Hyppää sisältöön

Uudenlaisten henkilötunnusten käyttöönottoon pitää valmistautua organisaatioissa hyvissä ajoin

Julkaisuajankohta 25.11.2022 14.36
Tiedote

Uudenlaisen henkilötunnuksen käyttöönoton valmistelut ovat käynnissä Digi- ja väestötietovirastossa. Uudet välimerkit varmistavat henkilötunnusten riittävyyden tulevaisuudessa. Kaikkien organisaatioiden, joiden järjestelmissä henkilötunnuksia käytetään, pitää valmistautua muutoksiin hyvissä ajoin.

Nykyisessä henkilötunnusmallissa tunnuksia on kullekin päivälle rajallinen määrä ja nyt tunnukset ovat käymässä vähiin joiltakin päiviltä. 1.1.2023 astuu voimaan asetus, joka mahdollistaa uusien välimerkkien käyttöönoton ja varmistaa henkilötunnusten riittävyyden tulevaisuudessa.

Asetuksella henkilötunnukseen sisältyvä välimerkki tulee myös yksilöiväksi osaksi tunnusta eli henkilötunnukset voi jatkossa erottaa toisistaan pelkästään eri välimerkki. 

Ensimmäiset henkilötunnukset uusilla välimerkeillä myönnetään arviolta keväällä 2024

Digi- ja väestötietovirasto jatkaa nykymuotoisten henkilötunnusten myöntämistä niin pitkään kuin niitä riittää. Virasto arvioi tällä hetkellä, että uusia henkilötunnuksen välimerkkejä annetaan ensimmäisen kerran huhtikuussa 2024. 

Arvio uusien välimerkkien käyttöönoton aikataulusta perustuu vuosien 2016-2021 keskimääräiseen antomäärään ja arvioon tulevasta tarpeesta. Jos tarve henkilötunnuksille esimerkiksi työperäisen maahanmuuton seurauksena lisääntyy, uusia välimerkkejä voidaan ottaa käyttöön jo tätä aikaisemmin. 

Digi- ja väestötietovirasto päivittää arviota kuukausittain ja arvioitu käyttöönottoaika on nähtävissä dvv.fi-sivustolla.

Henkilötunnuksen uudet välimerkit

Uusien välimerkkien käyttöönoton jälkeen henkilötunnus ei ole enää yksilöivä ilman välimerkkiä. Aiemmin järjestelmissä on voinut jättää huomioimatta välimerkin, mutta uusien välimerkkien käyttöönoton jälkeen näin ei enää voi toimia.

Esimerkiksi kuvitteelliset henkilötunnukset 100190-999P tai 100190Y999P olisivat eri henkilöiden eli välimerkki voi joissakin tapauksissa olla ainoa ero. Henkilötunnuksen välimerkki muuttuu merkitseväksi osaksi tunnusta vasta siinä vaiheessa, kun uusia välimerkkejä otetaan käyttöön.

Uudistuksen jälkeen välimerkkinä on

  • Vuonna 2000 tai sen jälkeen syntyneillä kirjaimet nykyinen A ja uudet B, C, D, E, F.
  • 1900-luvulla syntyneillä nykyinen yhdysmerkki (-) tai uudet kirjaimet Y, X, W, V, U.
  • 1800-luvulla syntyneillä nykyinen plusmerkki (+), ei uusia välimerkkejä.

Jo käytössä oleviin henkilötunnuksiin ei tule muutoksia.

Organisaatioiden pitää varmistaa järjestelmien valmius käsitellä uudenlaisia henkilötunnuksia

Kaikissa organisaatioissa on tärkeää varmistaa, että uudenlaiset henkilötunnukset toimivat järjestelmissä, joissa henkilötunnuksia käytetään. 

Digi- ja väestötietoviraston sivustolla on saatavilla aineisto tietojärjestelmien testaamista varten. Aineistosta löytyy kuvitteellisia testihenkilöitä, joilla on henkilötunnuksissa uudenlaiset välimerkit. Aineistolla voi testata, miten uudet henkilötunnukset toimivat omassa järjestelmässä.

Tukea järjestelmien valmiuksien varmistamiseen

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii henkilötunnuksen uudistuksen toteuttamisesta viraston tuottamiin palveluihin, kuten väestötietojärjestelmään ja Suomi.fi-palveluihin. Viraston palvelut ovat laajasti myös muiden organisaatioiden käytössä. Kaikkien organisaatioiden, joiden järjestelmissä henkilötunnuksia käytetään, pitää valmistautua muutoksiin hyvissä ajoin.

Organisaatioiden edustajat voivat ottaa yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon ja saada tukea uudenlaisen henkilötunnuksen käyttöönottoon valmistautumiseen. Yhteydessä voi olla osoitteeseen [email protected] tai yleisissä uudistukseen liittyvissä asioissa osoitteeseen [email protected]

Muutos on osa valtiovarainministeriön henkilötunnuksen uudistamishanketta.

Lue lisää henkilötunnuksen uudistamisesta.


Eduskunta ei ehdi käsitellä henkilötunnuksen ja digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksia mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua. Välimerkkiuudistus toteutuu, sillä siitä on päätetty jo aiemmin. Lue lisää tiedotteestamme.

Hankkeet Hetu-uudistus henkilötunnus