Lainojen lyhennysvapaan hyödyntäminen
Monet pankit ovat tarjonneet koronatilanteessa lainoille lyhennysvapaita.
Huomaa, että et tarvitse erillistä lupaa,
- jos otat lyhennysvapaata lainaan, eivätkä lainan ehdot muutu, esimerkiksi takaisinmaksuaika ei pitene
- jos alkuperäiseen lainasopimukseen sisältyy lyhennysvapaita kuukausia.
Huomioi myös, että voit hakea hyväksynnän lainaehtojen muutokselle Digi- ja väestötietovirastosta jälkikäteen.
Edunvalvojana tarvitset luvan, kun olet panttaamassa päämiehesi omaisuutta lainan vakuudeksi, luovuttamassa päämiehesi omaisuuta pantiksi tai perustamassa muuta panttioikeutta. Luvanvaraisuus koskee sekä kiinteää että irtainta omaisuutta. Jos edunvalvojana muutat päämiehesi lainan ehtoja päämiehesi vahingoksi, tarvitset luvan muutokselle. Lupaa ei myönnetä yleispanttaukselle. Jos pantin luovuttamiseen liittyy päämiehesi puolesta tehtävä lainanotto, tarvitset erillisen luvan lainan ottamiselle.
Tarvitset luvan, kun olet ottamassa päämiehesi puolesta muuta lainaa kuin valtion takaamaa opintolainaa. Lainan ottaminen tarkoittaa sitä, että päämies on velallisena. Myös lainaehtojen muuttaminen ja lainojen yhdistäminen vaatii luvan.
Et saa edunvalvojana sitoutua ilman lupaa päämiehesi puolesta vastuuseen toisen henkilön velasta. Tämä koskee myös omavelkaista takausta, toissijaista takausta ja täytetakausta.
Tarvitset luvan, kun olet antamassa rahalainaa päämiehesi puolesta. Luvanvaraisuus koskee vain varsinaista rahavarojen velaksi antoa, mutta ei esim. kaupan ehtoa, jossa ostajalle annetaan maksuaikaa tavanomaisin ehdoin. Jos ostajalle annetaan maksuaikaa epätavallisin maksuehdoin, tällöin toimenpiteelle on haettava lupa. Edellytämme pääsääntöisesti, että velalle asetetaan rahalaitosten hyväksymä vakuus.
Suosittelemme hakemaan lupaa etukäteen.
Ennen kuin teet päätöksen tehtäviisi kuuluvissa asioissa, tiedustele päämiehesi mielipidettä, jos asiaa on tämän kannalta pidettävä tärkeänä ja kuuleminen voi tapahtua ilman huomattavaa hankaluutta. Kuuleminen ei kuitenkaan ole tarpeen, jos päämiehesi ei kykene ymmärtämään asian merkitystä
Toimi näin
- Täytä lupahakemus ja toimita hakemus liitteineen Digi- ja väestötietovirastoon.
- Hakemuksesi käsittely nopeutuu, kun toimitat heti hakemusta tehdessäsi kaikki tarvittavat liitteet. Pyydämme tarvittaessa sinulta täydennystä.
- Teemme täydennyspyynnöt sähköisesti Suomi.fi-viestit -palvelun kautta tai sähköpostitse, postitse kirjeenä tai puhelimitse.
Tarvittavat asiakirjat
Tarvittavat liitteet omaisuuden panttaamiseen
- Erityispanttaussitoumus, sopimusluonnos tai muu selvitys panttauksen ehdoista
- Lainapäätös, velkakirjaluonnos tai muu lainanantajan todistus lainan ehdoista sekä selvitys muista mahdollisista vakuuksista
- Lainansaajan selvitys lainanhoitokyvystään
- Lainansaajan palkkatodistus
- Jos kysymys on lainojen ja vakuuksien järjestelystä, selvitys siitä, miltä osin entiset panttaukset jäävät voi
- Selvitys pantattavasta omaisuudesta, sen arvosta ja päämiehen omistusoikeudesta
- Jos pantinantajana on kuolinpesä, jonka osakas päämies on, jäljennös perukirjasta ja jäljennös mahdollisesta testamentista tiedoksianto- tai lainvoimaisuustodistuksineen sekä jäljennös mahdollisesta avioehtosopimuksesta
- Jos päämies on 15 vuotta täyttänyt alaikäinen tai täysi-ikäinen, jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu ja hän ymmärtää asian merkityksen, hakemukseen liitetään hänen kirjallinen mielipiteensä toimenpiteestä.
Tarvittavat liitteet lainan ottamiselle
- Lainapäätös, velkakirjaluonnos tai muu lainanantajan todistus lainan ehdoista
- Jos kysymys on lainojen järjestelystä, selvitys siitä, miltä osin entiset velkavastuut jäävät voimaan
- selvitys päämiehen lainanhoitokyvystä
- takauksen osalta lainapäätös, takaussitoumus, selvitys lainanottajan kyvystä selviytyä velasta sekä selvitys päämiehen kyvystä selviytyä takausvastuusta
- Jos päämies on 15 vuotta täyttänyt alaikäinen tai täysi-ikäinen, jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu ja hän ymmärtää asian merkityksen, hakemukseen liitetään hänen kirjallinen mielipiteensä toimenpiteestä.
Tarvittavat liitteet lainan antamiselle päämiehen rahavaroista
- Velkakirja tai velkakirjaluonnos, josta ilmenee velan osapuolet, velan määrä, korko, lyhennyssuunnitelma, muut ehdot sekä vakuudet
- Selvitys velallisen taloudellisesta tilanteesta ja lainan takaisinmaksukyvystä (tulot, menot, muut vastuut sekä muut maksukykyyn vaikuttavat seikat)
- Selvitys pantin käyvästä arvosta, jäljennökset pantattavista osakekirjoista tai panttikirjoista, selvitys muusta pantattavasta omaisuudesta sekä jäljennös panttaussitoumuksesta
- Isännöitsijäntodistus asunto-osakkeesta
- Velallisen kirjallinen suostumus luottotietojen tarkistamista varten
- Jos päämies on 15 vuotta täyttänyt alaikäinen tai täysi-ikäinen, jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu ja hän ymmärtää asian merkityksen, hakemukseen liitetään hänen kirjallinen mielipiteensä toimenpiteestä.
Muistilista
- Harkitse, onko suunniteltu toimenpide päämiehesi edun mukainen.
- Keskustele päämiehesi kanssa asiasta ja selvitä hänen mielipiteensä, jos hän kykenee ymmärtämään asian merkityksen.
- Tarkista, että sinulla on kaikki lupahakemuksen tarvittavat liitteet. Liitteet voivat olla jäljennöksiä.
- Varmista, että et ole esteellinen toimimaan edunvalvojana toimenpiteessä. Jos olet itse tai lähisukulaisesi on toimenpiteessä vastapuolena, tarvitset itsellesi edunvalvojan sijaisen.
Tuo tai lähetä asiakirjoja Digi- ja väestötietovirastoon
- Palauta omaisuusluettelot, vuositilit ja päätöstilit liitteineen päämiehesi kotipaikkaa lähimpänä olevaan Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkaan. Voit tuoda asiakirjat viraston postilaatikkoon suljetussa kirjekuoressa jonottamatta. Katso paikkakuntakohtaiset yhteystiedot
- Voit vaihtoehtoisesti lähettää asiakirjoja virastoon postitse tai salatulla sähköpostilla. Valitse salattua sähköpostia käyttäessäsi osoitteeksi [email protected] Jos haluat lähettää asiakirjat pakettina, suosittelemme paketin lähettämistä Postin kautta.
- Sähköpostilla lähetettävien asiakirjojen pitää olla pdf-muodossa. Niinpä esimerkiksi puhelimella otetut valokuvat eivät sovellu lähetettäväksi sähköpostitse. Lähetäthän asiakirjan kokonaisena tiedostona, ei yksittäisinä sivuina.
- Lähetä kaikki tarvittavat asiakirjat kerralla, niin nopeutat asiasi käsittelyä. Tarkista, että olet toimittamassa kaikki tarvittavat liitteet.
Hinta
Lupapäätöksen hinta on 184 euroa.
Käsittelyaika
Keskimääräinen käsittelyaika on kaksi kuukautta. Asiat käsitellään pääsääntöisesti saapumisjärjestyksessä. Yksittäistapauksissa käsittelyaika voi alittua tai ylittyä käsiteltävien asioiden määrästä ja vaativuudesta riippuen. Käsittelyaika pitenee, jos hakemuksen liitteenä ei ole kaikkia tarvittavia selvityksiä.
Linkit asiaan liittyviin lakeihin
Laki holhoustoimesta (442/1999)
Valtiovarainministeriön asetus Digi- ja väestötietoviraston suoritteiden maksuista vuonna 2022 (1136/2021)
Valtiovarainministeriön asetus Digi- ja väestötietoviraston suoritteiden maksuista vuonna 2021 (969/2020)
Usein kysyttyä
Et voi edunvalvojana lainata päämiehesi rahavaroja itsellesi, koska olet siihen esteellinen ja tarvitset itsellesi edunvalvojan sijaisen. Lisäksi päämiehen rahavarojen lainaamiseen tarvitaan holhousviranomaisen lupa. Luvan myöntämisen edellytyksenä on yleensä se, että velalle asetetaan rahalaitosten hyväksymä vakuus ja velan takaisinmaksusta tehdään maksusuunnitelma.
Lupa on suositeltavaa hakea etukäteen, mutta voit jättää hakemuksen myös jo tehdylle toimenpiteelle. Toimenpide ei kuitenkaan sido päämiestä ilman lupaa. Edunvalvojana olet vahingonkorvausvelvollinen päämiehellesi mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta.
Asiat käsitellään pääsääntöisesti saapumisjärjestyksessä. Yksittäistapauksissa käsittelyaika saattaa alittua tai ylittyä riippuen käsiteltävänä olevien asioiden määrästä ja vaativuudesta. Käsittelyaika pitenee, jos joudumme odottamaan asiaan liittyviä selvityksiä hakijalta tai muulta taholta.
Holhousviranomaisen päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Tarkemmat ohjeet ja toimivaltaisen hallinto-oikeuden tiedot löydät päätöksen liitteenä olevasta valitusosoituksesta.
Holhoustoimen yhteystiedot
Postiosoite
Omaisuusluettelot ja vuosi- ja päätöstilit lähetetään palvelupaikan omaan postiosoitteeseen.
Muu holhoustoimen posti lähetetään osoitteella:
Digi- ja väestötietovirasto / Holhoustoimi, PL 1001, 02151 Espoo.
Chat-palvelu
Voit esittää yleisiä kysymyksiä myös verkkosivujemme chatin kautta. Chat palvelee ma-pe klo 9-15. Ethän ilmoita chatin kautta arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnuksia.
Chatin löydät tämän sivun oikeasta alareunasta.
Puhelinnumero
Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12
Palvelunumero 0295 536 256
Sähköposti
Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]
Lähetä sähköposti turvapostina
Palvelupaikat
Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Henkilöasiakkaiden käsittelyajat
- Avioliitto ja parisuhde
- Lapsen saaminen ja adoptio
- Nimiasiat
- Muutto
- Holhous ja edunvalvonta
- Edunvalvontaa kevyempiä vaihtoehtoja
- Edunvalvontavaltuutus eli tuen tarpeen ennakointi
- Kuka voi toimia edunvalvojana?
- Alaikäisen edunvalvonta
- Edunvalvojan määrääminen
- Edunvalvojan tehtävät
- Edunvalvojan tilivelvollisuus
- Lupaa edellyttävät toimenpiteet edunvalvonnassa
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Edunvalvojan tehtävistä luopuminen
- Holhousviranomaisen valvonnan keinot
- Poissaolevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Toimintakelpoisuuden rajoittaminen ja vajaavaltaiseksi julistaminen
- Holhousasioiden rekisteristä annettavat otteet
- Ulkomailla tapahtuneet elämänmuutokset
- Ilmoitus muutosta ulkomailla
- Ulkomailla syntynyt lapsi
- Ulkomailla solmittu avioliitto
- Ulkomailla rekisteröity parisuhde
- Ulkomailla myönnetty avioero
- Ulkomailla muuttunut nimi
- Ulkomailla tapahtunut kuolema
- Kansalaisuuden rekisteröiminen
- Suomen kansalaisuuden säilyttäminen
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Todistukset väestötietojärjestelmästä
- Henkilötiedot väestötietojärjestelmässä
- Rakennus- ja huoneistotiedot väestötietojärjestelmässä
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Lahjailmoituksen rekisteröinti
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Osoitepalvelu
- Vaalit ja äänioikeus
- Kansalaisaloite
- Kansalaisneuvonta
- Kaikki lomakkeet
- Digituki kansalaisille
- Suomi.fi-verkkopalvelu
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Asiakasrekisterien päivityspalvelut
- Poimintapalvelut
- Väestötietojärjestelmän hakupalvelut
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Digituki
- Digiturvapalvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Verkkoasiointi
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Tietoa virastosta