Ulkomailla tapahtunut kuolema

Jos läheisesi menehtyy ulkomailla, tulee kuolemasta ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastolle.

Kun Digi- ja väestötietovirasto saa ilmoituksen ja virallisen todistuksen henkilön kuolemasta, kuolintieto rekisteröidään väestötietojärjestelmään. Tarvittaessa Digi- ja väestötietovirasto pyytää lisäselvitystä rekisterimerkinnän tekemiseksi.

Kun tieto kuolemasta on tallennettu väestötietojärjestelmään, sinulle lähetetään ote väestötietojärjestelmästä.

Jos Digi- ja väestötietovirasto ei merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaasi tietoa, saat siitä päätöksen. Voit hakea Digi- ja väestötietovirastolta oikaisua tähän rekisterimerkintää koskevaan päätökseen 30 päivän kuluessa sen tiedoksisaannista. Päätöksen liitteenä saat ohjeen oikaisuvaatimuksen tekemiseksi.

Ruotsissa asuvat Suomen kansalaiset:

Ruotsista tieto kuolemasta välitetään virkateitse Suomen väestötietojärjestelmään. Jos henkilö on sekä Suomen että Ruotsin kansalainen, Ruotsi pitää heitä ainoastaan omina kansalaisinaan eikä ilmoita tietoja eteenpäin. Kaksoiskansalaisten osalta täytyy siis huolehtia ilmoitusten tekemisestä.

Toimi näin

  • Tee ilmoitus kuolemasta Digi- ja väestötietovirastolle. Jos vainaja on Suomen kansalainen, voit tehdä ilmoituksen myös lähimpään Suomen edustustoon. 

Ilmoitus ulkomailla tapahtuneesta kuolemasta

  • Toimita ulkomaan viranomaisen antama alkuperäinen kuolintodistus. Todistuksena hyväksytään myös Pohjoismaan tai Viron viranomaisen antama väestörekisteriote, josta kuolintieto ilmenee.
  • Suosittelemme, että kopio vainajan passista liitetään ilmoitukseen.
  • Asiakirjat voi olla tarpeellista laillistaa tai käännättää.  

Asiakirjojen laillistamisohje

Ohjeet ulkomaisten asiakirjojen toimittamiseen

Hinta

Maksuton

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme

Sähköposti

Älä tiedustele käsittelyaikaa sähköpostin välityksellä, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset niiden saapumisjärjestyksessä. HUOM! Emme vastaa tällä hetkellä käsittelyaikatiedusteluihin. Löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Ethän tiedustele käsittelyaikaa puhelimitse, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset niiden saapumisjärjestyksessä. Löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Palvelunumero 0295 536 320

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet