Hyppää sisältöön

Karkauspäivänä maistraateissa vihitään 81 paria – ”rakkausviraston” helmikuu on ollut kiireinen

Julkaisuajankohta 27.2.2020 7.30
Tiedote

Karkauspäivä on vakiintunut suosituksi vihkipäiväksi. Kolme viimeisintä karkauspäivää näyttäytyvät erityisen suosittuina, eikä tämä vuosi jää huonommaksi: tänä vuonna maistraateissa vihitään 81 paria. Kaikkiaan hääpäiväänsä juhlii 1 192 paria, jotka on vihitty päivämäärällä 29.2. (luku ei sisällä eronneita pareja ja leskeksi jääneitä puolisoita).

Karkauspäivää on vietetty 29.2. vasta vuodesta 1998 lähtien. Sitä aiemmin karkauspäivää vietettiin helmikuun 24. päivänä.

Edelleen voi kertoa menevänsä vihille maistraatissa. Maistraatit ja Väestörekisterikeskus yhdistyivät Digi- ja väestötietovirastoksi vuoden alussa. Vihkipaikkojen nimenä säilyy kuitenkin tuttu maistraatti – toisinaan rakkausvirastoksikin kutsuttu.

Helmikuu on ollut suosittu vihkimiskuukausi

Tämän vuoden helmikuussa oli tarjolla monta hyvää päivämäärää helposti muistettavalle hääpäivälle. 

Heti helmikuun ensimmäinen sunnuntai oli 02.02.2020. Tämän päivämäärän hääpäiväkseen olivat valinneet 42 maistraatissa vihittyä paria. Helmikuussa suosittu on myös ystävänpäivä 14.2. – tänä vuonna vihkimisiä oli 202 ympäri Suomen. Suosittu vihkipäivämäärä oli myös 20.02.2020, jolloin vihittiin 193 paria.

”Helmikuun päivämäärät ovat hyvin suosittuja, mutta vielä suositumpia vihkimispäiviä ovat olleet mm. 12.12.2012 ja 7.7.2007”, kertoo myös vihkimisistä vastaava johtaja Ari Torkkel.

Hyvä tietää vihkimisestä

Ihan valmistelematta vihille ei voi astella. Ennen vihkimistä tutkitaan, onko avioliitolle Suomen lain mukaisia esteitä kuten väestötiedoista löytyvä aiempi purkamaton avioliitto. Esteiden tutkintaan on varattava vähintään seitsemän päivää. Jos aviopuoliso on ulkomaalainen, esteiden tutkintaan tulee varata useita viikkoja.

”Samalla kun avioliiton esteiden tutkinnan laittaa vireille Digi- ja väestötietovirastossa, tulee myös valita ja ilmoittaa tuleva sukunimi”, Torkkel lisää. Uuden sukunimilain mukaan molemmat puolisot säilyttävät oman nimensä, elleivät muuta sovi. Nykyisin molemmat puolisot voivat myös ottaa yhdistelmänimen. Laissa on muitakin uudistuksia sukunimen valintaan, joten kannattaa tutustua lisätietoihin ja esimerkkeihin osoitteessa https://dvv.fi/puolison-sukunimi.

Virka-aikana maistraatissa vihkiminen on maksuton. Jos vihkimisen haluaa järjestää virka-ajan ulkopuolella, vihkimispalkkio on 250 euroa. Lisäksi peritään vihkijän matkakustannukset. Maistraatissa tapahtuvaan vihkimiseen voi varata ajan ajanvarauksesta Muutoin tulee olla yhteydessä osoitteeseen [email protected] tai paikalliseen Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkaan.

”Vihkimisen voi järjestää myös kotona tai muussa soveliaassa paikassa, jos vihkijä ja kihlakumppanit ovat siitä keskenään sopineet. Talvisin viikonloppuvihkimiset ovat yleensä kotona tai juhlatiloissa sisätiloissa, kesällä on enemmän erikoisempia vihkipaikkoja, kuten vaikkapa kuumailmapallo”, kertoo Torkkel.

Siviilivihkimiset kirkkohäitä suositumpia

Siviilivihkimiset ovat kirineet nykyään hieman suositummiksi kuin kirkolliset vihkimiset. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 siviilivihkimisen valitsi 11 900 paria, kun kirkoissa vihittiin 10 000 paria. Maistraateissa vihittiin vuonna 2018 145 miesparia ja 242 naisparia.

Lisätietoja
Liinu Lehto, Viestintä- ja markkinointijohtaja, p. 0295 535 385
Ari Torkkel, johtaja, p. 0295 536 515

Tiedote - VAIN Henkilöasiakkaat-etusivulle