Valtuutetun toiminnan valvonta
Edunvalvontavaltakirjassa valtuuttaja voi itse antaa tarkempia määräyksiä sitä, miten valtuutetun toimintaa valvotaan. Sen lisäksi valtuuttajalla on velvollisuuksia raportoida toiminnastaan viranomaisille.
Omaisuusluettelo
Valtuutetun on kolmen kuukauden kuluessa valtuutuksen vahvistamisesta annettava Digi- ja väestötietovirastolle omaisuusluettelo niistä valtuuttajan varoista ja veloista, joita valtuutus oikeuttaa hänet hoitamaan. Valtuuttaja ei voi valtakirjassa vapauttaa valtuutettua velvollisuudesta antaa omaisuusluettelo holhousviranomaiselle. Omaisuusluettelo laaditaan valtuutuksen vahvistamishetken tilanteen mukaan. Jos valtuuttaja myöhemmin saa omaisuutta, jonka osalta valtuutetulla on kelpoisuus edustaa valtuuttajaa (esim. tulee kuolinpesän osakkaaksi), luettelo saadusta omaisuudesta (esim. perukirja) on annettava kuukauden kuluessa.
Omaisuusluettelo - valtuuttaja
Tilinpitovelvollisuus
Jos edunvalvontavaltuutus koskee valtuuttajan edustamista tämän taloudellisissa asioissa, valtuutettu on velvollinen pitämään kirjaa valtuuttajan varoista ja veloista sekä tilikauden tapahtumista. Hänen ei kuitenkaan tarvitse tehdä asioiden hoidosta erillistä vuositiliä viranomaiselle, jollei valtuuttaja ole tätä valtakirjassa edellyttänyt.
Jos valtuutus koskee valtuuttajan edustamista muissa kuin taloudellisissa asioissa, valtuutettu on velvollinen pitämään sellaista kirjaa, että hän voi tehdä selon niistä toimenpiteistä, joihin hän on valtuuttajan puolesta ryhtynyt.
Velvollisuus antaa tietoja holhousviranomaiselle
Jos edunvalvontavaltuutus koskee valtuuttajan edustamista tämän taloudellisissa asioissa, valtakirjassa voidaan määrätä, että valtuutetun tulee määräajoin, kuitenkin enintään vuosittain, antaa Digi- ja väestötietovirastolle tili.
Vaikka valtakirjassa ei ole määräystä tilin antamisesta, holhousviranomainen voi pyytää valtuutettua tekemään tilin tehtävänsä hoitamisesta, jos siihen on syytä.
Valtuutettu on velvollinen pyydettäessä antamaan Digi- ja väestötietovirastolle edellä tarkoitetun tilin ja muut tehtäväänsä koskevat tarpeelliset tiedot, tositteet ja asiakirjat sekä esittämään hoidettavanaan olevat arvopaperit. Tällainen tilanne saattaa syntyä esimerkiksi silloin, kun pankista on otettu yhteyttä holhousviranomaiseen ja ilmoitettu epäselvyyksistä valtuuttajan asioiden hoidossa tai kun valtuuttajan läheinen on ilmoittanut viranomaiselle siitä, että valtuutettu hoitaa tehtäväänsä epäasianmukaisesti. Pelkästään se seikka, että lähiomainen ei saa valtuutetulta tietoa valtuuttajan asioiden hoitamisesta, ei välttämättä ole epäasianmukaista tehtävän hoitamista. Valtuutettua sitoo myös salassapitovelvollisuus.
Yksityiset valvontajärjestelyt
Valtuuttaja voi valtakirjassa määrätä myös yksityisistä valvontajärjestelyistä. Hän voi esimerkiksi määrätä, että valtuutetun pitää määräajoin tehdä tili jollekin läheiselleen tai yksityiselle tilintarkastustoimistolle. Valtuuttaja voi myös valtakirjassa velvoittaa valtuutetun näyttämään määräajoin tiliotteet jollekin läheiselleen, esimerkiksi muille lapsilleen.
Usein kysyttyä
Asiasta voi tehdä ilmoituksen holhousviranomaiselle ja viranomainen selvittää asian.
Jos valtuutettu kuolee, tehtävä päättyy kuolinhetkellä. Valtuutetun kuolinpesä antaa päätöstilin ja luovuttaa valtuuttajan omaisuuden joko valtuuttajalle itselleen, uudelle valtuutetulle tai edunvalvojalle. Päätöstiliä ei tarvitse antaa, jos valtakirjassa on niin määrätty.
Jos valtuutettu tulee pysyvästi estyneeksi hoitamaan tehtäväänsä esimerkiksi sairauden takia eikä ole toissijaista valtuutettua, joka hakisi valtuutuksen vahvistamista, holhousviranomaiselle voi tehdä ilmoituksen valtuuttajan edunvalvonnan tarpeesta.
Jos olet edunvalvontavaltuutettu ja valtuuttaja on kuollut, tehtäväsi päättyy kuolinpäivänä. Sinun on luovutettava viipymättä valtakirja ja hoidettavanasi ollut omaisuus valtuuttajan kuolinpesän osakkaille. Sinun pitää myös antaa tehtäväsi ajalta päätöstili kuolinpesän osakkaille, ellei valtakirjassa ole määrätty, että päätöstiliä ei tarvitse antaa. Tilikausi alkaa valtuutuksen vahvistamisesta ja päättyy valtuuttajan kuolinpäivään, ellei valtakirjassa ole määrätty muulla tavoin tilin antamisesta.
Toimi näin
- Tehtävän alkaessa laadi omaisuusluettelo hoidettavanasi olevista varoista ja veloista. Toimita omaisuusluettelo liitteineen kolmen kuukauden kuluessa holhousviranomaiselle.
Omaisuusluettelo - valtuuttaja
-
Säilytä tositteet huolellisesti, vaikka tiliä ei Digi- ja väestötietovirastolle tarvitse tehdä.
Jos edunvalvontavaltuutus koskee taloudellisia asioita, ja valtakirjassa määrätty tilivelvollisuudesta. Täytä valtuutetun vuositili.
-
Vaikka valtakirjassa ei olisi määräystä tilin antamisesta, holhousviranomainen voi velvoittaa valtuutetun antamaan selvityksen tehtävänsä hoitamisesta, jos siihen on syytä.
Valtuutettuna olet pyydettäessä velvollinen antamaan holhousviranomaiselle tilin ja muut tehtävääsi koskevat tarpeelliset tiedot, tositteet ja asiakirjat sekä esitettävä hoidettavanasi olevat arvopaperit. Tämä vain pyydettäessä.
Usein kysyttyä tilivelvollisuudesta ja velvollisuudesta antaa tietoja
Valtuutetun pitää kolmen kuukauden kuluessa valtuutuksen vahvistamisesta antaa holhousviranomaiselle omaisuusluettelo niistä valtuuttajan varoista ja veloista, joita valtuutus koskee. Jos valtuuttaja myöhemmin saa omaisuutta, luettelo saadusta omaisuudesta on annettava yhden kuukauden kuluessa sen saamisesta.
Jos valtuuttaja tulee kuolinpesän osakkaaksi, valtuutetun pitää toimittaa perukirja holhousviranomaiselle kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta.
Holhousviranomaisella on aina oikeus pyytää selvitystä siitä, miten olet hoitanut valtuuttajan asioita.
Jos edunvalvontavaltuutus koskee taloudellisia asioita, valtuutettu on velvollinen säilyttämään valtuuttajan omaisuuden hoitoon liittyvät tiliotteet, tositteet ja muut asiakirjat. Muistiinpanojen tekeminen ja asiakirjojen säilyttäminen on tarpeellista, jotta valtuutettu voi tarvittaessa selvittää, miten hän on hoitanut valtuuttajan omaisuutta. Valtuutettu voi myös joutua selvittämään valtuuttajan omaisuuden hoitoa holhousviranomaiselle.
Jos valtuutus koskee muita kuin taloudellisia asioita, valtuutettu on velvollinen säilyttämään niihin liittyvät muistiinpanot ja asiakirjat, jotta hän voi tarvittaessa selvittää, mihin toimenpiteisiin hän on valtuuttajan puolesta ryhtynyt.
Tarkista tämä edunvalvontavaltakirjasta, onko siinä määräys vuositilin antamisesta. Säilytä kuitenkin kuitit ja tositteet, vaikka vuositiliä ei tarvitse tehdä.
Jos edunvalvontavaltuutus koskee taloudellisia asioita, valtakirjassa voidaan määrätä, että valtuutetun pitää antaa holhousviranomaiselle tili. Vaikka valtakirjassa ei olisi määräystä tilin antamisesta, viranomainen voi pyytää valtuutettua antamaan tilin tehtävänsä hoitamisesta, jos siihen on syytä. Valtuutettu on pyydettäessä velvollinen antamaan viranomaiselle tilin ja muut tehtäväänsä koskevat tarpeelliset tiedot, tositteet ja asiakirjat sekä esittämään hoidettavanaan olevat arvopaperit.
Kun edunvalvontavaltuutus on lakannut olemasta voimassa, valtuutetun on annettava päätöstili tehtävänsä hoitamisesta omaisuuteen oikeutetulle. Päätöstiliä ei tarvitse antaa, jos valtakirjassa on niin määrätty. Päätöstiliä ei koskaan anneta holhousviranomaiselle.
Päätöstilin yhteydessä valtuutetun on luovutettava valtakirja ja hoidossaan oleva omaisuus valtuuttajalle tai muulle omaisuuteen oikeutetulle. Muita omaisuuteen oikeutettuja voivat olla esimerkiksi valtuuttajalle määrätty edunvalvoja, toissijainen valtuutettu tai valtuuttajan kuolinpesän osakas. Tilin vastaanottajalla on oikeus saada valtuutetulta nähtäväkseen valtuutetun tehtävän hoitamiseen liittyvät tiliotteet, tositteet ja muut asiakirjat.
Kun valtuutus lakkaa olemasta voimassa valtuuttajan kuoleman vuoksi eikä omaisuutta voida viivytyksettä luovuttaa kuolinpesän osakkaiden yhteishallintoon, valtuutettu voi luovuttaa omaisuuden sellaisen pesän osakkaan hoidettavaksi, joka voi pitää huolta pesän omaisuudesta. Valtuutetun on ilmoitettava omaisuuden luovuttamisesta kaikille niille pesän osakkaille, joiden henkilöllisyys ja olinpaikka on selvillä.
Päätöstili toimitetaan sille, jolla on oikeus omaisuuden vastaanottamiseen. Ei Digi- ja väestötietovirastolle.
Muistilista
- Tarkista ja lue läpi päätös valtuutuksen vahvistamisesta ja edunvalvontavaltakirja.
- Tarkista onko päätöksessä tai edunvalvontavaltuutusvaltakirjassa määrätty vuositilivelvollisuutta.
Usein kysyttyä
Tarkista tämä edunvalvontavaltakirjasta, onko siinä määräys vuositilin antamisesta. Säilytä kuitenkin kuitit ja tositteet, vaikka vuositiliä ei tarvitse tehdä.
Holhousviranomaisella on aina oikeus pyytää selvitystä siitä, miten olet hoitanut valtuuttajan asioita.
Päätöstili toimitetaan siihen oikeutetulle. Ei Digi- ja väestötietovirastolle.
Holhoustoimen yhteystiedot
Postiosoite
Omaisuusluettelot ja vuosi- ja päätöstilit lähetetään palvelupaikan omaan postiosoitteeseen.
Muu holhoustoimen posti lähetetään osoitteella:
Digi- ja väestötietovirasto / Holhoustoimi, PL 1001, 02151 Espoo.
Chat-palvelu
Voit esittää yleisiä kysymyksiä myös verkkosivujemme chatin kautta. Chat palvelee ma-pe klo 9-15. Ethän ilmoita chatin kautta arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnuksia.
Chatin löydät tämän sivun oikeasta alareunasta.
Puhelinnumero
Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12
Palvelunumero 0295 536 256
Sähköposti
Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]
Lähetä sähköposti turvapostina
Palvelupaikat
Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Henkilöasiakkaiden käsittelyajat
- Avioliitto ja parisuhde
- Lapsen saaminen ja adoptio
- Nimiasiat
- Muutto
- Edunvalvonta ja toisen asioiden hoitaminen
- Ulkomailla tapahtuneet elämänmuutokset
- Ilmoitus muutosta ulkomailla
- Ulkomailla syntynyt lapsi
- Ulkomailla solmittu avioliitto
- Ulkomailla rekisteröity parisuhde
- Ulkomailla myönnetty avioero
- Ulkomailla muuttunut nimi
- Ulkomailla vahvistettu sukupuoli
- Ulkomailla tapahtunut kuolema
- Kansalaisuuden rekisteröiminen
- Suomen kansalaisuuden säilyttäminen
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Todistukset väestötietojärjestelmästä
- Henkilötiedot väestötietojärjestelmässä
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Vaalit ja äänioikeus
- Kansalaisaloite
- Lahjailmoituksen rekisteröinti
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Digituki kansalaisille
- Suomi.fi-verkkopalvelu
- Kaikki lomakkeet
- Avoin data
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Julkishallinnon poiminta- ja päivityspalvelu
- Päivityspalvelut yrityksille ja yhteisöille
- VTJ-muutosrajapinta
- Muutostietopalvelu
- VTJkysely-rajapinta
- VTJkysely-selainsovellus
- Asukasluettelopoiminnat isännöinti- ja huoltoyrityksille
- Henkilön perustiedot -poiminta kunnille
- Henkilötunnuksen uudistaminen
- Väestötietojen käytön edellytykset
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta