Fullmäktigens uppgifter
Fullmäktigen ska samvetsgrant bevaka fullmaktsgivarens rättigheter och främja fullmaktsgivarens bästa. Innan fullmäktigen fattar beslut i ett ärende som hör till uppdraget ska fullmäktigen ta reda på fullmaktsgivarens åsikt, om ärendet kan anses vara viktigt för fullmaktsgivaren och hörandet kan ske utan betydande svårigheter. Det är dock inte nödvändigt att höra fullmaktsgivaren, om han eller hon inte kan förstå sakens betydelse.
Fullmäktigen ska hålla penningmedel och andra tillgångar som tillhör fullmaktsgivaren avskilda från sina egna tillgångar.
Vilka ärenden sköter fullmäktigen?
De ärenden som ska skötas är i allmänhet mycket sedvanliga och vardagliga, såsom betalning av fakturor och skötsel av egendom. Fullmäktigen kan också åläggas att vidta betydande åtgärder, såsom försäljning av fast egendom, bostadsaktier eller fordon. Om fullmaktsgivaren har företagsverksamhet, kan fullmäktigen vid behov vidta åtgärder för att ordna företagsverksamheten. Det är lätt att hitta och räkna upp exempel.
Instruktioner
Den som befullmäktigas genom en intressebevakningsfullmakt ges behörighet att sköta fullmaktsgivarens ärenden. Dessutom kan det vara nödvändigt att ge fullmäktigen närmare instruktioner för hur denne använder denna fullmakt. Dessa instruktioner är individuella och bindande för fullmäktigen. Det lönar sig att upprätta instruktionerna skriftligt. När man upprättar en intressebevakningsfullmakt bör man reflektera över om det finns ärenden som är så viktiga att man vill ge fullmäktigen närmare instruktioner om hur de ska skötas. Dessa instruktioner kan gälla försäljning eller bevarande av egendom eller hur medel ska användas.
Rapportering till förmyndarmyndigheten och övervakning av fullmäktigens verksamhet
I intressebevakningsfullmakten kan fullmaktsgivaren själv meddela närmare föreskrifter om hur fullmäktigens verksamhet övervakas. Dessutom är fullmaktsgivaren skyldig att rapportera om sin verksamhet till myndigheterna.
De viktigaste rapporteringsskyldigheterna är att upprätta en egendomsförteckning och en årsredovisning.
- Egendomsförteckning. Fullmäktigen ska inom tre månader från det att fullmakten fastställts till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata lämna in en egendomsförteckning över fullmaktsgivarens tillgångar och skulder som fullmakten berättigar honom eller henne att sköta.
- Årsredovisning. Om intressebevakningsfullmakten gäller företrädande av fullmaktsgivaren i dennes ekonomiska angelägenheter, är fullmäktigen skyldig att föra bok över fullmaktsgivarens tillgångar och skulder samt över räkenskapsperiodens händelser. Fullmäktigen behöver dock inte göra en separat årsredovisning för skötseln av ärendena till myndigheten, om inte fullmaktsgivaren har krävt detta i fullmakten.
Arvode och kostnader
Fullmaktsgivaren kan i fullmakten eller instruktionerna ge bestämmelser gällande fullmaktstagares arvode och ersättning av kostnader. Fullmaktsgivaren och fullmaktstagaren kan även sinsemellan avtala om dessa. Om inget har bestämts eller avtalats om dessa har fullmäktigen rätt att av fullmaktsgivarens medel få ersättning för nödvändiga kostnader samt ett arvode som är skäligt i förhållande till uppdragets art och omfattning. Justitieministeriets anvisning gällande intressebevakarens arvode enligt lagen om förmyndarverksamhet kan inte tillämpas direkt på intressebevakningsfullmäktigens uppdrag och dennes arvode.
Förmyndarmyndigheten kan inte ge fullmäktigen närmare eller fallspecifika anvisningar gällande arvodet storlek. Arvodets storlek kan komma att bedömas av myndigheten till exempel i samband med revisionen eller anmälan om fullmäktigens verksamhet till myndigheten.
Fullmäktigens tystnadsplikt
Fullmäktigen får inte utan fullmaktsgivarens samtycke röja ett ärende som han eller hon fått kännedom om på grund av sitt uppdrag och som ska hållas hemligt för att skydda fullmaktsgivarens ekonomiska intresse eller integritet.
Minneslista
Kontrollera och läs igenom beslutet om fastställande av fullmakt och intressebevakningsfullmakten samt eventuella anvisningar.
Kontrollera om en årsredovisningsskyldighet eller något annat tillsynsarrangemang har fastställts i beslutet eller intressebevakningsfullmakten.
Vanliga frågor om fullmäktigens uppgifter
Fastställandet av en fullmakt begränsar inte fullmaktsgivarens handlingsbehörighet. Fullmaktsgivaren kan själv sälja sin bostad om han eller hon med tanke på sitt hälsotillstånd kan förstå sakens betydelse.
Fullmäktigen kan anlita ett ombud för att sköta ett enskilt ärende. Fullmäktigen kan dock inte överföra hela sin uppgift på en annan person.
Fullmäktigen får inte ge bort fullmaktsgivarens egendom. Fullmäktigen får dock ge en gåva vars grunder har specificerats i fullmakten. Han eller hon får dock inte vara jävig i ärendet.
Kontaktuppgifter till förmyndarverksamheten
Postadress
Returnera den ifyllda egendomsförteckningen och dess bilagor till adressen Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, PB 1004, 00531 Helsingfors. Skicka in kopior av bifogade dokumenten, inte originaldokumenten. Använd till exempel inte häftklamrar, gem eller plastfickor eftersom dokumenten skannas
Returnera årsredovisningarna jämte bilagor till det serviceställe vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata som ligger närmast din huvudmans hemort.
Adresser till serviceställena för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Telefonnummer
Telefonservice vardagar klockan 9–12
Servicenummer 0295 536 305
E-post
Använd vår krypterade e-post, så hemlighålls dina uppgifter. Välj [email protected] som mottagare för det krypterade e-postmeddelandet. Skicka bilagorna i pdf-format.
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Livsförändringar utomlands
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Val och rösträtt
- Förmyndarskap
- Intressebevakningsfullmakt
- Enklare alternativ till intressebevakning
- Förordnande av intressebevakare
- Intressebevakarens person och uppgifter
- Intressebevakning för en minderårig
- Vem kan vara intressebevakare?
- Rättshandlingar som kräver tillstånd
- Förordnade av ställföreträdande intressebevakare
- Intressebevakningens upphörande
- Att avstå från uppdraget som intressebevakare
- Bevakning av en frånvarande persons eller en blivande egendomsägares intressen
- Övervakning av intressebevakarens verksamhet
- Begränsning av handlingsbehörigheten och omyndigförklaring
- Utdrag registret över förmynderskapsärenden
- Information till bl.a. läkare, myndigheter och andra instanser
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Uppdatering av kundregister
- Urvalstjänster
- Befolkningsdatasystemets söktjänster
- Magistratregistrens söktjänster
- Registerutdrag
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Förnyelse av den digitala identiteten
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Anvisningar för välfärdsområdena
- Om myndigheten