- Äktenskap och parförhållande
- Hindersprövning
- Vigsel
- Äktenskapsförord
- Makens släktnamn
- Äktenskap utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Registrering av lag som tillämpas på ett förmögenhetsförhållande
- Registrering av avvittringsinstrument
- Ändring av ett registrerat partnerskap till äktenskap
- Upplösning av samboförhållande
- Uteslutande av giftorätt
- Utdrag ur vigselrättsregistret
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Val och rösträtt
- Förmyndarskap
- Intressebevakningsfullmakt
- Enklare alternativ till intressebevakning
- Förordnande av intressebevakare
- Intressebevakarens person och uppgifter
- Intressebevakning för en minderårig
- Vem kan vara intressebevakare?
- Rättshandlingar som kräver tillstånd
- Tillstånd för att köpa eller sälja en bostad
- Tillstånd för att köpa eller sälja en fastighet
- Tillstånd för avvittring, avskiljande av egendom och arvskifte
- Tillstånd för avsägelse från arv, överlåtelse av arvsandel eller avtal om samförvaltning av dödsbo
- Tillstånd för att idka näring eller bilda ett bolag
- Egendomsförvaltningsplan
- Pantsättning av egendom samt låntagning eller långivning
- Uthyrning eller placering
- Spärrkonto
- Förordnade av ställföreträdande intressebevakare
- Intressebevakningens upphörande
- Att avstå från uppdraget som intressebevakare
- Bevakning av en frånvarande persons eller en blivande egendomsägares intressen
- Övervakning av intressebevakarens verksamhet
- Begränsning av handlingsbehörigheten och omyndigförklaring
- Utdrag registret över förmynderskapsärenden
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Medborgarinitiativ
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Registrering av anmälan om gåva
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Boende utomlands
- Äktenskap utomlands
- Registrering av ett barn som fötts utomlands
- Flytt
- Legalisering av utländska handlingar
- Registrering av medborgarskap
- Anmälan om behållande av finskt medborgarskap
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av lag som tillämpas på ett förmögenhetsförhållande
- Flytt till Finland
- Blanketter
Myndigheten övervakar din verksamhet när du som intressebevakare sköter ekonomiska angelägenheter för din myndiga huvudmans räkning. Du ska lämna in en redovisning till myndigheten årligen.
Som intressebevakare ska du årligen lämna in en årsredovisning till förmyndarmyndigheten för granskning. Redovisningsperioden är i regel ett kalenderår. Årsredovisningarna lämnas in till förmyndarmyndigheten inom tre månader efter redovisningsperiodens slut. Om redovisningsperioden är 1 januari–31 december lämnas redovisningen in före den 31 mars följande år. Det finns en årsredovisningsblankett för myndiga huvudmän med ifyllningsanvisningar som underlättar upprättandet av redovisningen.
Förmyndarmyndigheten kan av motiverade skäl förlänga redovisningsperioden eller befria en intressebevakare från skyldigheten att lämna in en årsredovisning.
Som intressebevakare ska du föra bok så att du kan upprätta årsredovisningen utifrån bokföringen. Du behöver bifoga verifikat/handlingar som bilagor för att verifiera händelserna under redovisningsperioden. Årsredovisningen och bilagorna lämnas tillbaka till dig för förvaring efter att de granskats. Du är skyldig att bevara de handlingar som uppkommit under tillsynen. Denna skyldighet fortlöper tre år efter att ditt uppdrag upphört. Det är inte heller tillåtet att förstöra handlingarna därefter, utan du ska med tiden överlåta handlingarna till dem som har rätt att få handlingarna. Huvudmannen, huvudmannens dödsbo eller huvudmannens nya intressebevakare har rätt att ta emot handlingarna som du överlåter.
Som intressebevakare får du inte berätta om din huvudmans angelägenheter för andra utan hans eller hennes tillstånd. Intressebevakarens tystnadsplikt gäller även verifikatmaterial.
Intressebevakarens arvode
I egenskap av intressebevakare har du rätt till intressebevakarens arvode. Med hjälp av arvodeskalkylatorn kan du fastställa beloppet för intressebevakarens arvode. Om det uppstår eventuella kostnadsersättningar ska du förete en kalkyl över dessa. Kostnaderna ska vara nödvändiga och gälla utförandet av intressebevakningsuppdraget. Som intressebevakare ska du anmäla intressebevakarens arvode och eventuella kostnadsersättningar till Skatteförvaltningens inkomstregister.
Arvodeskalkylator (2020)
Anvisningar för anmälan av intressebevakarens arvode till inkomstregistret.
Gör så här
- Läs först anvisningarna omsorgsfullt.
Anvisning för ifyllandet av års- och slutredovisningsblanketten – myndig huvudman
- Fyll i års-/slutredovisningsblanketten och skicka den tillsammans med verifikatmaterialet före den 31 mars till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Års- och slutredovisning, myndig person
- Den granskade årsredovisningen och bilagorna skickas tillbaka till dig. Den granskade redovisningen kan innehålla förmyndarmyndighetens anteckningar som du ska ta i beaktande när du sköter din huvudmans ärenden.
Minneslista
- Förvara nödvändiga bilagor för årsredovisningen, till exempel kontoutdrag, i en form som kan fogas till årsredovisningen. Innan du lämnar in årsredovisningen:
- Kontrollera att egendomens värde som du tidigare anmält motsvarar det gängse värdet (bostadsaktier, fastigheter, dödsboandelar, depositioner, bankfack, fonder, börs- och andra aktier, placeringsförsäkringar, värdeföremål, fordon).
- Be fordringsägaren om skuldens saldouppgifter för läget den 31 december (bank, utsökning, inkassobyråer, garantier, skuldebrev, skuldsanering).
- Skaffa kontoutdrag för hela redovisningsperioden för din huvudmans alla depositioner (bankkonton, placeringar, värdepapper osv.).
- Om du under redovisningsperioden öppnar ett nytt bankkonto, sök fram avtalen gällande det (ändringar i kontots användarrättigheter, öppnande av konto för dispositionsmedel, kontoarrangemang).
- Om det skett ändringar i pensioner eller förmåner som du anmält tidigare, sök fram deklarationer och beslut gällande dessa (begär att få deklarationerna och besluten, styr inkomsterna till huvudmannens det konto som förvaltas av intressebevakaren).
- Sök fram det senaste beskattningsbeslutet.
- Om det skett en ändring i avtal som du tidigare anmält, sök fram de nya avtalen (hyror, serviceboende, vårdavgifter, försäkringar).
- Om du på kontoutdragen hittar inkomster eller utgifter som avviker från de normala händelserna, sök fram verifikaten för dessa.
- Om du ämnar ta ut intressebevakarens arvode eller kostnadsersättningar, upprätta kalkyler över dessa och bifoga dem.
Pris
Kontrollavgiften bestäms utifrån de medel som återstår vid slutet av redovisningsperioden om din huvudmans nettoinkomster överstiger 8 147 € euro per år. Kontrollavgiften halveras, om redovisningsperiodens längd understiger ett halvt år.
Bruttomedel:
0–34 000 euro, kontrollavgift 52 euro
34 001–67 000 euro, kontrollavgift 97 euro
67 001–135 000 euro, kontrollavgift 146 euro
135 001–336 000 euro, kontrollavgift 240 euro
336 001–840 000 euro, kontrollavgift 354 euro
840 001 euro– , kontrollavgift 454 euro
Handläggningstid
Handläggningstiden är i genomsnitt cirka fyra månader.
Ärenden behandlas i regel i den ordning de inkommer. I enskilda fall kan behandlingstiden vara kortare eller längre beroende på mängden ärenden som behandlas och deras svårighetsgrad. Behandlingstiden blir längre om inte alla nödvändiga utredningar har bifogats.
Centrala begrepp
Huvudman
Person som du uträttar ärenden för
Intressebevakare
Person som förordnats att sköta sin huvudmans ekonomiska angelägenheter och förvalta dennes egendom
Egendomsförteckning
Förteckning där du anmäler din huvudmans egendom och skulder när tillsynen börjar
Årsredovisning
Redovisning över förvaltningen av din huvudmans egendom som ges varje kalenderår
Slutredovisning
Redovisning över förvaltningen av din huvudmans egendom från kalenderårets början till slutdatumet för intressebevakningen
Redovisningstillsyn
Förmyndarmyndigheten granskar dina års- och slutredovisningar
Vanliga frågor
Du har rätt till sådana uppgifter om din huvudman som huvudmannen själv skulle ha rätt till.
Ja. Du har tystnadsplikt gällande ditt uppdrag. Din huvudman kan dock ge dig tillstånd att diskutera frågor gällande honom/henne med andra eller lämna ut uppgifter om honom/henne.
Redovisningsperioden är i regel ett kalenderår. Undantag till detta är den första och sista redovisningsperioden. Den första redovisningsperioden börjar dagen intressebevakningen förordnas och upphör den 31 december.
Denna uppgift tillfaller intressebevakaren. Intressebevakaren kan även köpa tjänsten från en bokföringsbyrå. Om så görs, ska kostnaden avdras från intressebevakarens eventuella arvode. Intressebevakaren ansvarar för de inlämnade uppgifterna och undertecknar de handlingar som lämnas in till förmyndarmyndigheten.
Inkomsterna beräknas på basis av uppgifterna i kontoutdragen. Uppgifterna specificeras enligt inkomstslag och presenteras sammanräknade och specificerade för hela redovisningsperioden.
Utgifterna beräknas på basis av uppgifterna i kontoutdragen. Uppgifterna specificeras enligt utgiftsslag och presenteras sammanräknade och specificerade för hela redovisningsperioden.
Återförsäljningspriset.
Detta rekommenderas inte. Beskattningsvärdena motsvarar sällan gängse värde. Egendomen värderas enligt gängse värde så att den ger en rätt bild av värdet på huvudmannens egendom.
Ja, det kan du. Detta förutsätter dock att det gängse värdet är i stort sett oförändrat. Om det har gjorts en renovering eller andra åtgärder vid objektet, kan det vara skäl att utreda ett nytt gängse värde.
Som intressebevakare är detta din uppgift. Det är inte nödvändigt att begära sakkunnigutlåtanden om gängse värde för att upprätta egendomsförteckningen eller års- och slutredovisningar. En annan grundad uppskattning duger.
- I köpeskillingsstatistiken kan man jämföra hur mycket som betalats för en motsvarande bostad/fastighet.
- Värdet kan även motiveras med hjälp av renoveringar eller grundliga förbättringar som gjorts vid objektet. * Mer information om skogsbruksföretag hittar du i tjänsten Minskog.fi
- I bouppteckningen eller arvskiftesdokument, om de upprättats nyligen.
- Om en sakkunnigs värdering är nödvändig för att uträtta ärendena, kan du begära ett värderingsutlåtande av en fastighetsförmedlare, disponent eller en skogsbruksexpert.
På Skatteförvaltningens sidor finns formler för att beräkna värdet i olika situationer.
Genom att fråga hos utsökningen eller bankerna.
Normalt lösöre behöver inte anmälas. Anmäl sådana fordon som ger upphov till kostnader
Du kan inte företräda dig själv som låntagare och om din huvudman är långivaren. Du är med andra ord jävig och du måste ansöka om en ställföreträdande intressebevakare. Dessutom är långivning ur din huvudmans medel en tillståndspliktig rättshandling. På lånet ska betalas ränta och det ska ställas en säkerhet för det. Långivningen ska även annars överensstämma med huvudmannens intresse. Tillståndsbeslutet är avgiftsbelagt och kan även vara avslående.
Inte på intressebevakarens initiativ. Endast huvudmannen kan ge gåvor ur sina medel. Om huvudmannen vill ge en gåva som med tanke på omständigheterna är normal och av ringa
ekonomiskt värde, kan intressebevakaren uträtta ärendet på huvudmannens begäran. Huvudmannen ska alltid förstå betydelsen av att ge en gåva och kunna ge gåvan av egen vilja. Om huvudmannen inte förstår betydelsen av att ge en gåva, kan intressebevakaren inte ens ge gåvor av ringa betydelse.
Ja, det kan du. Det finns en separat kalkylator för att beräkna intressebevakarens arvode. I egenskap av intressebevakare ska du anmäla ditt arvode till inkomstregistret. Anvisningar för anmälan av arvode till inkomstregistret.
Som intressebevakare har du rätt att få ersättning för kostnader som har orsakats av att du skött din huvudmans ekonomiska angelägenheter. Du ska alltid sköta din huvudmans ärenden på det mest ändamålsenliga och billigaste sättet. Du ska förete en kalkyl över kostnader som har orsakats av att du skött din huvudmans ekonomiska angelägenheter. Som intressebevakare kan du inte direkt hänvisa till kilometerersättningar som fastställs av Skatteförvaltningen eller Folkpensionsanstalten. Som intressebevakare ska du förete ett ersättningsyrkande över de nödvändiga kostnaderna.
Om du inte förordnats att också sköta angelägenheter som gäller din huvudmans person, kan du inte kräva kostnadsersättning för att sköta dessa ärenden (t.ex. handelstransaktioner, läkarbesök, hälso- och rekreationsbesök). Rollen som närstående ska alltid separeras från rollen som intressebevakare; åtgärder som du vidtagit i egenskap av närstående kan inte utgöra avgiftsbelagda åtgärder under intressebevakningen. Som intressebevakare ska du även anmäla din kostnadsersättning till inkomstregistret. Anvisningar för anmälan till inkomstregistret.
Kontaktuppgifter till förmyndarverksamheten
E-post
Använd vår krypterade e-post, så hemlighålls dina uppgifter. Välj [email protected] som mottagare för det krypterade e-postmeddelandet.
Skicka e-postmeddelandet som krypterad e-post
Postadress
Egendomsförteckningar samt års- och slutredovisningar skickas till serviceställets egen postadress.
Annan post till förmyndarskapsärenden skickas till adressen:
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata / Förmyndarskapsärenden, PB 1001, 02151 Esbo
Telefonnummer
Telefonservice vardagar klockan 9–12
Servicenummer 029 55 36305
Chat-tjänsten
Du kan också fråga om oss via chatten på vår webbsidor. Chatten betjänar mån-fre kl. 9-15. Ange inte känsliga uppgifter, såsom personbeteckning, i chatten.
Chatten hittar du i nedre kanten till höger på denna sida.
Serviceställen
Adresser till serviceställena för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Hindersprövning
- Vigsel
- Äktenskapsförord
- Makens släktnamn
- Äktenskap utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Registrering av lag som tillämpas på ett förmögenhetsförhållande
- Registrering av avvittringsinstrument
- Ändring av ett registrerat partnerskap till äktenskap
- Upplösning av samboförhållande
- Uteslutande av giftorätt
- Utdrag ur vigselrättsregistret
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Val och rösträtt
- Förmyndarskap
- Intressebevakningsfullmakt
- Enklare alternativ till intressebevakning
- Förordnande av intressebevakare
- Intressebevakarens person och uppgifter
- Intressebevakning för en minderårig
- Vem kan vara intressebevakare?
- Rättshandlingar som kräver tillstånd
- Förordnade av ställföreträdande intressebevakare
- Intressebevakningens upphörande
- Att avstå från uppdraget som intressebevakare
- Bevakning av en frånvarande persons eller en blivande egendomsägares intressen
- Övervakning av intressebevakarens verksamhet
- Begränsning av handlingsbehörigheten och omyndigförklaring
- Utdrag registret över förmynderskapsärenden
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Medborgarinitiativ
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Registrering av anmälan om gåva
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Boende utomlands
- Äktenskap utomlands
- Registrering av ett barn som fötts utomlands
- Flytt
- Legalisering av utländska handlingar
- Registrering av medborgarskap
- Anmälan om behållande av finskt medborgarskap
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av lag som tillämpas på ett förmögenhetsförhållande
- Flytt till Finland
- Blanketter
- Äktenskap och parförhållande
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Uppdatering av kundregister
- Urvals- och analystjänster
- Befolkningsdatasystemets söktjänster
- Magistratregistrens söktjänster
- Registerutdrag
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Om myndigheten