Isyyden vahvistaminen ja kumoaminen

Vanhemmuuden vahvistamisasioiden käsittely

Käsittely kestää tällä hetkellä noin 10 päivää siitä, kun asiakirjat ovat saapuneet lastenvalvojalta meille. Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Jos lapsenne on syntynyt avioliiton aikana, aviopuoliso on automaattisesti lapsen isä. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyys täytyy selvittää ja vahvistaa. 

Synnyttäneen äidin kotikunnan lastenvalvoja hankkii tiedot, joiden avulla voidaan selvittää syntyneen lapsen isä. Kun lastenvalvoja on tehnyt selvityksen, me Digi- ja väestötietovirastossa vahvistamme sen. 

Hedelmöityshoidot ja isyyden vahvistaminen

Jos olette yhdessä lapsen äidin kanssa saaneet hedelmöityshoitoa ja lapsi syntyy hedelmöityshoidon avulla, isyytesi vahvistetaan Digi- ja väestötietoviraston päätöksellä. Tämä siis edellyttää, että olet isänä antanut kirjallisen suostumuksesi hedelmöityshoitoon lapsen äidin kanssa. Jos lapsi syntyy hedelmöityshoitojen avulla ja synnyttänyt äiti on avioliitossa, on aviomies automaattisesti lapsen isä. Tällöin isyyttä ei tarvitse erikseen selvittää.

Jos hedelmöityshoitoa on annettu yksin lapsen äidille, isyytesi voidaan vahvistaa Digi- ja väestötietoviraston kanssa seuraavissa tapauksissa: olet kirjallisesti suostunut isyytesi vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai olet yhteisymmärryksessä lapsen äidin kanssa kirjallisesti sopinut isyyden vahvistamisen tapahtuvan hoidon antamisen jälkeen. Lastenvalvoja selvittää ja me Digi- ja väestötietovirastossa vahvistamme isyytesi.

Avioliiton aikana syntyneen lapsen isyyden kumoaminen

Jos lapsi syntyy avioliitossa ja isyys täytyy kumota, Digi- ja väestövirasto voi tehdä sen kahdessa eri tapauksessa. Kumoaminen edellyttää aina isyyden selvittämistä. 

Avioliitossa syntyneen lapsen isyys voidaan kumota seuraavissa tapauksissa: 

  • Toinen mies kuin lapsen äidin aviomies tunnustaa avioliiton aikana syntyneen lapsen omaksi lapsekseen. Toisen miehen isyyden vahvistamiseen tarvitaan lapsen äidin ja tämän aviomiehen hyväksyntä. Lapsen äidin aviomiehen isyys kumoutuu, kun me Digi- ja väestötietovirastossa vahvistamme isyyden toiselle miehelle. 
  • Aviopari pyytää lastenvalvojaa selvittämään isyyden. Pyyntö pitää tehdä ennen kuin lapsi on kuusi kuukautta vanha. Jos aviomies ei DNA-tutkimuksen perusteella ole lapsen isä, aviopari voi yhteisellä hakemuksella hakea miehen isyyden kumoamista. Isyyden kumoamisen hakemus täytyy toimittaa meille Digi- ja väestötietovirastoon ennen kuin lapsi täyttää vuoden. Huomioithan kuitenkin, että emme voi kumota isyyttä, jos äidille on annettu hedelmöityshoitoa.

Täytä hakemus isyyden kumoamiseksi

Toimi näin

  • Jos olet lapsen isä, mutta ette ole lapsen äidin kanssa avioliitossa, voit tunnustaa isyytesi ennen lapsen syntymää kunnan äitiysneuvolassa. Sinun täytyy tehdä ilmoitus henkilökohtaisesti ja lapsen äidin tulee olla tilanteessa läsnä. Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa isyyden.
  • Jos olet lapsen isä, mutta ette ole lapsen äidin kanssa avioliitossa, voit tunnustaa isyytesi lastenvalvojalle myös lapsen syntymän jälkeen. Sinun täytyy tehdä ilmoitus henkilökohtaisesti. Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa isyyden.
  • Jos haluatte kumota aviomiehen isyyden, isyys täytyy ensin selvittää lastenvalvojan luona. 

Käsittelyaika 

Käsittelyaika on keskimäärin kymmenen työpäivää. Käsittelyaika alkaa siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saapuneet lastenvalvojalta meille Digi- ja väestötietovirastoon. Käsittelemme hakemukset pääasiassa niiden saapumisjärjestyksessä.

Hinta

Palvelu on maksuton.

Usein kysyttyä

Yhteystietomme

1. Sähköposti

Otathan meihin ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse. Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tiedot liikkuvat salatusti. Valitse turvapostin vastaanottajaksi [email protected].

Lähetä sähköposti turvapostina

2. Puhelin

Voit olla meihin yhteydessä myös puhelimitse.

Puhelinnumeromme on 0295 537 314. Palvelemme puhelimitse arkisin kello 9-12.

3. Postiosoite

Digi- ja väestötietovirasto, PL 1007, 28101 Pori