Apostille-todistus

Julkinen notaari voi varmentaa suomalaisen viranomaisen tai siihen rinnastettavan tahon (esimerkiksi lääkäri, auktorisoitu kääntäjä) antaman asiakirjan oikeaperäisyyden ulkomaan viranomaista varten.

Apostille-todistus korvaa ns. laillistamisen eli legalisoinnin, jos asiakirja on tarkoitettu käytettäväksi ns. Haagin sopimuksen eli apostille-sopimuksen piiriin kuuluvassa valtiossa.

Milloin tarvitset apostille-todistusta?

Tarvitset apostille-todistusta silloin, kun sinun täytyy todistaa asiakirjan allekirjoittajan toimivalta.

Voit saada apostille-todistuksen vain Suomen viranomaisen tai siihen verrattavissa olevan tahon (esim. auktorisoitu kääntäjä, laillistettu lääkäri) antamaan asiakirjaan.

Yksityiseen asiakirjaan voit saada apostille-todistuksen vasta sitten, kun julkinen notaari on ensin todistanut asiakirjan allekirjoittajan toimivallan tai allekirjoituksen oikeellisuuden.

Tarvitset apostille-todistusta vain ulkomailla. Todistusta ei yleensä tarvita Pohjoismaissa eikä EU:n sisällä viranomaisten antamiin tiettyihin yleisiin asiakirjoihin, joilla vahvistetaan mm. henkilön syntymä, kuolema, nimi, avioliitto, asuinpaikka tai kansalaisuus.

Toimi näin

  1. Toimita alkuperäinen asiakirja Digi- ja väestötietoviraston toimipisteeseen joko postitse tai käymällä palvelupaikassa.

  2. Jos vastaanottajavaltio vaatii apostille-todistuksen muuhun kuin viranomaisen antamaan asiakirjaan, julkisen notaarin on ensin todistettava siihen joko allekirjoituksesi oikeellisuus tai oikeutesi toimia asiakirjan allekirjoittajan nimissä.

    Vasta sen jälkeen asiakirjaan voidaan liittää apostille-todistus. Jos asiakirja edellyttää allekirjoituksen todistamista, sinun täytyy tulla palvelupaikkaan henkilökohtaisesti allekirjoittamaan asiakirja.

  3. Jos toimitat asiakirjan henkilökohtaisesti, varaa aika sähköisestä ajanvarauspalvelusta julkiselle notaarille. 

    Kerro, mihin maahan asiakirja on menossa ja että tarvitset siihen apostille-todistuksen.

Muistilista

  • Varmista, että valtio, johon asiakirjasi on menossa, kuuluu apostille-sopimuksen piiriin.
  • Varmista, että asiakirja on alkuperäinen, ja että siinä on asiakirjan antajan alkuperäinen, omakätinen kynällä tehty allekirjoitus. Sähköisesti allekirjoitettuun asiakirjaan ei voida liittää apostillea, vaan siihen on ensin pyydettävä asiakirjan antajalta kynällä tehty allekirjoitus.

Hinta

Todistuksen hinta on 36 euroa.

Voit maksaa apostillen käyntisi yhteydessä, tai saat erillisen laskun jälkikäteen. 

Lähetämme laskun ensisijaisesti OmaPosti-palveluun ja toissijaisesti Suomi.fi-viesteihin. Postitamme laskun vain silloin, jos sinulla ei ole näistä kumpaakaan käytössä.   

Näin saat asiakirjan

Käyntiasioinnin yhteydessä saat asiakirjan heti mukaan. Muussa tapauksessa asiakirja postitetaan sinulle paperisena tavallisena kirjepostina.

Usein kysyttyä

Julkisen notaarin yhteystiedot

Ajanvaraus julkiselle notaarille

Varaa aika sähköisesti

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 404.

Palveluajat ma–pe 915.

Kaupanvahvistajan löydät helpoiten Maanmittauslaitoksen kaupanvahvistajahausta

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet

 

 

Suomen väkiluku 5 648 068