Muutto ulkomaille tai ulkomailta Suomeen

Muutettaessasi Suomesta ulkomaille tai ulkomailta Suomeen on sinun tehtävä muuttoilmoitus. 

Suomeen muutto

Digi- ja väestötietovirastolle on tehtävä muuttoilmoitus, jos muutto Suomeen on pysyvä tai tilapäinen eli asuminen uudessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta.

Jos tiedät jo Suomeen tullessasi, että tulet asumaan täällä alle vuoden, ja muutat sen jälkeen takaisin ulkomaille, on muuttosi tilapäinen. Tällöin et saa kotikuntaa Suomesta, vaan sinulle merkitään väestötietojärjestelmään tilapäinen osoite. Tilapäisestä muutosta on kysymys myös silloin, kun oleskelu kestää mahdollisesti vähintään vuoden, mutta Suomeen tulon pääasiallisena syynä on esimerkiksi asevelvollisuuden suorittaminen eikä Suomeen ole tarkoitus jäädä pysyvästi.

Jos aiot asua Suomessa vähintään vuoden, muutto on syytä ilmoittaa vakinaisena, jolloin saat kotikunnan ja sen kuntalaisilleen tarjoamat edut. Jos tilapäiseksi ajateltu asumisesi muuttuukin vakinaiseksi, on myös siitä ilmoitettava.

Voit myös tarvittaessa ilmoittaa asuinosoitteestasi poikkeavan postiosoitteen.

Kun muutat Pohjoismaista Suomeen, muuttoilmoitus on tehtävä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa.

Muista maista Suomeen muuttaessasi voit tehdä muuttoilmoituksen sähköisesti, jos tietosi ovat jo Suomen väestötietojärjestelmässä. Muutoin muuttoilmoituksen teko edellyttää henkilökohtaista käyntiä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa.

Suomesta muutto

Muuttaessasi ulkomaille sinun on syytä ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastolle tai Suomen edustustolle asuinosoitteesi ja sen muutokset väestötietojärjestelmää varten. Ajantasainen osoite ulkomailla takaa sen, että sinulle voidaan toimittaa tieto äänioikeudestasi Suomen valtiollisissa ja EU-vaaleissa. Lisäksi sinua koskevissa asioissa Suomen viranomaiset voivat tarvittaessa tavoittaa sinut mahdollisimman nopeasti.

Kun muutat ulkomaille yhtä vuotta pitemmäksi ajaksi, kyseessä on vakinainen maastamuutto, minkä jälkeen sinulla ei ole enää kotikuntaa Suomessa. Viimeiseksi kotikunnaksesi jää se kunta, josta muutat ulkomaille. Muutto vaikuttaa siten esimerkiksi äänioikeuteesi kunnallisvaaleissa ja muihin kotikuntaan sidottuihin oikeuksiin. 

Kun muutat ulkomaille yhtä vuotta lyhyemmäksi ajaksi, kyseessä on tilapäinen maastamuutto. Tällöin kotikuntanasi säilyy lähtöhetken kunta Suomessa, siihen kuuluvine oikeuksineen ja velvollisuuksineen.

Erityistilanteessa maastamuutto voidaan merkitä tilapäiseksi myös vuotta pitemmäksi ajaksi. Tällainen erityistilanne voi olla, jos sinulla on elinolosuhteidesi perusteella kiinteämpi yhteys Suomeen kuin ulkomaiseen asuinmaahasi. Tällöinkin on kyse vakinaisesta maastamuutosta, jos asuminen on tarkoitettu kestämään tai on jo kestänyt yli kolme vuotta.

Muista siis myös aina ilmoittaa tilapäisen asumisen (arvioitu) kesto sekä syy.

Yhteystietomme 

Palvelunumero

Puhelinnumero 0295 539 225 

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Sähköposti

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostitse. Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Voit hoitaa näitä asioita:

  • muuttoihin ja kotikuntaan liittyvät tiedustelut

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet