Edunvalvonta päättyy
Alle on listattu eri tilanteita, jolloin edunvalvonta päättyy. Voit lukea niistä tarkempia ohjeita, miten tilanteessa pitäisi toimia.
Jos olet päämies ja haluat, että edunvalvontasi lakkautetaan, keskustele asiasta ensin edunvalvojasi kanssa. Voitte yhdessä hakea edunvalvonnan lakkauttamista meiltä, jos edunvalvojasikin on sitä mieltä, että et enää tarvitse edunvalvontaa.
Jos et pääse edunvalvojasi kanssa yhteisymmärrykseen edunvalvonnan tarpeen päättymisestä, me emme voi määrätä edunvalvontaa lakkaamaan. Tällöin voit hakea edunvalvonnan lakkauttamista käräjäoikeudelta.
Tilanteet, jolloin edunvalvonta päättyy
Edunvalvojan tehtävä päättyy hänen päämiehensä kuolinpäivänä. Edunvalvojan ei tarvitse hoitaa päämiehensä kuolinpesälle kuuluvia tehtäviä. Hänen täytyy kuitenkin antaa meille viipymättä päätöstili siltä ajalta, jolta hän ei ole aiemmin antanut vuositiliä. Tilikausi päättyy päämiehen kuolinpäivään. Lue lisää päätöstilin laatimisesta.
Lisäksi edunvalvojan täytyy luovuttaa hoidettavanaan ollut päämiehen omaisuus päämiehen kuolinpesän osakkaille.
Edunvalvonta päättyy, kun edunvalvoja on hoitanut tehtävän, jota varten hänet on määrätty. Edunvalvoja on voitu määrätä esimerkiksi myymään päämiehensä asunto. Tällöin edunvalvonta päättyy sitten, kun asunto on myyty ja kauppahinta talletettu päämiehen tilille.
Meille ei tarvitse ilmoittaa, että edunvalvoja on hoitanut yksittäisen tehtävänsä. Saatamme kuitenkin myöhemmin pyytää edunvalvojalta tehtävän hoitamiseen liittyviä tietoja, joten senkin takia hänen täytyy pitää kirjaa tehtävänsä hoitamisesta.
Jos edunvalvojan tehtävään on kuulunut omaisuuden hoitamista, edunvalvojan on pitänyt tehdä tiliä hoitamistaan varoista. Kun edunvalvonta päättyy, edunvalvojan täytyy antaa meille viipymättä päätöstili siltä ajalta, jolta hän ei ole aiemmin antanut vuositiliä. Tilikausi päättyy tehtävän päättymispäivään. Lue lisää päätöstilin tekemisestä.
Edunvalvojan sijaisen tehtävä päättyy, kun hän on hoitanut tehtävän, jota varten hänet on määrätty.
Meille ei tarvitse ilmoittaa, että edunvalvojan sijainen on hoitanut yksittäisen tehtävänsä. Saatamme kuitenkin myöhemmin pyytää häneltä tehtävän hoitamiseen liittyviä tietoja, joten senkin takia hänen täytyy pitää kirjaa tehtävänsä hoitamisesta.
Edunvalvoja voidaan määrätä toistaiseksi tai tietyksi määräajaksi, esimerkiksi kahdeksi vuodeksi. Jos edunvalvoja on määrätty määräajaksi, edunvalvojan tehtävä päättyy automaattisesti, kun määräaika päättyy.
Jos edunvalvojan tehtävään on kuulunut päämiehen omaisuuden hoito, edunvalvojan täytyy luovuttaa hoidettavanaan ollut päämiehen omaisuus päämiehelleen. Lisäksi edunvalvojan täytyy antaa meille päätöstili. Lue lisää päätöstilin laatimisesta.
Jos päämies tarvitsee edunvalvontaa määräajan päättymisen jälkeenkin, päämies ja edunvalvoja voivat yhdessä tehdä meille hakemuksen edunvalvonnan jatkamisesta. Hakemus täytyy tehdä hyvissä ajoin ennen tehtävän päättymistä, jotta edunvalvonta ei katkea.
A) Päämies ja edunvalvoja: toimikaa näin, jos voitte tehdä hakemuksen yhdessä
- Keskustelkaa tilanteesta.
- Hankkikaa lääkärinlausunto päämiehestä.
- Täyttäkää yhdessä hakemus edunvalvonnan jatkamiseksi.
- Lähettäkää hakemus ja lääkärinlausunto meille osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto / Holhoustoimi, PL 1004, 00531 Helsinki.
- Käsittelemme hakemuksenne ja tutkimme, tarvitseeko edunvalvontaa jatkaa. Lisäksi selvitämme päämiehen mielipiteen henkilökohtaisesti (kuuleminen) ensisijaisesti videopuheluna, jos hän ymmärtää asian merkityksen. Otamme päämieheen yhteyttä, jotta voimme sopia ajan kuulemiselle.
- Ratkaisemme asian.
Otamme ratkaisussa huomioon hakemuksen, lääkärinlausunnon ja päämiehen kuulemisessa kertomansa asiat.
Jos edunvalvonnan jatkaminen on tarpeen, teemme asiasta myönteisen päätöksen eli määräämme edunvalvonnan jatkumaan.
Jos edunvalvonnan jatkaminen ei ole tarpeen tai jos perut hakemuksen, edunvalvonta päättyy, kun sen alkuperäinen määräaika päättyy.
B) Jos ette voi tehdä yhteistä hakemusta, päämies voi tehdä käräjäoikeudelle hakemuksen edunvalvonnan voimassaoloajan muuttamisesta. Myös me voimme holhousviranomaisena tehdä kyseisen hakemuksen, jos päämies ilmoittaa asiasta ensin meille.
C) Jos edunvalvonta ehtii katketa, voit hakea itsellesi uudelleen edunvalvojan määräämistä.
Edunvalvoja ja päämies voivat hakea edunvalvonnan lakkauttamista yhdessä, jos edunvalvontaa ei enää tarvita.
Edunvalvonnan tarve voi päättyä sen vuoksi, että
-
päämiehen terveydentila on parantunut niin, että hän voi itse hoitaa asiansa
-
päämiehen olosuhteet ovat muuttuneet niin, että hänen asiansa voidaan hoitaa edunvalvontaa kevyemmillä vaihtoehdoilla.
A) Päämies ja edunvalvoja: toimikaa näin, jos voitte tehdä hakemuksen yhdessä
- Keskustelkaa tilanteesta.
- Hankkikaa lääkärinlausunto päämiehestä.
- Täyttäkää yhdessä hakemus edunvalvonnan lakkauttamiseksi.
- Lähettäkää hakemus ja lääkärinlausunto meille osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto / Holhoustoimi, PL 1004, 00531 Helsinki.
- Käsittelemme hakemuksenne ja tutkimme, voiko edunvalvonnan lakkauttaa. Lisäksi selvitämme päämiehen mielipiteen henkilökohtaisesti (kuuleminen) ensisijaisesti videopuheluna, jos hän ymmärtää asian merkityksen. Otamme päämieheen yhteyttä, jotta voimme sopia ajan kuulemiselle.
- Ratkaisemme asian.
Otamme ratkaisussa huomioon hakemuksen, lääkärinlausunnon ja päämiehen kuulemisessa kertomansa asiat.
Jos edunvalvonta ei enää ole tarpeen, teemme asiasta myönteisen päätöksen eli määräämme edunvalvonnan lakkaamaan.
Jos edunvalvonta on tarpeen tai jos perutte hakemuksen, emme lakkauta edunvalvontaa.
7. Edunvalvonta päättyy vasta sitten, kun edunvalvonnan lakkauttamista koskeva päätös tulee lainvoimaiseksi. Jos päätöksestä ei ole valitettu, se tulee lainvoimaiseksi 30 päivän kuluttua sen tiedoksisaantipäivästä. Tiedoksisaantipäivä on
-
3 päivää päätöksen lähettämispäivän jälkeen, jos se lähetetään sähköpostitse
-
7 päivää päätöksen lähettämispäivän jälkeen, jos se lähetetään postitse.
8. Edunvalvojan täytyy vielä laatia päätöstili. Tekemästämme päätöksestä käy ilmi, milloin edunvalvojan tehtävä on lakannut eli mikä on päätöstilikauden viimeinen päivä.
B) Jos ette voi tehdä yhteistä hakemusta, päämies voi tehdä käräjäoikeudelle hakemuksen edunvalvonnan lakkauttamisesta. Myös me voimme holhousviranomaisena tehdä kyseisen hakemuksen, jos päämies ilmoittaa asiasta ensin meille.
Huom. Kun edunvalvonta päättyy, edunvalvojan täytyy antaa meille viipymättä päätöstili siltä ajalta, jolta hän ei ole aiemmin antanut vuositiliä. Lue lisää päätöstilin tekemisestä. Edunvalvojan täytyy myös luovuttaa hoidettavanaan ollut päämiehen omaisuus päämiehelleen.
Jos olet yksityishenkilö ja sinut on määrätty edunvalvojaksi antamasi suostumuksen perusteella, voit milloin tahansa pyytää, että sinut vapautetaan edunvalvojan tehtävästä.
Jos päämiehesi tarvitsee edelleen edunvalvontaa, järjestämme hänelle uuden edunvalvojan. Usein hoidamme edunvalvojan vapauttamisen tehtävästään ja uuden edunvalvojan määräämisen samalla kerralla.
Sinun täytyy jatkaa päämiehesi asioiden hoitamista siihen asti, kunnes olemme tehneet päätöksen, jossa vapautamme sinut tehtävästäsi ja määräämme uuden edunvalvojan.
A) Edunvalvoja ja päämies: toimikaa näin, jos voitte tehdä hakemuksen yhdessä
1. Hankkikaa lääkärinlausunto päämiehestä. Aina, kun jonkun edunvalvonnassa halutaan tehdä muutoksia, pohdimme edunvalvonnan tarvetta ylipäätään. Tähän tarvitsemme kyseisen lausunnon.
2. Täyttäkää yhdessä hakemus edunvalvojan vapauttamiseksi/vaihtamiseksi.
3. Lähettäkää hakemus ja lääkärinlausunto meille osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto / Holhoustoimi, PL 1004, 00531 Helsinki
4. Käsittelemme hakemuksenne ja tutkimme, onko edunvalvoja edelleen tarpeen ja kenet määräämme uudeksi edunvalvojaksi. Lisäksi selvitämme päämiehen mielipiteen henkilökohtaisesti (kuuleminen) ensisijaisesti videopuheluna, jos hän ymmärtää asian merkityksen. Otamme päämieheen yhteyttä, jotta voimme sopia ajan kuulemiselle.
5. Ratkaisemme asian.
Otamme ratkaisussa huomioon hakemuksen, lääkärinlausunnon ja päämiehen kuulemisessa kertomansa asiat.
Ilmoitamme ratkaisusta vapautetulle edunvalvojalle, uudelle edunvalvojalle ja päämiehelle.
6. Edunvalvojan tehtävä päättyy vasta sitten, kun edunvalvonnan lakkauttamista koskeva päätös tulee lainvoimaiseksi. Jos päätöksestä ei ole valitettu, se tulee lainvoimaiseksi 30 päivän kuluttua sen tiedoksisaantipäivästä. Tiedoksisaantipäivä on
-
3 päivää päätöksen lähettämispäivän jälkeen, jos se lähetetään sähköpostitse.
-
7 päivää päätöksen lähettämispäivän jälkeen, jos se lähetetään postitse.
7. Edunvalvojan täytyy vielä laatia päätöstili. Tekemästämme päätöksestä käy ilmi, milloin edunvalvojan tehtävä on lakannut eli mikä on päätöstilikauden viimeinen päivä. Lue lisää päätöstilin tekemisestä.
B) Edunvalvoja: toimi näin, jos teet hakemuksen yksin
1. Tee hakemus yksin vain, jos et voi tehdä sitä yhdessä päämiehesi kanssa. Täytä hakemus edunvalvojan vapauttamiseksi/vaihtamiseksi.
2. Lähetä hakemus meille osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto / Holhoustoimi, PL 1004, 00531 Helsinki
3. Käsittelemme hakemuksesi ja tutkimme, onko edunvalvoja edelleen tarpeen ja kenet määräämme uudeksi edunvalvojaksi. Lisäksi selvitämme tarvittaessa päämiehesi mielipiteen kirjallisesti.
4. Me voimme ratkaista asian, jos päämiehesi yhtyy tekemääsi hakemukseen asian käsittelyn aikana ja ymmärtää asian merkityksen. Jos näin ei käy, teemme käräjäoikeudelle hakemuksen, jotta sinut vapautettaisiin tehtävästäsi. Käräjäoikeus ratkaisee asian.
5. Edunvalvojan tehtävä päättyy vasta sitten, kun käräjäoikeus tai me olemme tehneet asiassa päätöksen. Tämän jälkeen sinun täytyy vielä laatia päätöstili. Lue lisää päätöstilin tekemisestä. Uusi edunvalvoja ryhtyy hoitamaan tehtävää käräjäoikeuden tai meidän päätöksestämme alkaen.
Jos edunvalvojana toiminut yksityishenkilö kuolee, osa hänen velvollisuuksistaan siirtyy sille taholle, jolle kuolinpesän hallinto kuuluu. Tavallisesti hallinto kuuluu kuolinpesän osakkaille. Jonkun osakkaista täytyy ilmoittaa edunvalvojan kuolemasta meille viipymättä, jotta voimme järjestää päämiehelle uuden edunvalvojan.
Kuolinpesän täytyy huolehtia päämiehen omaisuudesta niin kauan kuin se on kuolinpesän hallussa. Lisäksi kuolinpesän täytyy antaa meille päätöstili siltä ajalta, jolta vuositiliä ei ollut vielä annettu. Lue lisää päätöstilin tekemisestä.
Jos päämiehen asuinpaikka on siirtynyt vieraaseen valtioon, edunvalvonta ei sinänsä pääty, mutta voimme päättää, että lopetamme edunvalvojan toiminnan valvonnan Suomessa. Meidän sijastamme toisen maan viranomainen voi alkaa valvomaan edunvalvojan toimintaa.
Valvonnan lopettaminen edellyttää jompaakumpaa seuraavista:
-
Edunvalvojan toiminnalle on järjestetty valvonta ulkomailla.
-
Suomessa tapahtuva valvontamme muuttuu käytännössä tehottomaksi.
Voimme tehdä päätöksen omasta aloitteestamme tai päämiehen tai edunvalvojan hakemuksen perusteella.
Jos päämiehesi on muuttanut asumaan ulkomaille, sinun kannattaa ensin selvittää, millä tavalla uuden asuinmaan viranomaiset voivat valvoa toimintaasi. Tee sen jälkeen vapaamuotoinen hakemus meille tekemämme valvonnan lopettamisesta.
Jos päämiehesi on muuttanut toiseen Pohjoismaahan, valvontaa ei lopeteta vaan se siirretään uuden asuinvaltion viranomaisen tehtäväksi. Siirto tehdään siis pohjoismaisten viranomaisten kesken. Ota tällöin yhteyttä meihin, jotta voimme sopia käytännön asioista.
Hinta
Edunvalvojan määräämistä tai lakkauttamista koskeva päätös maksaa 123 €.
Maksua ei peritä, jos hakijan nettotulot (sisältää erilaiset sosiaalietuudet) ovat vähemmän kuin 8 147 € vuodessa.
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Muutto
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Tilaa todistus väestötietojärjestelmästä
- Nimenmuutos
- Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen
- Aikuisen edunvalvonta
- Näin haet itsellesi edunvalvojaa
- Näin ilmoitat edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä
- Milloin edunvalvoja tarvitsee luvan?
- Edunvalvojan tehtävät
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Päämiehen toimintakelpoisuuden rajoittaminen
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Tietoa päämiehen läheisille
- Poissa olevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Alaikäisen omaisuuden edunvalvonta
- Lapsen syntymä ja adoptio
- Avioliitto ja parisuhde
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään
- Opiskelijan opas
- Kotikunta
- Perhesuhteet ja siviilisääty
- Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta
- Ohjeita Ukrainasta saapuville
- Інструкції для українців
- Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista
- Työntekijän opas
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Julkisen notaarin todistamispalvelut
- Kansalaisuus
- Sukupuolen vahvistaminen
- Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
- Vaalit, äänioikeus ja kansalaisaloite
- Kaupanvahvistus
- Lahjailmoituksen rekisteröinti
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Avoin data
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta
- Digi- ja väestötietovirasto
- Meille töihin
- Asioi sähköisesti
- Yhteystiedot
- Ajankohtaista
- Yleistiedoksiannot ja kuulutukset
- Automaattinen ratkaisumenettely
- Laatupolitiikka
- Asiakkaiden yhdenvertaisuussuunnitelma
- Tietosuoja
- Medialle
- Esitteet ja julkaisut
- Väestötietojärjestelmä
- Hankkeet
- Ennakointi ja tutkimusyhteistyö