Kansalaisuuden rekisteröinti

Voit ilmoittaa useita kansallisuuksia väestötietojärjestelmään. Digi- ja väestötietovirasto merkitsee kansalaisuuden väestötietojärjestelmään voimassa olevan passin, alkuperäisen kansalaistamispäätöksen tai mahdollisen muun luotettavan selvityksen perusteella.

Jos olet Suomen kansalainen, sinulla on velvollisuus ilmoittaa tieto saamastasi ulkomaan kansalaisuudesta Suomen väestötietojärjestelmään.

Suomen kansalaisuuden menettäminen

Jos olet sekä Suomen että jonkin toisen valtion kansalainen, saatat menettää Suomen kansalaisuuden automaattisesti 22-vuotiaana. Jos sinulla on riittävä yhteys Suomeen, et menetä Suomen kansalaisuuttasi. Sinulla on riittävä yhteys Suomeen mm. jos 18–22-vuoden ikäisenä olet ilmoittanut Digi- ja väestötietovirastolle tai Suomen edustustolle haluavasi säilyttää Suomen kansalaisuuden tai olet hakenut Suomen passia tai henkilökorttia, ja sinulle on se myönnetty. Jos epäilet voineesi menettää Suomen kansalaisuuden ole yhteydessä Suomen edustustoon tai Digi- ja väestötietovirastoon.

Toimi näin

  • Toimita Digi- ja väestötietovirastoon alkuperäinen päätös tai todistus kansalaisuudestasi tai esitä voimassa oleva passi.
  • Jos olet Suomen kansalainen, voit toimittaa selvityksen myös lähimpään Suomen edustustoon.
  • Saatat joutua laillistamaan asiakirjan. Päätöksen tai todistuksen mahdollisista laillistusvaatimuksista katso lisäksi erillinen laillistamisohje. 

Katso erillinen laillistusohje

Ohjeet ulkomaisten asiakirjojen toimittamiseen

  • Jos haet Suomen kansalaisuutta, ole yhteydessä Maahanmuuttovirastoon.

Hinta

Maksuton

Usein kysyttyä

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme

Sähköposti

Älä tiedustele käsittelyaikaa sähköpostin välityksellä, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset niiden saapumisjärjestyksessä. HUOM! Emme vastaa tällä hetkellä käsittelyaikatiedusteluihin. Löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Ethän tiedustele käsittelyaikaa puhelimitse, sillä se ruuhkauttaa palveluamme. Käsittelemme hakemukset niiden saapumisjärjestyksessä. Löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Palvelunumero 0295 536 320

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet