Muutto ulkomaille

Tee muuttoilmoitus tämän sivun ohjeilla, kun muutat Suomesta ulkomaille. Jos kuitenkin muutat Suomesta toiseen Pohjoismaahan, tee muuttoilmoitus muutto Pohjoismaiden välillä -sivun ohjeilla.  

Muuttajalla on velvollisuus ilmoittaa meille muutostaan ulkomaille. Emme voi korjata väestötietojärjestelmän tietoja jälkikäteen, ja väärät tiedot saattavat myöhemmin vaikeuttaa asioiden hoitamista Suomesta. 

Huom. Suomen kansalainen 

On tärkeää, että ilmoitat meille ulkomaisen osoitteesi, jotta Suomen viranomaiset tavoittavat sinut nopeammin sinua koskevissa asioissa, joita ovat esimerkiksi eläkepäätökset ja asevelvollisuutta koskevat kirjeet. Saat myös passin nopeammin. 

Toimi näin:

Voit tehdä muuttoilmoituksen meidän ja Postin yhteisessä verkkopalvelussa. Tarvitset tunnistautumista varten suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.  

Tee muuttoilmoitus 

Voit tehdä muuttoilmoituksen myös paperisella lomakkeella, jonka saat Postilta tai palvelupaikastamme. Lomaketta ei voi täyttää sähköisesti eikä tulostaa mistään. Palauta lomake Postille tai palvelupaikkaamme. Kun ilmoitat lomakkeella tietoja myös Postille, sinun täytyy todistaa henkilöllisyytesi. 

Et voi tehdä muuttoilmoitusta puhelimitse. 

Sinulle ei lähetetä tietoa muutetusta osoitteesta, vaan voit itse tarkastaa väestötietojärjestelmässä näkyvän osoitteesi Tarkasta omat henkilötietosi -palvelusta. 

Jos haluat tehdä muuttoilmoituksen ja olet estänyt muuttoilmoituksen tekemisen, lue ohjeet täältä: Muuttoilmoituksen teko, jos esto on voimassa

Huomioitavaa:

  • Voit ilmoittaa samalla ilmoituksella myös mukana muuttavat perheenjäsenet.  
  • Jos vain toinen huoltaja muuttaa kaikille yhteisestä kodista alaikäisten lasten kanssa, huoltajien on hyvä sopia lasten asumisjärjestelystä ennen muuttoilmoituksen tekemistä. Kun huoltajat toimittavat meille paperisen muuttoilmoituksen, jossa on molempien huoltajien allekirjoitus, voimme varmistua siitä, että huoltajat ovat sopineet lasten asumisjärjestelyistä yhdessä. Jos toisen huoltajan allekirjoitus puuttuu, muuttoilmoituksen käsittely viivästyy merkittävästi.   
  • Vapaa-ajan asunnon osoitetta ei voi tallentaa vakinaiseksi osoitteeksi väestötietojärjestelmään.  
  • Jos sinulla on muuttoilmoituksen esto, sinun täytyy poistaa se ennen kuin voit tehdä muuttoilmoituksen. Lue lisää muuttoestosta ja sen poistamisesta.