Muuttoilmoitus

Muutosta on ilmoitettava Digi- ja väestötietovirastoon aina, kun muutat pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Sinun tulee myös ilmoittaa muutosta, kun muutat Suomesta ulkomaille, ulkomailta Suomeen tai ulkomailla osoitteesta toiseen.

Väestötietojärjestelmään ei voi tallentaa vapaa-ajan asuntoa vakinaiseksi osoitteeksi, eli vapaa-ajan asunnossa ei voi asua vakituisesti.

Ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Sen tulee kuitenkin olla Digi- ja väestötietovirastossa viimeistään viikon kuluttua muutosta.

Muuttoilmoituksella tiedot voidaan päivittää yhdellä kertaa sekä Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään väestötietojärjestelmään että Postiin.

Identiteettivarkauksien estämiseksi voidaan merkitä muuttoesto henkilölle, jonka tiedoilla on tahallisesti tehty väärä muuttoilmoitus. Muuttoeston teet helpoimmin Suomi.fi-viestien kautta.

Jos olet jo tehnyt muuttoilmoituksen, ethän tee uutta ilmoitusta. Voit seurata omien osoitetietojesi päivittymistä kirjautumalla Suomi.fi-verkkopalveluun osoitteessa www.suomi.fi/omat-tiedot

Koronatilanteen vuoksi osa yrityksistä on keskeyttänyt asiakastietojensa päivittämisen väestötietojärjestelmästä. Varaudu ilmoittamaan muuttunut osoitteesi yrityksille, joiden asiakas olet.

Toimi näin:

Teet muuttoilmoituksen helpoiten ja nopeimmiten Digi- ja väestötietoviraston ja Postin yhteisessä verkkopalvelussa:

Tee muuttoilmoitus 

Muuttoilmoituksen voi tehdä myös postista tai Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikasta noudettavalla lomakkeella.

Huomioitavaa:

Voit samalla ilmoituksella ilmoittaa myös mukana muuttavat perheenjäsenet. Jos toinen huoltaja muuttaa kaikille yhteisestä kodista alaikäisten lasten kanssa, tarvitaan molempien huoltajien allekirjoitus. Käytä tällöin paperista muuttoilmoituslomaketta.

Muuttoesto ja sen purkaminen sekä muuttoilmoituksen tekeminen muuttoeston voimassa ollessa edellyttävät henkilökohtaista asiointia Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa. Lue muuttoestosta, sen tekemisestä ja vaikutuksista tarkemmin täältä

Kun muutat Pohjoismaista Suomeen, muuttoilmoitus on tehtävä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa.

Muista maista Suomeen muuttaessasi voit tehdä muuttoilmoituksen sähköisesti, jos tietosi ovat jo Suomen väestötietojärjestelmässä. Muutoin muuttoilmoituksen teko edellyttää henkilökohtaista käyntiä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa.

 Lue lisää Suomeen muutosta täältä. 

Digi- ja väestötietovirasto välittää osoitteesi automaattisesti seuraaville organisaatioille:

Lue tarkemmin tietojen luovuttamisesta ja tietosuojasta täältä. 

Posti välittää osoitteiden muutos- ja korjaustietoja Postin kanssa sopimuksen tehneille asiakkaille

Usein kysytyt kysymykset