Ulkomailla rekisteröity parisuhde

Ulkomailla rekisteröity parisuhde voidaan merkitä Suomen väestötietojärjestelmään ilmoituksen perusteella. Ilmoitukseen tulee liittää parisuhteen rekisteröintiin liittyvät asiakirjat ja kopiot passeista.

Jos olette rekisteröineet parisuhteenne ulkomailla, tieto rekisteröidystä parisuhteesta voidaan merkitä Suomen väestötietojärjestelmään. Näin henkilötiedot pysyvät ajan tasalla ja asiointi Suomen viranomaisten kanssa on helpompaa. Jos olet Suomen kansalainen, sinulla on velvollisuus ilmoittaa muuttuneet henkilötiedot Suomen väestötietojärjestelmään.

Rekisteröidyn parisuhteen merkitsemiseksi väestötietojärjestelmään teidän tulee toimittaa alkuperäinen ulkomaisen viranomaisen antama todistus parisuhteenne rekisteröimisestä Digi- ja väestötietovirastoon. Kun tieto rekisteröidystä parisuhteesta on tallennettu väestötietojärjestelmään, teille lähetetään ote väestötietojärjestelmästä, josta käy ilmi mm. puolisoiden nimet ja rekisteröidyn parisuhteen solmimispäivä.

Jos Digi- ja väestötietovirasto ei merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaanne tietoa, saatte siitä päätöksen. Voitte hakea Digi- ja väestötietovirastolta oikaisua tähän rekisterimerkintää koskevaan päätökseen 30 päivän kuluessa sen tiedoksisaannista. Päätöksen liitteenä saatte ohjeen oikaisuvaatimuksen tekemiseksi.

Ruotsissa asuvat Suomen kansalaiset

Ruotsista tieto rekisteröidystä parisuhteesta välitetään virkateitse Suomen väestötietojärjestelmään merkittäväksi. Jos henkilö on sekä Suomen että Ruotsin kansalainen, Ruotsi pitää heitä ainoastaan omina kansalaisinaan eikä ilmoita tietoja eteenpäin. Kaksoiskansalaisten täytyy siis itse huolehtia ilmoituksen tekemisestä.

Toimi näin

  • Toimita rekisteröityä parisuhdetta koskevat asiakirjat Digi- ja väestötietovirastoon. Jos olet Suomen kansalainen voit toimittaa asiakirjat myös lähimpään Suomen edustustoon.

Ilmoitus ulkomailla rekisteröidystä parisuhteesta 

  • Asiakirjat voi olla tarpeellista laillistaa tai käännättää. 

Katso erillinen laillistamisohje

Ohjeet ulkomaisten asiakirjojen toimittamiseen

Hinta

Maksuton

Katso myös

Suomen kansalaiset voivat toimittaa asiakirjat osoitteeseen: Digi- ja väestötietovirasto, PL 26, FI- 68601 Pietarsaari tai asioida Suomen edustustoissa. Jos toimitat asiakirjat edustustolle edelleen lähetettäväksi  Digi- ja väestötietovirastolle,  edustusto perii tästä palvelustaan hinnastonsa mukaisen maksun.

 Suomen edustustot

Usein kysyttyä

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme

Sähköposti

Älä tiedustele käsittelyaikaa sähköpostin välityksellä, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset niiden saapumisjärjestyksessä. HUOM! Emme vastaa tällä hetkellä käsittelyaikatiedusteluihin.

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Ethän tiedustele käsittelyaikaa puhelimitse, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset niiden saapumisjärjestyksessä.

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Palvelunumero 0295 536 320

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet