yhdistää toisiinsa yhdysviivalla tai kirjoittaa erikseen.
Esim. Järvi (os. Lahtinen) ja Kangas voivat päättää, että Järvi ottaa nimen Lahtinen ja Kangas ottaa nimen Kangas-Lahtinen.
Lisätietoja ja esimerkkejä puolisoiden sukunimistä avioliittoa solmittaessa.
Toimikaa näin
- Tutustukaa eri vaihtoehtoihin ennen kuin pyydätte avioliiton esteiden tutkintaa. Jos nimenmuutos edellyttää erillistä hakemusta, tehkää se ennen vihkimistä tai vihkimisen jälkeen.
- Pyytäkää esteiden tutkintaa sivujemme ohjeilla ja ilmoittakaa, mitä sukunimeä käytätte vihkimisen jälkeen.
- Jos muutatte mieltänne esteiden tutkinnan aikana, teidän molempien täytyy ilmoittaa siitä meille sähköpostitse osoitteeseen [email protected]. Jos muutatte mieltänne sukunimestä ja avioliiton esteiden tutkinnan päätös on jo annettu, hakekaa uutta esteiden tutkintaa uusilla sukunimiehdotuksilla.
- Saatte esteiden tutkinnasta todistuksen, josta käy ilmi, onko ilmoitettu sukunimi lainmukainen. Vihkimisen yhteydessä sukunimet muuttuvat todistuksen mukaisesti, paitsi jos toinen tai kumpikin puoliso ilmoittaa vihkijälle, että hän haluaa sittenkin säilyttää oman sukunimensä.
Usein kysytyt kysymykset
Sukunimiyhdistelmän voit muodostaa kahdesta eri sukunimestä, joiden käyttämiseen sinulla on oikeus. Sukunimiä voi yhdistelmässä olla enintään kaksi ja ne voidaan yhdistää yhdysmerkillä tai kirjoittaa erilleen. Sinun täytyy valita sukunimien järjestys ja yhdysmerkin mahdollinen käyttö, kun muodostat yhdistelmänimen.
Voitte valita yhteiseksi sukunimeksenne tai osaksi yhteistä sukunimiyhdistelmäänne sukunimen, joka on käytössä toisella puolisolla avioliiton esteiden tutkintaa pyytäessänne. Lisäksi sukunimi voi olla sellainen, joka on ollut jommallakummalla teistä käytössä viimeksi naimattomana ollessaan. Yhteiseksi sukunimeksi tai sukunimiyhdistelmäksi ei voi valita sellaista sukunimeä, jonka toinen puolisoista on saanut edelliseltä aviopuolisoltaan.
Sinulla ja puolisollasi on avioituessani neljä eri vaihtoehtoa sukunimen valitsemisen suhteen:
1. Voitte kumpikin säilyttää itsellänne ne sukunimet, jotka ovat olleet teillä käytössä ennen avioitumista.
2. Voitte yhdessä sopia ottavanne käyttöön yhteisen sukunimen tai sukunimiyhdistelmän. Kun päätätte ottaa yhteisen sukunimen, nimien on oltava siinä samassa järjestyksessä teillä kummallakin ja yhdysmerkin käytön on oltava yhtenäinen.
3. Voitte sopia, että vain toinen teistä muodostaa sukunimiyhdistelmän. Sukunimiyhdistelmä voi muodostua omasta sukunimestä tai oman sukunimiyhdistelmän yhdestä nimestä ja puolison sukunimestä tai sukunimiyhdistelmän yhdestä nimestä. Kumpikin puoliso on oikeutettu muodostamaan sukunimiyhdistelmän ja näin päättäessänne ei ole merkitystä sillä, muodostavatko kumpikin sukunimiyhdistelmän tai missä järjestyksessä nimet yhdistelmässä ovat. Kuitenkin jos omaan uuteen sukunimiyhdistelmään valitaan puolison sukunimi, täytyy puolisonkin säilyttää kyseinen nimi käytössään. Mahdollisen yhdysmerkin käytön ei silloin kuitenkaan tarvitse olla yhdenmukainen puolison kanssa.
4. Voitte sopia, että toinen teistä ottaa sukunimekseen yhden sukunimen jommankumman puolison sukunimiyhdistelmästä.
Rajoitukset:
Aiemmalta puolisolta saatua sukunimeä ei voi siirtää uudelle puolisolle sukunimeksi tai sukunimiyhdistelmän yhdeksi sukunimeksi. Myöskään aiemmalta puolisolta saatua sukunimiyhdistelmää ei voi siirtää uudelle puolisolle. Sukunimiyhdistelmässä voi olla enintään kaksi sukunimeä. Et myöskään voi ottaa puolisoltasi sukunimeä, jota hän ei säilytä tai ota käyttöön avioliittoa solmittaessa. Et voi muokata oman sukunimesi kirjoitusasua ilman, että uusi nimi otetaan yhteiseksi nimeksi. Vihkimisen yhteydessä ei voi ottaa käyttöön uudissukunimeä.
Ette valitettavasti voi ilmoittaa uutta sukunimeä avioitumisen yhteydessä. Jos haluatte sukunimeksenne keksimänne uniikin sukunimen, esimerkiksi nimen, jossa yhdistätte tavuja tai elementtejä sukunimistänne, teidän täytyy tehdä nimenmuutoshakemus. Ottakaa huomioon, että uudissukunimen käsittely kestää pitkään ja nimen pitää täyttää lain edellytykset. Emme voi muuttaa nimiasian käsittelyaikaa vihkimispäivän mukaan. Siksi on suositeltavaa tehdä nimenmuutoshakemus vasta vihkimisen jälkeen. Lue lisää sukunimenmuutoksen hakemisesta
Jos esteiden tutkinta on vireillä, ilmoittakaa meille nimenmuutoksesta ja minkä nimen haluatte vihkimisen jälkeen sähköpostitse osoitteeseen [email protected]. Tieto nimenmuutoksesta ei automaattisesti päivity esteiden tutkintaan.
Jos esteidentutkintanne on jo tehty, pyytäkää uutta avioliiton esteiden tutkintaa uusilla sukunimivalinnoilla.
Teidän ei ole välttämätöntä tehdä esteiden tutkintaa uudelleen, jos haluatte molemmat säilyttää nykyiset, käytössänne olevat sukunimenne. Tutkinnassa ilmoitetuista nimistä poiketen voitte molemmat pitää nykyiset sukunimenne, kun ilmoitatte siitä vihkijälle ennen vihkimistä.
Tyttönimellä tarkoitetaan sitä sukunimeä, joka sinulla oli ennen ensimmäistä avioliittoasi. Avioliiton yhteydessä et voi yksin ottaa tätä nimeä käyttöösi, mutta voitte ottaa sen puolisosi kanssa yhteiseksi sukunimeksi tai osaksi yhteistä sukunimiyhdistelmää. Jos haluat nimen vain itsellesi käyttöön, tee nimenmuutoshakemus.
Rekisteröimme meillä, käräjäoikeudessa ja rekisteröidyssä uskonnollisessa yhdyskunnassa solmitut avioliitot väestötietojärjestelmään vihkijän tekemän ilmoituksen perusteella. Sen sijaan evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon vihkijät tallentavat solmitun avioliiton väestötietojärjestelmään itse. Voitte siis kysyä avioliittonne rekisteröinnistä suoraan seurakunnalta, jos teidät on vihitty kirkossa.
Sinun ei tarvitse tehdä erillistä nimenmuutoshakemusta tai ilmoittaa meille muuttuneesta sukunimestäsi, kun se vaihtuu avioitumisen yhteydessä.
Voit tarkistaa muuttuneen nimesi Tarkasta omat henkilötietosi -palvelussamme. Väestötietojärjestelmään päivitetty nimi välittyy automaattisesti useille viranomaisille muutamassa päivässä. Voit myös halutessasi tilata meiltä maksullisen otteen väestötietojärjestelmästä, joka todistaa uuden nimesi.
Nimenmuutoksen jälkeen saat uuden Kela-kortin postitse, mutta sinun on itse uusittava passi, henkilökortti ja ajokortti. Muista ilmoittaa uusi nimesi viranomaisten lisäksi myös muille tahoille, kuten isännöitsijälle, puhelinoperaattorille, kirjastoon ja muille yrityksille sekä tahoille, joiden asiakas tai jäsen olet.
Muista myös tarvittaessa ilmoittaa nimenmuutoksestasi ulkomaan viranomaisille. Me emme pääsääntöisesti välitä tietoja ulkomaille.
Jos puolisot ovat ottaneet yhteisen sukunimen tai yhteisen sukunimiyhdistelmän, heille syntyvät lapset saavat aina saman sukunimen tai sukunimiyhdistelmän kuin vanhemmilla on.
Pääsääntöisesti Suomella on toimivalta päättää sukunimestä silloin, kun puolison asuinpaikka on Suomessa. Suomen kansalaisilla, joilla on asuinpaikka muualla kuin Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa, on aina oikeus asuinvaltiosta riippumatta vaatia Suomen lain soveltamista.
Jos Suomen kansalaisella on asuinpaikka Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa, hänen sukunimiasiastaan päättävät asuinpaikkavaltion viranomaiset.
Jos Suomi ei voi päättää sukunimiasiasta, puolison asuinvaltion viranomaiset päättävät asiasta. Tällöin emme voi rekisteröidä uutta sukunimeä väestötietojärjestelmään vihkimisen yhteydessä vaan vasta myöhemmin uudella passilla.
Jos asut muualla kuin Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa, niin kyllä. Suomen kansalaisena sinulla on oikeus vaatia Suomen lain soveltamista sukunimen määräytymisessä. Sinun kannattaa etukäteen varmistaa asuinvaltiostasi, että ehdottamasi sukunimi hyväksytään/tunnustetaan myös siellä. Riski siitä, että asuinvaltio ei hyväksy uutta nimeä, jää sinun vastuullesi.
Jos asut Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa, sukunimestäsi päättävät asuinvaltiosi viranomaiset.
Yhteystietomme
Sähköposti
Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa asiaasi sopiva sähköpostiosoite vastaanottajaksi [email protected].
Lähetä sähköposti turvapostina
Puhelin
Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 244.
Palveluajat: ma–pe 9–15
Postiosoite
Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki
Palvelupaikat
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Muutto
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Tilaa todistus väestötietojärjestelmästä
- Nimenmuutos
- Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen
- Aikuisen edunvalvonta
- Näin haet itsellesi edunvalvojaa
- Näin ilmoitat edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä
- Milloin edunvalvoja tarvitsee luvan?
- Edunvalvojan tehtävät
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Päämiehen toimintakelpoisuuden rajoittaminen
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Tietoa päämiehen läheisille
- Poissa olevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Alaikäisen omaisuuden edunvalvonta
- Lapsen syntymä ja adoptio
- Avioliitto ja parisuhde
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään
- Opiskelijan opas
- Kotikunta
- Perhesuhteet ja siviilisääty
- Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta
- Ohjeita Ukrainasta saapuville
- Інструкції для українців
- Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista
- Työntekijän opas
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Julkisen notaarin todistamispalvelut
- Kansalaisuus
- Sukupuolen vahvistaminen
- Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
- Vaalit, äänioikeus ja kansalaisaloite
- Kaupanvahvistus
- Lahjailmoituksen rekisteröinti
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Avoin data
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta
- Digi- ja väestötietovirasto
- Meille töihin
- Asioi sähköisesti
- Yhteystiedot
- Ajankohtaista
- Yleistiedoksiannot ja kuulutukset
- Automaattinen ratkaisumenettely
- Laatupolitiikka
- Asiakkaiden yhdenvertaisuussuunnitelma
- Tietosuoja
- Medialle
- Esitteet ja julkaisut
- Väestötietojärjestelmä
- Hankkeet
- Ennakointi ja tutkimusyhteistyö