Behandling av ett intressebevakningsärende hos förmyndarskapsmyndigheten
Behandlingen av ett intressebevakningsärende hos förmyndarskapsmyndigheten varierar beroende på om ärendet har anhängiggjorts genom personens egen ansökan eller en annan persons anmälan. Förmyndarskapsmyndigheten kan avgöra ett ärende i vilket personen ansöker om förordnande av en intressebevakare till sig själv. Efter att en anmälan kommit in till förmyndarskapsmyndigheten utreder myndigheten om personen är i behov av intressebevakning och gör vid behov en ansökan till tingsrätten om förordnande av en intressebevakare. Alla anmälningar som kommer in till förmyndarskapsmyndigheten leder alltså inte till förordnade av en intressebevakare.
Hörande av sökanden
Om personen ber förmyndarskapsmyndigheten om att förordna en intressebevakare åt sig själv hör myndigheten alltid honom eller henne personligen. Det innebär en diskussion under fria former om frågor som har med förordnande av en intressebevakare att göra. Hörandet sker i första hand på förmyndarskapsmyndighetens enhet eller via en fjärranslutning. Fjärranslutningen kan upprättas exempelvis via ärendehanterings-/samservicekontoret eller vårdhemmets, socialarbetarens eller en annan tjänstemans dator. Hörandet kan anordnas via fjärranslutning även på en annan enhet på myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Hörande är möjligt att anordna exempelvis på sjukhus eller vårdhem om det inte är möjligt att anordna på annat sätt.
Hörande av anhöriga
I samband med den egna ansökan avgör den sökandes åsikt som utgångspunkt om hans eller hennes anhöriga hörs i samband med hanteringen av ärendet. En myndighet kan vid behov höra den sökandes maka, barn eller andra anhöriga. De anhöriga hörs som utgångspunkt skriftligen.
Hanteringen av intressebevakningsärendet och utredning av situationen
Hanteringen av anmälningsärendet sker som utgångspunkt skriftligen på förmyndarskapsmyndigheten. Myndigheten utreder behovet av intressebevakning hos den som är föremål för anmälan genom att om det är
möjligt hör personen själv. Vid behov hör myndigheten också hans eller hennes anhöriga. Myndigheten kan exempelvis höra maka, barn eller en person som tidigare har haft hand om personens ärenden.
Förmyndarskapsmyndigheten kan utreda behovet av intressebevakning genom att skaffa andra utredningar som anses nödvändiga. Man kan be om utredningar från exempelvis utsökningsmyndigheten, socialväsendet, hälso- och sjukvården, banker, folkpensionsanstalten och andra sådana instanser som kan ha nödvändig information för att lösa ärendet.
Utredningar som behövs i intressebevakningsärendet
I samband med ärendet om förordnande av intressebevakare skaffar man vanligen ett läkarutlåtande över hälsotillståndet hos personen. I läkarutlåtandet presenteras motiveringar till slutsatserna med medicinska orsaker, bland annat om personen är förmögen att bevaka sina intressen eller ta hand om sig själv eller sådant som rör hans eller hennes tillgångar. I utlåtandet tar läkaren även ställning till bland annat om den behöriga personen förstår betydelsen av ärendet om förordnande av en intressebevakare, om personen kan höras personligen i ärendet och i vilka ekonomiska eller juridiska ärenden eller ärenden som rör honom eller henne som person han eller hon behöver en intressebevakares stöd.
När en person ber om att få en intressebevakare förordnad åt sig själv ska den sökande själv skaffa ett läkarutlåtande om sitt hälsotillstånd. Läkarutlåtandet bifogas till den skriftliga ansökan om förordnande av en intressebevakare. Om utlåtandet inte bifogas som bilaga till ansökan ber förmyndarskapsmyndigheten den sökande att komplettera ansökan med det utlåtande som saknas.
När förmyndarskapsmyndigheten har fått anmälan om personen som har behov av intressebevakning skaffar myndigheten vid behov ett läkarutlåtande för att utvärdera behovet av intressebevakning. Förmyndarskapsmyndigheten har enligt lag rätt att utan hinder av sekretessbestämmelserna skaffa de uppgifter och utredningar som behövs för att lösa intressebevakningsärendet. Se Social- och hälsovårdsministeriets anvisning 1999:51 (på finska).
Förmyndarskapsmyndigheten kan be kommunens social- och hälsovårdsorgan om ett utlåtande om förhållandena som presenteras i utlåtandet om intressebevakning, om det är nödvändigt att få utredningen för att lösa intressebevakningsärendet. Man ber om utredningen av kommunens social- och hälsovårdsorgan, där den som föreslås för intressebevakning har sin hemkommun eller där han eller hon huvudsakligen vistas. I utredningen kan man be om information om exempelvis vilka saker som ska skötas åt den person man föreslår ska ha intressebevakning och vilka problem det har varit med att sköta dem.
Ett intressebevakarförordnande gäller tills vidare eller den tid som anges när förordnandet ges. Om en intressebevakare har förordnats för en viss uppgift, är förordnandet i kraft tills uppgiften har fullgjorts. Intressebevakarens uppdrag kan alltid förordas att upphöra om huvudmannen inte längre har behov av intressebevakning.
Kontaktuppgifter till förmyndarverksamheten
Postadress
Returnera den ifyllda egendomsförteckningen och dess bilagor till adressen Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, PB 1004, 00531 Helsingfors. Skicka in kopior av bifogade dokumenten, inte originaldokumenten. Använd till exempel inte häftklamrar, gem eller plastfickor eftersom dokumenten skannas
Returnera års- och slutredovisningarna jämte bilagor till det serviceställe vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata som ligger närmast din huvudmans hemort.
Adresser till serviceställena för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Telefonnummer
Telefonservice vardagar klockan 9–12
Servicenummer 0295 536 305
E-post
Använd vår krypterade e-post, så hemlighålls dina uppgifter. Välj [email protected] som mottagare för det krypterade e-postmeddelandet. Skicka bilagorna i pdf-format.
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Livsförändringar utomlands
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Val och rösträtt
- Förmyndarskap
- Intressebevakningsfullmakt
- Enklare alternativ till intressebevakning
- Förordnande av intressebevakare
- Intressebevakarens person och uppgifter
- Intressebevakning för en minderårig
- Vem kan vara intressebevakare?
- Rättshandlingar som kräver tillstånd
- Förordnade av ställföreträdande intressebevakare
- Intressebevakningens upphörande
- Att avstå från uppdraget som intressebevakare
- Bevakning av en frånvarande persons eller en blivande egendomsägares intressen
- Övervakning av intressebevakarens verksamhet
- Begränsning av handlingsbehörigheten och omyndigförklaring
- Utdrag registret över förmynderskapsärenden
- Information till bl.a. läkare, myndigheter och andra instanser
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Uppdatering av kundregister
- Urvalstjänster
- Befolkningsdatasystemets söktjänster
- Magistratregistrens söktjänster
- Registerutdrag
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Förnyelse av den digitala identiteten
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Anvisningar för välfärdsområdena
- Om myndigheten