Isyyden tunnustamisen vahvistaminen ja aviomiehen isyyden kumoaminen

Vanhemmuuden vahvistamisasioiden käsittely

Käsittely kestää tällä hetkellä noin 10 päivää siitä, kun asiakirjat ovat saapuneet lastenvalvojalta Digi- ja väestötietovirastoon. Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan selvittää lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja.

Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto. Jos lapsi on syntynyt avioliiton aikana, lapsen isä on automaattisesti aviopuoliso. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi pitää selvittää ja vahvistaa.

Isyys hedelmöityshoitojen yhteydessä

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, isyytesi vahvistetaan Digi- ja väestötietoviraston päätöksellä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, isyytesi vahvistetaan Digi- ja väestötietoviraston päätöksellä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen. Lastenvalvoja selvittää isyytesi ja sen jälkeen Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa sen.

Avioliiton aikana syntyneen lapsen isyyden kumoaminen ja tunnustaminen

Avioliiton aikana syntyneen lapsen isyys voidaan kumota Digi- ja väestötietovirastossa kahdessa tapauksessa sen jälkeen, kun lastenvalvoja on ensin selvittänyt isyyden.

  • Toinen mies voi tunnustaa avioliiton aikana syntyneen lapsen omaksi lapsekseen, kun äiti ja aviomies hyväksyvät tunnustamisen. Aviomiehen isyys kumoutuu samalla, kun Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa isyytensä tunnustaneen miehen isyyden.
  • Aviopari voi yhdessä pyytää lastenvalvojaa selvittämään isyyden, pyyntö pitää tehdä ennen kuin lapsi on kuusi kuukautta vanha. Jos aviomies ei DNA-tutkimuksen perusteella voi olla lapsen isä, aviopari voi yhdessä hakea aviomiehen isyyden kumoamista. Hakemus Digi- ja väestötietovirastolle pitää tehdä ennen kuin lapsi täyttää vuoden.

Täytä hakemus

 Digi- ja väestötietovirasto ei voi kuitenkaan kumota isyyttä, jos äidille on annettu hedelmöityshoitoa.

Toimi näin

  • Voit tunnustaa isyytesi ennen lapsen syntymää ilmoittamalla kunnan äitiysneuvolassa tai lastenvalvojan luona, että olet lapsen isä. Sinun pitää tehdä ilmoitus henkilökohtaisesti, tulevan äidin läsnä ollessa.
  • Jos et ole tunnustanut isyyttäsi ennen lapsen syntymää, voit tunnustaa isyytesi lapsen syntymän jälkeen ilmoittamalla henkilökohtaisesti lastenvalvojalle, että olet lapsen isä.

Aviomiehen isyyden kumoaminen

  • Ennen kuin lapsen isyys voidaan kumota, pitää isyys selvittää lastenvalvojan luona

Käsittelyaika 

Käsittelyaika on keskimäärin viisi työpäivää siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat on toimitettu Digi- ja väestötietovirastolle.

Hinta

Palvelu on maksuton.

Usein kysyttyä

Yhteystietomme

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa sähköpostin vastaanottajaksi:

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Palvelunumero 0295 537 314

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet