Metoder för förmyndarmyndighetens tillsyn
Intressebevakarens och intressebevakningsfullmäktigens verksamhet styrs med anvisningar då uppdraget börjar. Både intressebevakaren och den befullmäktigade ska när uppdraget inleds ge en egendomsförteckning över den egendom som huvudmannen eller fullmaktsgivaren förvaltar. Egendomsförteckningen fungerar som utgångspunkt för tillsynen.
Om du upptäcker missförhållanden i intressebevakarens eller intressebevakningsombudsmannens verksamhet ska du meddela detta skriftligen till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Metoder för förmyndarmyndighetens tillsyn
Om intressebevakarens uppdrag omfattar skötsel av ekonomiska ärenden, ska intressebevakaren efter räkenskapsperiodens utgång årligen ge förmyndarmyndigheten en redovisning över skötseln av uppdraget. I redovisningen utreder intressebevakaren hur huvudmannens ärenden har skötts. Räkenskapsperioden är i regel ett kalenderår. Förmyndarmyndigheten granskar kontot. I samband med returneringen av den granskade redovisningen ges intressebevakaren anvisningar och vid behov ges en anmärkning om brister i intressebevakarens verksamhet eller i upprättandet av redovisningen. Allvarliga brister och problem kan till och med leda till att intressebevakaren befrias från sitt uppdrag. Granskningen av redovisningen är övervakning i efterhand.
Omfattningen av övervakningen av intressebevakningsfullmaktstagare beror på bestämmelserna i intressebevakningsfullmakten. Om fullmakten inte innehåller några bestämmelser om redovisningsskyldigheten, behöver den befullmäktigade inte regelbundet ge redovisningar till förmyndarmyndigheten. Han eller hon ska dock efter att fullmakten upphört ge slutredovisningen till den part som har rätt att ta emot fullmaktsgivarens egendom. Beroende på situationen kan sådana instanser vara fullmaktsgivaren, den nya befullmäktigade eller fullmaktsgivarens dödsbo. Fullmaktsgivaren kan dock bestämma att inte ens slutredovisningen behöver ges. Han eller hon kan dock inte bestämma att slutredovisningen ska lämnas till förmyndarmyndigheten.
Förmyndarmyndigheten kan dock begära att den befullmäktigade lämnar in en redovisning om skötseln av sitt uppdrag, om det finns skäl till det. Sådana orsaker kan vara till exempel att någon part har meddelat att den har observerat oklarheter i fullmaktsgivarens ärenden eller att en närstående till fullmaktsgivaren har klagat hos förmyndarmyndigheten om den befullmäktigades verksamhet eller att en anmälan har gjorts om fullmaktsgivarens behov av intressebevakning.
Fullmaktsgivaren kan också meddela föreskrifter om annan övervakning än myndighetstillsyn. Han eller hon kan till exempel bestämma att den befullmäktigade årligen ska utreda för de övriga syskonen hur om ur ärendena uträttas.
Intressebevakaren och intressebevakningsfullmäktigen ska på begäran lämna förmyndarmyndigheten alla uppgifter, verifikat och handlingar som gäller uppdraget.
Intressebevakaren ska ansöka om förmyndarmyndighetens tillstånd för vissa betydande åtgärder, såsom fastighetsköp eller arvskifte. Tillståndsövervakningen är förhandsövervakning. Till tillståndsansökan ska bifogas ett utkast till avtal som intressebevakaren ämnar ingå för att förmyndarmyndigheten ska kunna överväga om avtalet är förenligt med huvudmannens intresse. Mer information finns under Åtgärder som kräver tillstånd.
Intressebevakare med fullmakt behöver inte ansöka om förmyndarmyndighetens tillstånd för sådana åtgärder för vilka intressebevakaren måste ansöka om tillstånd, om inte fullmaktsgivaren har förordnat något annat i intressebevakningsfullmakten.
Om intressebevakaren för en minderårig är dennes vårdnadshavare, är intressebevakaren redovisningsskyldig endast om intressebevakningen för den minderåriga har antecknats i registret över förmynderskapsärenden. En minderårigs intressebevakare måste dock ansöka om tillstånd för betydande åtgärder. Personen kan heller inte företräda barnet vid jäv, utan han eller hon måste ansöka om en ställföreträdare för intressebevakaren för att sköta de uppgifter där jäv förekommer. Se mer information på sidan om när intressebevakaren behöver en ställföreträdare Bokföringsskyldigheten gäller alla intressebevakare för minderåriga.
Intressebevakaren ska underrätta förmyndarmyndigheten om huvudmannen får ny egendom. Om huvudmannen är minderårig uppstår anmälningsskyldighet när gränsen på 20 000 euro för anteckning i registret över intressebevakare uppfylls. Om huvudmannen blir delägare i ett dödsbo, ska bouppteckningsinstrumentet alltid sändas till förmyndarmyndigheten.
Klagomål över intressebevakarens eller intressebevakningsfullmäktigens verksamhet
Vem som helst som upptäcker missförhållanden i intressebevakarens eller intressebevakningsfullmäktigens verksamhet kan be förmyndarmyndigheten utreda intressebevakarens eller intressebevakningsfullmäktigens verksamhet. En sådan begäran om utredning bör göras skriftligen. Ärendet kan också behandlas på muntlig begäran, om förmyndarmyndigheten samtycker till det.
Vad kan ett klagomål leda till?
Följderna av klagomålet beror på vad som framkommer i utredningen av ärendet. Förmyndarmyndigheten kan konstatera att ärendet inte föranleder åtgärder eller
- ge anvisningar
- göra intressebevakaren eller fullmäktigen uppmärksam på god intressebevakningssed eller ett visst ärende med tanke på framtiden
- ge intressebevakaren eller fullmäktigen en anmärkning om denne har förfarit lagstridigt eller försummat sin skyldighet
- vidta åtgärder för att befria intressebevakaren från uppdraget (byte av intressebevakare), förordna en intressebevakare till fullmaktsgivaren, vidta åtgärder som behövs för att förordna en ställföreträdare för intressebevakaren osv.
Begränsningar gällande behandlingen av klagomål
Din förvaltningsklagan behandlas inte om förfarandet du är missnöjd över inträffade för mer än två år sedan, såvida det inte föreligger särskilda skäl att behandla den.
Om du har fått ett beslut som du vill överklaga och beslutet har kommit med anvisningar för hur man gör det ska du söka ändring i beslutet enligt anvisningarna. Klagomålet undersöks inte om det är möjligt att söka ändring i ärendet hos respektive besvärsmyndighet.
Minneslista
- Om du är missnöjd med den summa dispositionsmedel du fått ska du först diskutera med din intressebevakare om din ekonomiska situation är sådan att beloppet av dispositionsmedlen kan höjas.
- Om du är missnöjd med intressebevakarens eller intressebevakningsombudsmannens verksamhet ska du först diskutera problemet med intressebevakaren eller den befullmäktigade.
- Om intressebevakaren är en allmän intressebevakare kan du också kontakta den ledande allmänna intressebevakaren, som vid behov kan utreda ditt ärende i egenskap av arbetsgivarens representant.
Gör så här
Skriv klagomålet som ett fritt formulerat brev. Ange följande saker i brevet:
- Ditt namn
- Kontaktuppgifter där du kan nås under tjänstetid (telefonnummer och e-postadress)
- Intressebevakarens eller intressebevakningsfullmäktigens namn och kontaktuppgifter
- Huvudmannens eller fullmaktsgivarens namn
- Berätta om de missförhållanden du observerat. Beskriv vad intressebevakaren, intressebevakningsbyrån eller intressebevakningsombudsmannen har gjort som du anser vara fel eller osakligt
- Tidpunkten för händelsen
- Om det har gått mer än två år sedan detta hände ska du specificera varför ärendet bör tas upp för behandling trots att det har gått så länge.
Skicka brevet till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata per e-post. Använd MDB:s krypterade e-post ifall du skickar brevet per e-post, så att dina personuppgifter och andra konfidentiella uppgifter krypteras. Välj [email protected] som mottagare för det krypterade e-postmeddelandet.
Du kan också skicka brevet per post till adressen Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata/Förmyndarverksamhet, PB 1001, 02151 Esbo
Handläggningstid
Ärenden behandlas i regel i den ordning de kommer in. I enskilda fall kan behandlingstiden vara kortare eller längre beroende på mängden ärenden som behandlas och deras svårighetsgrad.
Pris
Behandlingen av klagomålet är avgiftsfri.
Revisionen och tillståndsbesluten är i allmänhet avgiftsbelagda. Priset kan variera beroende på huvudmannens förmögenhet.
Kontaktuppgifter till förmyndarverksamheten
Postadress
Returnera egendomsförteckningarna och års- och slutredovisningarna jämte bilagor till det serviceställe vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata som ligger närmast din huvudmans hemort.
Adresser till serviceställena för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Telefonnummer
Telefonservice vardagar klockan 9–12
Servicenummer 0295 536 305
E-post
Använd vår krypterade e-post, så hemlighålls dina uppgifter. Välj [email protected] som mottagare för det krypterade e-postmeddelandet. Skicka bilagorna i pdf-format.
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Livsförändringar utomlands
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Val och rösträtt
- Förmyndarskap
- Intressebevakningsfullmakt
- Enklare alternativ till intressebevakning
- Förordnande av intressebevakare
- Intressebevakarens person och uppgifter
- Intressebevakning för en minderårig
- Vem kan vara intressebevakare?
- Rättshandlingar som kräver tillstånd
- Förordnade av ställföreträdande intressebevakare
- Intressebevakningens upphörande
- Att avstå från uppdraget som intressebevakare
- Bevakning av en frånvarande persons eller en blivande egendomsägares intressen
- Övervakning av intressebevakarens verksamhet
- Begränsning av handlingsbehörigheten och omyndigförklaring
- Utdrag registret över förmynderskapsärenden
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Uppdatering av kundregister
- Urvalstjänster
- Befolkningsdatasystemets söktjänster
- Magistratregistrens söktjänster
- Registerutdrag
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Om myndigheten