Intressebevakningens upphörande
Om du är huvudman och vill att din intressebevakning ska upphöra ska du först diskutera saken med din intressebevakare. Ni kan tillsammans ansöka om att intressebevakningen ska upphöra hos förmyndarmyndigheten, om även din intressebevakare anser att intressebevakningen kan avslutas.
Förmyndarmyndigheten kan bestämma att intressebevakningen ska upphöra om huvudmannen inte längre är i behov av intressebevakning. Intressebevakaren och huvudmannen ska tillsammans ansöka om att avslutande intressebevakningen av hos förmyndarmyndigheten. En förutsättning är dessutom att huvudmannen kan förstå sakens betydelse.
Om huvudmannen och intressebevakaren inte når samförstånd om att behovet av intressebevakning upphör, kan förmyndarmyndigheten inte förordna att intressebevakningen ska upphöra. Huvudmannen kan då ansöka om avslutande av intressebevakningen hos tingsrätten. Tingsrätten är alltid behörig att avgöra ärendet.
Pris
Förmyndarmyndighetens och tingsrättens beslut i anslutning till förordnande av intressebevakare och fastställande av intressebevakningsfullmakt är avgiftsbelagda.
Intressebevakningens upphörande
Intressebevakarens uppdrag att sköta huvudmannens ärenden upphör på dödsdagen. Till intressebevakarens uppgifter hör inte att sköta uppgifter tillhörande huvudmannens dödsbo. Han eller hon ska dock utan dröjsmål ge en slutredovisning till förmyndarmyndigheten för den tid för vilken ingen årsredovisning lämnats in. Räkenskapsperioden upphör på huvudmannens dödsdag. Huvudmannens egendom ska överlåtas till delägarna dödsboet efter huvudmannen.
I beslutet om förordnande av intressebevakare finns anvisningar om åtgärder i samband med uppdragets upphörande. Bekanta dig med anvisningarna i beslutet, som kan variera beroende på uppgift.
Uppgiften kan ibland upphöra först när du har lämnat in de handlingar som visar att uppdraget har upphört till förmyndarmyndigheten. Ibland måste intressebevakaren och huvudmannen tillsammans meddela förmyndarmyndigheten om att uppdraget upphör. Om din uppgift har omfattat egendomsförvaltning har den också varit förknippad med redovisningsskyldighet. Då måste du utan dröjsmål ge en slutredovisning till förmyndarmyndigheten för den tid för vilken du inte tidigare har lämnat in någon årsredovisning. Räkenskapsperioden upphör när uppdraget upphör.
En intressebevakare kan förordnas för viss tid eller tills vidare. En intressebevakning som förordnats för viss tid upphör efter att tidsfristen löpt ut utan andra åtgärder. I allmänhet har intressebevakarens uppdrag innehållit skötseln av huvudmannens egendom, varvid intressebevakaren måste ge en slutredovisning till förmyndarmyndigheten. Huvudmannens egendom som intressebevakaren förvaltar ska överlåtas till huvudmannen.
Om behovet av intressebevakning fortsätter efter att tidsfristen löpt ut, kan huvudmannen och intressebevakaren tillsammans göra en ansökan till förmyndarmyndigheten om förlängning av giltighetstiden. Om en gemensam ansökan inte är möjlig, kan tingsrätten på ansökan fatta beslut om ändring av intressebevakningens giltighetstid. Ansökan ska göras i god tid innan uppdraget upphör så att intressebevakningen inte avbryts.
Intressebevakaren och huvudmannen kan tillsammans ansöka om att intressebevakningen ska upphöra, om det inte längre finns behov av intressebevakning. Behovet av intressebevakning kan upphöra på grund av att huvudmannen har tillfrisknat så att han eller hon själv kan sköta sitt ärenden. Då måste han eller hon skaffa ett läkarutlåtande om sitt hälsotillstånd som ska bifogas till ansökan. Behovet kan också upphöra i och med att huvudmannens förhållanden förändras så att han eller hon kan få den hjälp som behövs till exempel av sin make/maka. Om en gemensam ansökan inte är möjlig, kan tingsrätten på ansökan fatta beslut om att avsluta intressebevakningen.
Ett beslut om avslutande av intressebevakning iakttas först när beslutet har vunnit laga kraft. Om beslutet inte har överklagats vinner beslutet laga kraft efter besvärstidens utgång. Av förmyndarmyndighetens beslut eller begäran om slutredovisning framgår när uppdraget som intressebevakare har upphört och vilken den sista dagen av slutredovisningsperioden är. När intressebevakarens uppdrag har upphört, ska intressebevakaren utan dröjsmål ge en slutredovisning till förmyndarmyndigheten för den tid för vilken intressebevakaren inte tidigare har lämnat någon årsredovisning. Intressebevakaren ska överlåta den egendom som intressebevakaren har skött till huvudmannen när uppdraget har upphört.
Intressebevakarens uppdrag att sköta en minderårig huvudmans ärenden upphör när den minderåriga blir myndig. Intressebevakaren ska överlåta egendomen till den som blivit myndig. Intressebevakaren ska utan dröjsmål ge en slutredovisning till förmyndarmyndigheten för den tid för vilken intressebevakaren inte tidigare har lämnat in årsredovisningen. Räkenskapsperioden upphör den dag då huvudmannen blivit myndig.
Om du har förordnats att sköta endast en viss uppgift eller vissa uppgifter till exempel som ställföreträdare för intressebevakaren, se anvisningarna i beslutet om förordnande av intressebevakare om avslutande av uppdraget.
Om du är en privatperson och har förordnats som intressebevakare med ditt samtycke, kan du när som helst be om att befrias från uppdraget som intressebevakare. Då måste du befrias från uppdraget som intressebevakare, eftersom uppgiften grundar sig på frivillighet. Om huvudmannens intressebevakning fortfarande behövs, är det förmyndarmyndighetens uppgift att ordna en ny intressebevakare för huvudmannen. Ofta sköts befrielsen av intressebevakaren från uppdraget och förordnandet av en ny intressebevakare samtidigt. Det är också möjligt att du befrias från ditt uppdrag, men du beordras att fortsätta tills en ny intressebevakare har förordnats.
Om en enskild intressebevakare har avlidit övergår en del av intressebevakarens skyldigheter till den som förvaltar dödsboet. Vanligtvis hör förvaltningen till dödsbodelägarna. Någon av delägarna ska utan dröjsmål underrätta förmyndarmyndigheten om intressebevakarens död, och delägarna ska ta hand om huvudmannens egendom så länge som det är i dödsboets besittning. Det är förmyndarmyndighetens uppgift att se till att en ny intressebevakare förordnas för huvudmannen. Dödsboet är skyldigt att ge förmyndarmyndigheten en slutredovisning för den tid för vilken redovisning ännu inte har lämnats in. Räkenskapsperioden avslutas på intressebevakarens dödsdag.
Om huvudmannen flyttat och boningsorten är i en annan stat kan förmyndarmyndigheten besluta att övervakningen upphör i Finland. Beslutet kan fattas på förmyndarmyndighetens eget initiativ eller på ansökan av huvudmannen eller intressebevakaren. Det är möjligt att avsluta intressebevakarens verksamhet om det har ordnats övervakning i den främmande staten eller om syftet med övervakningen inte längre kan genomföras genom övervakning i Finland.
Kontaktuppgifter till förmyndarverksamheten
Postadress
Returnera den ifyllda egendomsförteckningen och dess bilagor till adressen Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, PB 1004, 00531 Helsingfors. Skicka in kopior av bifogade dokumenten, inte originaldokumenten. Använd till exempel inte häftklamrar, gem eller plastfickor eftersom dokumenten skannas
Returnera års- och slutredovisningarna jämte bilagor till det serviceställe vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata som ligger närmast din huvudmans hemort.
Adresser till serviceställena för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Telefonnummer
Telefonservice vardagar klockan 9–12
Servicenummer 0295 536 305
E-post
Använd vår krypterade e-post, så hemlighålls dina uppgifter. Välj [email protected] som mottagare för det krypterade e-postmeddelandet. Skicka bilagorna i pdf-format.
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Livsförändringar utomlands
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Val och rösträtt
- Förmyndarskap
- Intressebevakningsfullmakt
- Enklare alternativ till intressebevakning
- Förordnande av intressebevakare
- Intressebevakarens person och uppgifter
- Intressebevakning för en minderårig
- Vem kan vara intressebevakare?
- Rättshandlingar som kräver tillstånd
- Förordnade av ställföreträdande intressebevakare
- Intressebevakningens upphörande
- Att avstå från uppdraget som intressebevakare
- Bevakning av en frånvarande persons eller en blivande egendomsägares intressen
- Övervakning av intressebevakarens verksamhet
- Begränsning av handlingsbehörigheten och omyndigförklaring
- Utdrag registret över förmynderskapsärenden
- Information till bl.a. läkare, myndigheter och andra instanser
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Uppdatering av kundregister
- Urvalstjänster
- Befolkningsdatasystemets söktjänster
- Magistratregistrens söktjänster
- Registerutdrag
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Förnyelse av den digitala identiteten
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Anvisningar för välfärdsområdena
- Om myndigheten