Enklare alternativ till intressebevakning
Förordnande av en intressebevakare används i sista hand för att ordna skötseln av en persons angelägenheter. Förordnande av en intressebevakare kräver att den persons ärenden som behöver hjälp inte sköts som de ska på annat sätt. Innan man ansöker om intressebevakare är det bra att fundera över om man kan få ärendena skötta på något annat sätt.
Om du funderar alternativ för att sköta ärenden för någon annans räkning, hittar du hjälp i en enkel guide. Där hittar du instruktioner och tjänster som passar just på din situation. Läs mer på guiden Intressebevakning eller intressebevakningsfullmakt i Suomi.fi
Alternativ till intressebevakning
Skötseln av ärendena kan exempelvis ordnas på följande sätt:
Om personen klarar av att ge en fullmakt och förstår vad en fullmakt innebär, exempelvis anhöriga kan sköta ärenden åt en person som behöver hjälp med en fullmakt. Fullmakten kan exempelvis ges för att sköta bankärenden eller ärenden hos myndigheter. Fullmakten kan användas till många olika ärenden.
Företag och myndigheter kan ha egna blankettmallar för fullmakter för att underlätta hanteringen (exempelvis Folkpensionsanstalten). Då ska man vända sig direkt till myndigheten i fråga. För fullmakt för att utföra bankärenden bör man vända sig till sin egen bank.
Ansökan om fullmakt ska lämnas in skriftligen. Fullmakten börjar i praktiken gälla direkt efter att man upprättat den och gäller tills vidare såvida inget annat har fastställts i fullmakten. En förutsättning för att använda fullmakten är också att den part som man har för avsikt att hantera ärenden med godtar fullmakten. Exempelvis bankerna kan neka till att godta fullmakten om funktionsförmågan hos den som har gett den har försämrats. Om fullmakten godtas bedöms alltså först när man utför ärenden med den. En vanlig fullmakt bestyrks inte av en myndighet. Exempelvis förmyndarskapsmyndigheten övervakar inte heller utförandet av ärenden med fullmakten. Övervakningen av den som beviljas fullmakt överlåts därmed på fullmaktsgivaren.
I Suomi.fi-fullmakter kan du ge en av dig utvald myndig person eller ett företag rätt att uträtta ärenden för din räkning. En fullmakt är ett elektroniskt befullmäktigande vars uppgifter sparas i fullmaktsregistret. Mer information om ämnet och om de myndigheter som omfattas av fullmaktstjänsten i Suomi.fi-webbtjänsten.
En anhörigs eller en annan tillförlitlig persons stöd i skötseln av ekonomiska ärenden kan bli aktuellt exempelvis när en persons fysiska funktionsförmåga är försämrad, men han eller hon har förmågan att förstå sakernas betydelse. En anhörig kan hjälpa till med att sköta ärenden som personen själv inte klarar av på grund av sina begränsningar. En sådan situation kan exempelvis vara när en person förstår betydelsen av att betala räkningar och huvudparten av räkningarna betalas automatiskt. Personen kan själv underteckna enstaka räkningar och lägga dem i ett betaltjänstkuvert. En anhörig kan ta betaltjänstkuvertet till närmaste brevlåda.
Du bör tala med din bank om olika sätt att betala räkningar. Räkningar som kommer regelbundet kan betalas via en direktbetalningstjänst om utställaren av fakturan använder detta faktureringssätt. Om man har tillgång till en nätbank är e-faktura ett bra alternativ. E-faktura kan läggas in för betalning i nätbanken så att fakturan dras från kontot automatiskt. Det är möjligt att göra betalningar med jämna mellanrum genom att lägga in upprepade betalningsorder via den egna banken.
Med egna bankkoder är det ofta möjligt att betala räkningar även via telefon genom att kontakta bankens kundtjänst. Betalning av räkningar kan även göras i R-kiosker om exempelvis det egna bankkontoret ligger långt bort.
Kontodispositionsrätten kan ges till en person man litar på exempelvis när man själv upplever det som utmanande att disponera kontot. Fullmakten ges på den egna banken och kräver identifiering av fullmaktsgivaren. Du bör höra med din egen bank om detta. Instanser som har rätt att disponera kontot kan få ett kort som kan användas för att ta ut pengar från fullmaktsgivarens konto eller betala för dennes inköp.
Intressebevakningsfullmakt är ett lättare och mer flexibelt alternativ för att hantera ärenden än förordnande av intressebevakare. Med en intressebevakningsfullmakt kan en person ge en annan person rätt att representera honom eller henne både i ekonomiska ärenden och angelägenheter som gäller en person, såsom exempelvis inom hälsovården. Med en intressebevakningsfullmakt kan fullmaktsgivaren själv bestämma om fullmaktstagaren ger myndigheterna kontot för en bestämd tid medan den
person som förordnats som intressebevakare har en årlig redovisningsskyldighet. Förmyndarfullmakten ska göras skriftligen precis som ett testamente med två ojäviga vittnen som är närvarande samtidigt. Intressebevakningsfullmakten börjar gälla efter förmyndarskapsmyndighetens bekräftelse.
Om man tror att man endast behöver en intressebevakare för att ansöka om pension och andra förmåner bör man först fundera över om en nära anhörig eller en annan person kan göra ansökan.
Enligt exempelvis folkpensionslagen kan, om den sökande på grund av sjukdom, ålderdom eller annat skäl inte själv klarar av att ansöka om en förmån eller på annat sätt kan värna om sina rättigheter när det gäller en förmån, den sökandes anhörig eller en annan person som huvudsakligen har tagit hand om den sökande, föra talan i ett ärende som rör den sökandes förmåner. Det finns många motsvarande regler i flera andra lagar.
Enligt patientlagen kan även patientens nära anhörig eller en annan närstående person ge samtycke till vården för en patients räkning som är oförmögen att lämna det.
Om en klient inom socialvården inte klarar av att delta i planeringen av sina tjänster eller förstå de föreslagna alternativa lösningarna och deras effekter kan hans eller hennes vilja enligt lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården utredas i samarbete med hans eller hennes anhöriga eller en annan närstående person.
Förmedlingskontot används i kommuner när man betalar de förmåner som klienten har fått till kommunens organ för användning till dennes utgifter under övervakning av en socialarbetare. Ett förmedlingskonto kan bli aktuellt om personen inte har någon annan egendom än pensionsinkomsten och har ärenden att sköta i form av betalning av hyra eller andra motsvarande boendekostnader och att ge sina disponibla medel. Man bör fråga socialarbetare i den egna hemkommunen om möjligheten att ha ett förmedlingskonto.
Enligt folkpensionslagen kan pension eller andra förmåner betalas till det organ som har hand om socialvården i boendekommunen att använda till förmånstagarens och dennes anhörigas försörjning, om utbetalning av förmånen till mottagaren själv äventyrar förmånstagarens eller dennes anhörigas
försörjning. Framställan om betalningen av förmånen till kommunens organ kan göras av förmånstagaren, dennes sambo eller make/maka, en annan anhörig eller en person som huvudsakligen har hand om honom eller henne samt kommunens organ. Motsvarande regler finns även i andra pensionslagar.
Betalning av pension och andra förmåner till kommunen är möjligt enligt lag även som ersättning för klientavgiften för institutionsvård. Kommunen kan ta ut pensioner som kommer till personen eller andra inkomster för den tid som kommunen har anordnat institutions- eller familjevård för personen. Motsvarande regler finns också i de nya pensionslagarna. Detta förfarande kan bli aktuellt exempelvis när en äldre person är i institutionsvård och inte har några andra tillgångar än pensionsinkomsten och endast har den månatliga vårdavgiften att betala. I det fallet betalas pensionen till kommunen, som tar ut klientavgiften av dessa medel och överför resten till klienten.
Klienten kan få stöd i att självständigt ha hand om sina ärenden på vårdinrättningen. Det kan bli aktuellt när personen förstår allting, men inte fysiskt klarar av att ta hand om det. Då kan vårdavgiften och övriga räkningar betalas via direktdebitering. Personalen på vårdinrättningen kan dessutom hjälpa klienten så att han eller hon själv kan ta ut sina disponibla medel från banken
Kontaktuppgifter till förmyndarverksamheten
Postadress
Returnera den ifyllda egendomsförteckningen och dess bilagor till adressen Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, PB 1004, 00531 Helsingfors. Skicka in kopior av bifogade dokumenten, inte originaldokumenten. Använd till exempel inte häftklamrar, gem eller plastfickor eftersom dokumenten skannas
Returnera års- och slutredovisningarna jämte bilagor till det serviceställe vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata som ligger närmast din huvudmans hemort.
Adresser till serviceställena för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Telefonnummer
Telefonservice vardagar klockan 9–12
Servicenummer 0295 536 305
E-post
Använd vår krypterade e-post, så hemlighålls dina uppgifter. Välj [email protected] som mottagare för det krypterade e-postmeddelandet. Skicka bilagorna i pdf-format.
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Livsförändringar utomlands
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Val och rösträtt
- Förmyndarskap
- Intressebevakningsfullmakt
- Enklare alternativ till intressebevakning
- Förordnande av intressebevakare
- Intressebevakarens person och uppgifter
- Intressebevakning för en minderårig
- Vem kan vara intressebevakare?
- Rättshandlingar som kräver tillstånd
- Förordnade av ställföreträdande intressebevakare
- Intressebevakningens upphörande
- Att avstå från uppdraget som intressebevakare
- Bevakning av en frånvarande persons eller en blivande egendomsägares intressen
- Övervakning av intressebevakarens verksamhet
- Begränsning av handlingsbehörigheten och omyndigförklaring
- Utdrag registret över förmynderskapsärenden
- Information till bl.a. läkare, myndigheter och andra instanser
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Uppdatering av kundregister
- Urvalstjänster
- Befolkningsdatasystemets söktjänster
- Magistratregistrens söktjänster
- Registerutdrag
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Förnyelse av den digitala identiteten
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Anvisningar för välfärdsområdena
- Om myndigheten